Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tarasti: Suomeen ei saa tulla 18:aa erilaista maakuntahallintoa

Selvitysmies Lauri Tarastin mukaan Suomeen ei saa syntyä 18:aa erilaista maakuntahallintoa. Valtiovarainministeri piti keskiviikkona kuulemistilaisuuden siitä, missä mennään aluehallinnon uudistamisessa.

Kotimaa
 
Antti Aimo-Koivisto
Selvitysmies Lauri Tarastin mukaan Suomeen ei saa syntyä 18:aa erilaista maakuntahallintoa.
Selvitysmies Lauri Tarastin mukaan Suomeen ei saa syntyä 18:aa erilaista maakuntahallintoa. Kuva: Antti Aimo-Koivisto

Olen ottanut aluehallinnon uudistamisessa lähtökohdaksi asiakaslähtöisyyden, sanoi selvitysmies, ministeri Lauri Tarasti, joka jättää esityksensä mahdollisista tehtävien siirroista kunnilta itsehallintoalueille eli maakuntiin 26. tammikuuta.

Myös ymmärrettävyys, yksinkertaistaminen ja yhdenmukaistaminen ovat olleet Tarastin lähtökohtia. ”Suomeen ei saa tulla 18:aa maakuntahallintoa, vaan yksi maakuntahallinto”, Tarasti korosti. ”Pitää saavuttaa yhdenmukaisuutta, ettei synny 18:aa erilaista maakuntahallintoa.”

Valtiovarainministeriö järjesti keskiviikkona kuulemistilaisuuden siitä, missä mennään valtion aluehallinnon ja maakuntahallinnon uudistamisen selvitystyössä.

Tarasti sai jo joulukuussa pohjaesitykset ministeriöiltä siitä, mitä tehtäviä niiden mielestä voitaisiin siirtää kunnilta itsehallintoalueille. Tarastin mukaan etenkin maa- ja metsätalousministeriö ja ympäristöministeriö ovat tehneet aika mittavia esityksiä tehtävien siirrosta kunnilta itsehallintoalueille.

Tarasti ei keskiviikkona mennyt tarkemmin tehtävien siirron yksityiskohtiin, mutta totesi, ettei kaikkia esityksiä voitaisi toteuttaa.

”Mitä jäisi kunnille sen jälkeen, tämä on iso kysymys”, Tarasti huomautti. Kuntien tulevaa roolia pohtiikin oma työryhmänsä.

Tarastin mukaan rahoitusvastuun tulisi siirtyä tehtävien myötä. Paljon riippuu siitä, tuleeko maakunnille verotusoikeus.

Erittäin keskeinen kysymys on Tarastin mukaan se, miten tehtävät maakuntien sisällä jaetaan.

Tarasti muistutti, että ely-keskuksista on siirtymässä itsehallintoalueille paljon tehtäviä, joita säätelee yli 200 lakia, ja pykäliäkin on niissä yli tuhat.

Tarastin mukaan ilmassa on paljon pyrkimyksiä, joiden mukaan maakuntien tehtävät olisivat keskenään erilaisia. ”On tulossa 18 maakuntavaalia. Ei voi ajatella, jossakin maakunnassa olisi pieni määrä tehtäviä, osassa suuri määrä”, Tarasti tähdensi.

Poikkeuksena voivat hänen mukaansa olla esimerkiksi saamelaiskysymys, metropolialue ja kieliasiat kaksikielisillä alueille. ”Pääsääntö on, että kussakin maakunnassa on samanlaiset kehittämistehtävät, oltiinpa Uudellamaalla tai Kainuussa.”

Sen sijaan virkamiesvalmisteltavat asiat eri maakuntakeskuksissa voivat olla erilaisia. Ely-keskusten tehtävät vaihtelevat nytkin, ja se tulee jatkumaan.

Tarastin mukaan toimintoja on määrä yksinkertaistaa ja yhdistää niin, että osa jaettaisiin esimerkiksi viidelle tai 12 maakuntakeskukselle.

Esimerkiksi kuntien lautakuntien kaltaisia elimiä Tarasti ei maakuntiin halua, koska niissä menisivät poliittiset ja virkamiestehtävät sekaisin. Sen sijaan sote-puolella lautakunnat saattavat selvitysmiehen mukaan olla tarpeen.

”Ei ole mitään järkeä viisinkertaistaa käsittelijöiden määrää. Se vain lisäisi käsittelyaikaa”, Tarasti huomautti. Ely-keskuskessa jonkin asian voi käsitellä kolme virkamiestä, kun lautakunnassa heitä on 15 ja hallituksessa toiset 15.

Valtionhallintoa tarvitaan Tarastin mukaan vastakin, esimerkiksi laillisuusvalvonnan ja valitusoikeuden takia.

Tarasti ehdottaa, että nykyisistä kuudesta aluehallintovirastosta (avi) yhdestä tehtäisiin päähallintoalue.

Uuden yleisvalvontaviranomaisen perustamista Tarasti ei kannata, koska sellainen olisi liian massiivisen yksikkö.

Vaikeana kysymyksenä Tarasti pitää sitä, että kuinka joillekin suurille kasvukeskuksille ja kaupungeille voitaisiin taata niiden kaipaama erityisasema.

Ratkaisuksi hän esittää sospimusideologiaa, jonka mukaan kaupunki voisi sopia maakunnan kanssa esimerkiksi yrityspalveluista. Maakunta voisi myös antaa vastaavat palvelut yrityksen tai järjestön hoitamaksi.

Itsehallintoalueita on tulossa 18, ja ne on määrä perustaa nykyisten maakuntien pohjalle vuoden 2019 alussa. Niistä viidentoista vastuulla olisi myös sosiaali- ja terveydenhuollon järjestäminen. Kolme maakuntaa järjestäisi sote-asiat yhdessä naapurimaakunnan kanssa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat