Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Venäjän verkkovakoojat iskivät Suomeen satelliiteilla

Hyökkäys ulkoministeriöön oli osa laajaa kampanjaa, jonka valtion rahoittama verkkovakoiluryhmä toteutti.

Kotimaa
 
Markku Ulander / Lehtikuva
Ulkoministeriössä vuonna 2013 paljastunut verkkovakoilu oli Supon selvityksen mukaan osa moniin maihin kohdistunutta operaatiota.
Ulkoministeriössä vuonna 2013 paljastunut verkkovakoilu oli Supon selvityksen mukaan osa moniin maihin kohdistunutta operaatiota. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Ulkoministeriössä vuonna 2013 paljastuneen verkkovakoilun taustalla oli venäläinen verkkovakoiluryhmä. Suojelupoliisi on saanut selville, että ulkoministeriöön kohdistunut vakoilu oli osa laajempaa operaatiota, jossa oli kohteena monia maita, ulkoministeriön tietohallintojohtaja Ari Uusikartano sanoo.

Vakoilussa käytettiin avuksi muun muassa tietoliikennesatelliitteja. Kierrättämällä tiedot satelliittien kautta, verkkovakoiluryhmä pyrki häivyttämään jälkensä.

”Tämän myötä on selvinnyt sekin, että tällaisten toimijoiden osaaminen on aika laajaa. Osataan käyttää hyväksi paitsi uutta tekniikkaa, myös vanhempaa tekniikkaa, joksi laskisin näiden satelliittien käytön”, Uusikartano sanoo.

Tärkeät ja salaiset tiedot eivät Uusikartanon mukaan olleet vuoden 2013 hyökkäyksessä vaarassa.

”Vuoden 2013 murto tehtiin alimman turvaluokan verkkoomme. Se on avoin jo ihan siksi, että sen täytyy olla avoin. Me emme voi valtionhallinnon ministeriönä sulkeutua kokonaan omaan verkkoomme, vaan yhteyksien täytyy toimia moneen suuntaan.”

Uusikartanon mukaan vakoilun paljastumisella oli vaikutuksensa myös ministeriön turvallisuuskäytäntöihin.

”Havainnointikykyä on parannettu. On myös kiinnitetty entistä enemmän huomiota siihen, että haastetta ei kierretä vaan [turva]luokiteltu tieto käsitellään vain siihen tarkoitetuissa suljetummissa verkoissa, vaikka korkeampi tietoturva usein tarkoittaakin huonompaa käytettävyyttä”, Uusikartano sanoo.

Asiasta ensimmäisenä uutisoineen Ylen mukaan Venäjän valtio rahoittaa iskun tehnyttä verkkovakoiluryhmää.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat