Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kolmesta sentistä vettä tulee jopa 73 senttiä lunta – lumen syvyys ei kerro kaikkea sataneen lumen määrästä

Vaikka taivaalta sataa kymmeniä senttimetrejä lunta, sääennusteissa puhutaan vain millimetreistä sadetta. Kysyimme Ilmatieteen laitokselta, mistä tässä oikein on kyse.

Kotimaa
 
Lumipyry tikistelee naamaa - millä mielellä?
Lumipyry tikistelee naamaa - millä mielellä?
Helsingissä lumipyryn keskellä huoltomies, äiti, kiinteistönvälittäjä, talonmies ja postinjakaja kertovat päällimmäiset tuntonsa lumentulosta. Toimittaja: Heidi Lämsä / HS, kuvaus ja leikkaus: Janne Järvinen / HS
Fakta

Helsingissäkin on ollut metri lunta

 Lumisimmat talvet Helsingissä: Vuoden 1941 maaliskuussa Kaisaniemessä mitattiin lumen syvyydeksi 109 senttimetriä. Vuonna 1916 lunta oli 96 senttiä, vuonna 1931 lunta oli 94 senttiä.

 Vähälumisimmat talvet: Vuonna 1964 lumen syvyydeksi mitattiin Kaisaniemessä enimmillään vain 15 senttiä. Vuosina 2007–08, 1990–91 ja 1982–83 lunta oli enimmillään 18 senttiä.

Lähde: Ilmatieteen laitos
Miksi Ilmatieteen laitos ilmoittaa internetsivullaan sateen määrän millimetreissä talvellakin, Ilmatieteen laitoksen meteorologi Pauli Jokinen?

”Sademäärä vedeksi muutettuna kertoo paremmin paljonko sadetta on tulossa. Pelkkä lumensyvyyden ennustaminen voisi välillä jopa antaa täysin väärän kuvan. Mikäli esimerkiksi höttöisen pakkaslumen päälle sataa raskasta nuoskalunta, voi lumensyvyys jopa reippaasti pienentyä kunnon lumipyrystä huolimatta.”

Kuinka paljon on yksi senttimetri lunta vedeksi muutettuna?

”Karkea sääntö on se, yhden millimetrin sademäärä nostaa lumen syvyyttä yhden senttimetrin. Tämä pätee, jos lämpötila on lähellä nollaa. Riippuu paljon lämpötilasta eli siitä, millaista lumisade on: höttöistä pakkaslunta vai raskasta nuoskalunta. Esimerkiksi Merikarvialla lumen syvyys kasvoi perjantaina 73 cm. Kun katsottiin vuorokauden sademäärää vedeksi muunnettuna, se oli 31 millimetriä. Kun lumi satoi höttöisenä pakkaslumena, niin esimerkki kertoo, kuinka paljon lämpötila vaikutti asiaan.”

Ilmatieteen paikallissää-sivulla on ennuste sateen määrästä lähivuorokausina. Esimerkiksi Helsinkiin ennustettiin keskiviikkoaamuna satavan 0,6 millimetriä kolmen tunnin aikana. Kuinka paljon tämä on lumena?

”Keskiviikoksi on ennustettu kymmentä pakkasastetta, jolloin sademäärä voidaan kertoa kahdella tai kolmella. Eli lumen syvyys voisi kasvaa yksi tai kaksi senttimetriä karkeasti ottaen. Siihen vaikuttaa lämpötilan lisäksi se, puhaltaako tuuli juuri mittauspisteeseen vai ei. Esimerkiksi yksittäisellä pihallakin lumen syvyys voi muuttua paljonkin paikasta riippuen. Kun tuiskuaa, niin senttimetrimittaukset eivät ole niin tarkkoja.”

Kuinka paljon kinosten ennustetaan vielä kasvavan eri puolilla Suomea, Helsingin Sanomien meteorologi Anniina Törmä?

”Keskiviikkona runsaimmat sateet tulevat maan keskiosissa, päivän aikana sitä voi arviolta tulla 20 senttimetriä. Pohjoisessa sää pysyy poutaisena. Pääkaupunkiseudulla voi lumen syvyys iltapäivään mennessä olla jo 35 senttimetriä. Lumen kertymää on kuitenkin vaikea arvioida, koska lumi on nyt kevyttä, pölisevää ja paikoin kinostuvaa. Paikoin voi tuntua siltä, että lunta on satanut enemmän kuin 20 senttiä ja paikoin taas vähemmän.”

Onko lumimyräkkä poikkeuksellinen?

”Ei ole. Ihmisistä saattaa tuntua, että näin on, kun joulukuu oli niin lämmin. Mutta tämä on ihan Suomen perustalvea, paikallisesti voi sataa paljonkin lunta. Esimerkiksi 2010-luvun alussa oli lumisia talvia.”

Petri Hakosalo LEHTIKUVA
Lauri Hakosalo kaivoi autoaan esiin lumikinoksen alta Merikarvialla Satakunnassa 9. tammikuuta. Merikarvialla satoi ennätysmäärä lunta viime viikon lopulla.
Lauri Hakosalo kaivoi autoaan esiin lumikinoksen alta Merikarvialla Satakunnassa 9. tammikuuta. Merikarvialla satoi ennätysmäärä lunta viime viikon lopulla.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat