Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruotsissa vapaus valita hoitopaikka poisti leikkausjonot ja paransi palvelua

Professori Mats Brommels tuo Ruotsin kokemuksia Suomeen.

Kotimaa
 
Sami Kero / HS
Professori Mats Brommels johtaa selvitystyötä, jossa ratkaistaan asiakkaan valinnanvapauden sekä monikanavaisen rahoituksen purkamisen yksityiskohdat.
Professori Mats Brommels johtaa selvitystyötä, jossa ratkaistaan asiakkaan valinnanvapauden sekä monikanavaisen rahoituksen purkamisen yksityiskohdat. Kuva: Sami Kero / HS
Fakta

Mikä valinnanvapaus?

 Hallitus päätti syksyllä, että sote-uudistuksen myötä kansalaiset saavat jatkossa valita itse tietyissä julkisissa sosiaali- ja terveyspalveluissa julkisen, yksityisen tai jonkin kolmannen sektorin tuottajan.

 Vapaus koskisi käytännössä lähinnä kiireetöntä hoitoa kuten sitä, mitä terveysasemaa käyttää.

Muun muassa jonot lonkka- ja polvinivelleikkauksiin poistuivat Ruotsissa sen jälkeen kun potilaille annettiin vapaus valita hoitopaikka.

”Tutkimustemme mukaan myös kustannukset laskivat ja hoidon laatu pysyi hyvänä”, kertoi Tukholman Karoliinisen instituutin professori Mats Brommels tiistaina Elinkeinoelämän valtuuskunnan (Eva) järjestämässä sote-uudistusta käsitelleessä keskustelussa Helsingissä.

Uudenlainen asiakkaan valinnanvapaus aiotaan toteuttaa myös Suomessa osana sote-uudistusta. Brommels johtaa nyt sosiaali- ja terveysministeriön selvityshenkilöryhmää, jonka on määrä muun muassa antaa keväällä suositus Suomessa toteutettavasta valinnanvapausmallista.

”Ruotsissa kukaan ei sinällään vastusta valinnanvapautta. Ja kansalaiset arvostavat sitä”, Brommels sanoi. ”Pelättyjä epätasa-arvoa lisääviä vaikutuksia ei ole ollut.”

Ruotsin kokemukset valinnanvapaudesta ovat hänen mukaan pääasiassa myönteisiä. Niitä ei voi sellaisenaan kopioida Suomeen, mutta niistä voi ottaa oppia.

”Ruotsissa valinnanvapauden tavoitteena oli parantaa palvelujen saatavuutta. Siinä onnistuttiin”, sanoi keskustelussa alivaltiosihteeri Tuomas Pöysti, joka toimii sote-uudistuksen projektijohtajana.

Pöysti muistutti, että Suomessa keskeinen ongelma on se, että hoitoon pääsy on vaikeinta terveyskeskuksissa eli kustannuksiltaan edullisimmassa osassa terveydenhoitoa.

”Tämä ongelma on Ruotisssa korjattu. Mutta markkinoiden säätely ei Ruotsissa ole kaikilta osin onnistunut”, Pöysti sanoi.

Hyvä valinnanvapausmalli edellyttää myös Brommelsin mukaan vahvaa markkinoiden säätelyä.

”Julkisesti rahoitettuja palveluja ei voi päästää vapaasti markkinoiden käsiin. Julkisen vallan säätelyn on oltava silloin riittävän asiantuntevaa ja voimakasta.”

Tehokkain ohjauskeino on rahoitus, jonka yksityiskohdat ovat sote-uudistuksessa vielä auki. Vastuu palvelujen järjestämisestä siirtyy uusille itsehallintoalueille.

Ruotsissa on Brommelsin mukaan myös korjattu rahoituksen rakennetta, jotta se ohjaa palveluja aiempaa paremmin haluttuun suuntaan.

Yksi ehto hyvälle valinnanvapausmallille on Brommelsin mukaan yhdestä kanavasta tuleva rahoitus sekä samanlaiset ehdot palvelujen tuottajille.

”Silloin tuottajat kilpailevat palvelun laadulla.”

Pihlajalinnan varatoimitusjohtajan Leena Niemistön mielestä valinnanvapausmallissa keskeistä on yhteiskunnan palvelulupaus, jonka hallitus on luvannut sote-uudistuksen yhteydessä toteuttaa.

”Se määrittää mitä palveluja ja kuinka paljon yhteiskunta tarjoaa”, Niemistö sanoi keskustelussa.

Ruotsissa vastuu terveyspalveluista on 20 maakäräjäalueella. Niistä vain yhdeksän on ulottanut valinnanvapauden peruspalvelujen lisäksi erikoissairaanhoitoon.

Brommelsin mukaan Ruotsissakin on havaittu, että valinnanvapaus sopii vain joihinkin erikoissairaanhoidon palveluihin.

Parhaat kustannushyödyt on kuitenkin saatu juuri näissä palveluissa kuten lonkka- ja polvinivelleikkauksissa.

Sami Kero / HS
Professori Mats Brommels (vas.) ja alivaltiosihteeri Tuomas Pöysti ovat keskeisessä roolissa sote-uudistuksen valmistelussa. Mukana Evan keskustelussa oli myös Pihlajalinnan varatoimitusjohtaja Leena Niemistö.
Professori Mats Brommels (vas.) ja alivaltiosihteeri Tuomas Pöysti ovat keskeisessä roolissa sote-uudistuksen valmistelussa. Mukana Evan keskustelussa oli myös Pihlajalinnan varatoimitusjohtaja Leena Niemistö.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat