Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lumitöiden käytösetiketti unohtuu usein

Taloyhtiön talkooväestä löytyy laistajia ja marttyyreita.

Kotimaa
 
Lumitöissä oikea tekniikka suojaa revähdyksiltä
Lumitöissä oikea tekniikka suojaa revähdyksiltä
Fysioterapeutti Maria Viskari Espoon OMT Fysioterapiasta neuvoo, kuinka lumityöt tehdään turvallisesti. Lapioiminen rasittaa muun muassa selkää, polvia ja olkapäitä, minkä takia oikea asento ja sopivat välineet ovat tärkeitä. Toimittaja:Johanna Sjöholm. Kuvaus ja leikkaus: Terhi Liimu

Lumityöt tuottavat joka talvi lukuisia selvittelyjä taloyhtiöissä ja kunnallisissa virastoissa. Kenen lumikasa lojuu väärässä paikassa? Kuka jätti lumityöt kokonaan tekemättä?

Helsingin kaupungin rakennusvirasto antaa joka talvi kymmeniä huomautuksia taloyhtiöille lumen kasaamisesta väärään paikkaan katualueelle.

”Muutaman kerran soitamme poliisillekin, joka sitten kehottaa hoitamaan homman kuntoon”, kertoo alueidenvalvontapäällikkö Petri Ojala.

Ongelmia syntyy myös esikaupunkialueilla. Omakoti- ja rivitalojen asukkaat kolaavat lumensa kaupungin puolelle, jossa se saattaa muodostaa näköesteen liikenteelle.

”Lumelle pitää löytyä paikka omalta tontilta. Monet kuitenkin jättävät lumet kaupungin riesaksi ja hoidettavaksi”, Ojala toteaa.

”Joskus niistä tulee vääntöä, että kenen kasa on kyseessä. Usein muut alueen asukkaat kyllä kyttäävät mitä tapahtuu, ja sitä kautta kaupunki saa ilmiantoja”, Ojala sanoo.

Kovaan koetukseen lumitöiden etiketti tulee taloyhtiössä, jossa lumityöt on päätetty hoitaa talkoovoimin. Yleensä kyseessä on rivitaloyhtiö. Talkooväestä löytyy usein laistajia ja uhrautujia, joskus jopa marttyyri.

”Homma toimii yleensä hyvin niin kauan, kun kaikki ovat sitoutuneita. Eripura alkaa, kun joku ei pysty tai halua osallistua”, johtaja Kaisa Leiwo Isännöintiliitosta sanoo.

Joku on välttänyt kolaan tarttumisen maksamalla suurempaa yhtiövastiketta.

”Jossain on saatettu vapaaehtoisjärjestelyillä päätyä tällaiseen lisämaksuun. Mitään velvoitetta siihen ei ole, kuten ei ole talkootyöhönkään. Yhteisten alueiden lumenluonti on täysin vapaaehtoista”, Leiwo sanoo.

Sekä Isännöintiliitto että Kiinteistöliitto arvioivat talkootyömallin olevan taloyhtiöissä hiljalleen vähenevä toimintamalli.

”Yhtiöissä pelätään vastuukysymyksiä. Tapaturmien, kuten liukastumisten ja katolta tippuneen lumen aiheuttaneiden vammojen yhteydessä perätään taloyhtiön vastuuta”, muistuttaa Kiinteistöliiton apulaispäälakimies Kristel Pynnönen.

”Monet maksavat mielellään vastikkeesta hieman enemmän, jotta saavat huoltoyhtiön vastuuseen.”

Pynnönen kehottaa jokaista asukasta ja jalankulkijaa ottamaan vastuuta vaaranpaikkojen tarkkailusta ja niistä ilmoittamisesta.

”Esimerkiksi silloin kun lunta tulee nopeasti paljon, huoltoyhtiön ei välttämättä voi odottaa hoitavan piha-alueita kuntoon samana päivänä. Tällöin taloyhtiön itsensä tulee ottaa vastuuta.”

Pynnösen omassa taloyhtiössä talkoovoimin hoidettu lumenluonti on sujunut sopuisasti ja kaikki ovat halunneet osallistua.

”Kaikissa yhtiöissä ei ole näin. Eräässä yhtiössä joku oli laiminlyönyt kolauksen omalla vuorollaan. Kun seuraavan kerran satoi lunta, naapuri pukkasi lumet tämän oven eteen”, hän kuvaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat