Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Poliisi saamassa valtuudet käyttää huumekoiria yleisötapahtumissa

Laillisuusvalvojat ovat aiemmin puuttuneet huumekoirien käyttöön yleisillä paikoilla.

Kotimaa
 
JENNA LEHTONEN
Laillisuusvalvoja on aiemmin puuttunut huumekoirien käyttöön yleisillä paikoilla. Nyt poliisi on saamassa toimivaltuudet käyttää koiria yleisötilaisuuksien huumevalvontaan.
Laillisuusvalvoja on aiemmin puuttunut huumekoirien käyttöön yleisillä paikoilla. Nyt poliisi on saamassa toimivaltuudet käyttää koiria yleisötilaisuuksien huumevalvontaan. Kuva: JENNA LEHTONEN

Poliisi on saamassa laissa määritellyt toimivaltuudet käyttää huumekoiria musiikkifestivaalien ja muiden yleisötapahtumien turvallisuustarkastuksissa.

Sisäministeriö on käynnistänyt uuden lakihankkeen poliisin tarkastustoimivaltuuksista yleisötilaisuuksissa. Tavoitteena on lisätä tilaisuuksien turvallisuutta ja yleistä järjestystä nykyistä kattavampien tarkastusten avulla.

Ministeriön mukaan poliisi voisi esimerkiksi huumekoirien avulla tehtävillä tarkastuksilla estää huumausaineiden kuljettamista tapahtuma-alueille. Vielä on epäselvää, missä tilanteissa tai millä alueilla poliisi voisi käyttää huumekoiria yleisötapahtumissa.

Poliisi on tosin käyttänyt joissakin tilanteissa huumekoiria jo aiemminkin yleisötilaisuuksissa ja yleisillä paikoilla, mutta laillisuusvalvojat ovat puuttuneet siihen.

Eduskunnan apulaisoikeusasiamies huomautti vuonna 2013, ettei poliisilla ollut laissa säädettyjä valtuuksia käyttää huumekoiria yleisellä paikalla ihmisten tarkastukseen ilman rikosepäilyä. Ratkaisu koski Oulun poliisin tekemään valvontaa kävelykadulla. Poliisi oli tehnyt tarkastuksia huumekoirien merkkaamille henkilöille.

”Muun muassa ylimpien laillisuusvalvojien kannanottojen vuoksi asiasta halutaan säädettävän laissa tarkemmin yleisötilaisuuksien osalta”, sanoo sisäministeriön ylitarkastaja Jarkko Nieminen.

Nyt sisäministeriön käynnistämä lakihanke koskee pelkästään yleisötilaisuuksia mutta ei kävelykatuja tai yleisiä paikkoja ylipäätään.

Poliisi voi käyttää jo nykyisin koiria yleisötilaisuuksissa siinä tapauksessa, että tilaisuuteen liittyy turvallisuusuhkia. Tällöin poliisi voi käyttää turvallisuustarkastuksessa koiraa apuna esimerkiksi räjähteiden tai muiden vaarallisten esineiden löytämiseksi.

Sisäministeriö valmistelee lakiesityksen yhteistyössä Poliisihallituksen kanssa. Tavoitteena on antaa lakiesitys eduskunnalle tulevalla syysistuntokaudella.

Nykyisin tullilla ja rajavartiolaitoksella on valtuudet käyttää rajoitetusti tarkastuksissa huumekoiraa ilman erillistä rikosepäilyä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat