Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Porkkala ja Hossa tarjolla kansallispuistoiksi

Ympäristöministeriö tekee lähiaikoina esityksen perustettavista puistoista.

Kotimaa
 
Petteri Tolvanen
Porkkalanniemen edusta täyttyi loppiaisena merisavuun.
Porkkalanniemen edusta täyttyi loppiaisena merisavuun. Kuva: Petteri Tolvanen
Fakta

Satavuotisen Suomen kunniaksi

  Suomeen perustetaan uusi kansallispuisto Suomen 100-vuotisjuhlan kunniaksi vuonna 2017.

  Vahvimmin esillä ovat olleet merellinen Porkkala ja metsäinen Hossa.

  Maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk) tekee esityksen uudesta puistosta lähiaikoina.

Kirkkonummen Porkkala sekä Suomussalmella ja osin Kuusamossa sijaitseva Hossa ovat vahvimmin esillä, kun Suomeen suunnitellaan uutta kansallispuistoa. Sellainen on tarkoitus perustaa vuonna 2017 itsenäisen Suomen 100-vuotisjuhlan kunniaksi.

Porkkalasta tulisi kaikki saaristovyöhykkeet sekä mannerrantaa ja vedenalaista luontoa sisältävä Itämeri-puisto. Monipuolisen ja sokkeloisen luonnon lisäksi alueella on kulttuuri- ja sotahistoriallista merkitystä. Uudellamaalla pääkaupunkiseudun kainalossa sijaitsevalla puistolla olisi myös merkittäviä virkistysarvoja.

Hossa puolestaan olisi metsäinen Kalevala-puisto Kainuussa vanhalla eräseudulla, jossa retkeilyreitistöt ja -rakenteet ovat valmiina. Luonnon lisäksi Hossa on kulttuurihistoriaa. Rajaseutu oli Elias Lönnrotin runonkeruualuetta, ja Värikallion kalliomaalausten sarja on Suomen suurimpia esihistoriallisia kalliomaalauksia.

Maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk) ratkaisee, mihin suuntaan vaaka kallistuu. Tiilikainen tekee esityksensä uudesta kansallispuistosta lähiaikoina.

Sekä Porkkala että Hossa ovat paikallisesti vahvassa myötätuulessa, sillä alueiden kunnat kannattavat puistojen perustamista, samoin yrittäjät. Ympäristöjärjestöt puolestaan esittävät, että Suomi 100 -juhlavuoden kunniaksi perustettaisiin kaksikin kansallispuistoa.

Porkkalaan on ehdotettu kansallispuistoa jo vuosikymmeniä.

Itse asiassa se perustettaisiin uudelleen, sillä alueella oli Stora Träskön kansallispuisto vuosina 1938–1956. Sen historia kuitenkin päättyi lyhyeen Neuvostoliiton vuokrattua Porkkalan tukikohdakseen vuonna 1944.

Virallisesti puisto lakkautettiin vuokra-ajan jälkeen vuonna 1956, koska linnoitustöiden katsottiin muuttaneen liiaksi luontoa. Porkkalan palauttamisesta tulee kuluneeksi 60 vuotta 26. tammikuuta.

Luontoarvot ovat kuitenkin yhä merkittävät, sillä Porkkalanniemeä ympäröivä laaja saaristo on villiä ja lähes koskematonta merellistä luontoa.

Metsähallituksen vuosi sitten valmistuneen selvityksen mukaan alue saaristoineen täyttää selvästi puistoille asetetut vaatimukset ja täydentäisi muita Suomen merellisiä kansallispuistoja. Niissä etenkin vedenalaiset luontotyypit, kuten riutat ja harjumuodostelmat, ovat aliedustettuja.

Ongelmina Porkkalassa pidetään muun muassa pirstaleisuutta. Puisto edellyttäisi tieverkon, satamien ja palveluiden kehittämistä.

Hossan luonto on boreaalista luonnonmetsää. Soita on paljon, samoin korkeita harjuja sekä kirkasvetisiä järviä ja lampia. Myös Suomen suurin kanjonijärvi, Julma-Ölkky sijaitsee Hossassa Kuusamon puolella.

Alueella on yli 10 000 vuotta vanhoja kivikautisia asuinpaikkoja. Kulttuuriympäristöön värinsä tuovat myös puromyllyt, niityt ja savottakämpät.

Puistoa esittäneet Suomussalmen kunta ja Kuusamon kaupunki painottavat seudun merkitystä Suomen itsenäisyydelle: Suomusjärvellä järjestettiin vuonna 1917 kansalaiskokous, jossa tiettävästi ensi kertaa vaadittiin Suomelle itsenäisyyttä.

Presidentti Kaarlo Juho Ståhlberg syntyi Suomussalmella, jossa käytiin voitokkaat Raatteentien taistelut talvisodassa 1939–1940.

Valtio omistaa kansallispuistoon esitetyt alueet sekä Hossassa että Porkkalassa.

Metsähallituksen arvion mukaan Porkkalan puiston perustamiskustannukset olisivat miljoona euroa ja käyttökulut 80 000 euroa vuodessa.

Hossassa perustamiskustannuksia ei juuri olisi, sillä infrastruktuuri – luontokeskus, opasteet, reitistöt, laavut, tuvat – on jo valmis. Vuonna 1979 perustetun retkeilyalueen käyttökulut ovat 240 000 euroa vuodessa. Metsätalouden hakkuutulomenetyksiksi Metsähallitus on arvioinut 180 000–200 000 euroa.

Kansallispuistoista on myös aluetaloudellista hyötyä, sillä ne tuovat rahaa paikkakunnille.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat