Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Syyttäjät: Aarnio auttoi jo vuosia sitten rikollisjärjestön pomon puolustusta

Jari Aarnio yritti toimittaa asianajajan välityksellä Keijo Vilhuselle vankilaan prepaid-numeronsa. Hän oli myös järjestelemässä Vilhusen puolustusta huumejutussa.

Kotimaa
 
Rio Gandara / HS
Jari Aarnio Helsingin käräjäoikeudessa viime marraskuussa.
Jari Aarnio Helsingin käräjäoikeudessa viime marraskuussa. Kuva: Rio Gandara / HS

Syyttäjien mukaan Jari Aarnio yritti auttaa rikollisjärjestö United Brotherhoodin johtohahmon Keijo Vilhusen puolustusta jo vuonna 2007, kun Vilhunen sai Lahdessa tuomion kymmenen hasiskilon välittämisestä.

Aarnio ryhtyi järjestelmään Vilhusen puolustusta käräjäoikeuden tuomion jälkeen.

Aarnio yritti myös lähettää Vilhuselle vankilaan kirjeen, jossa hän antoi oman prepaid-liittymänsä numeron yhteydenpitoa varten. Vilhusen silloinen asianajaja ei kuitenkaan toimittanut kirjettä perille.

”Minähän en tällaisia viestejä lähde lähettelemään. Jos jollakulla on tarve lähettää tällaista reittiä pitkin kirje päämiehelleni vankilaan, minulla on varmaan tarve olla sitä toimittamatta eteenpäin”, todistajana kuultu asianajaja Ari Halonen sanoi keskiviikkona Helsingin käräjäoikeudessa.

Halonen piti selvänä, että kirje oli toimitettu hänelle sen takia, että vankilaviranomaiset eivät saisi sitä tietoonsa. Asianajajien papereita ei tarkisteta, kun he tapaavat asiakkaitaan vankilassa.

Haloselle toimitettu kirje sisälsi saatekirjeen ja Vilhuselle osoitetun kirjeen. Saatekirjeessä pyydettiin toimittamaan kirje Vilhuselle henkilökohtaisessa tapaamisessa. Kirjeen oli allekirjoittanut nimimerkki Hiljanen.

Keijo Vilhunen on kuulusteluissa kertonut, että Hiljanen oli yksi Aarnion käyttämistä nimimerkeistä.

Halonen piti kirjeen tallessa ja mainitsi siitä Vilhuselle. Vilhunen lupasi tulla hakemaan kirjeen, muttei koskaan tullut.

Kun Aarnio-vyyhdin esitutkinta alkoi, Halonen toimitti kaikki Vilhuseen liittyvät paperinsa tämän nykyiselle avustajalle, asianajaja Markku Fredmanille. Fredman ja Vilhunen toimittivat kirjeen poliisille.

Vilhuselle osoitettu kirje sisältää ohjeita muun muassa siviilityöpaikan hakemisesta. Lisäksi Aarnio kertoi kirjeessä prepaid-liittymänsä numeron, johon hän toivoi Vilhusen soittavan tiettynä päivänä.

Kirjeiden käsialat on tutkittu. Kirjeet ovat Aarnion kirjoittamia.

Halonen kertoi, että hän myös sai Vilhusen kavereilta Lahden huumejuttuun liittyvää aineistoa hovioikeuteen tehtävää valitusta varten. Hänelle toimitetussa muistiossa käsiteltiin käräjäoikeuden päätöstä.

Samaa asiaa käsitelleestä muistiosta kertoi myös hovioikeudenneuvos Malla Sunell. Hän on aiemmin toiminut vuosikymmenien ajan syyttäjänä ja tuntee niiltä ajoilta Aarnion.

Sunell kertoi, että Aarnio oli Lahden huumejutun aikoihin pyytänyt häntä lukemaan Keijo Vilhusen tuomiota koskevan muistion ja kommentoimaan sitä. Sunellille jäi mieleen, että asialla oli kova kiire.

Yhdeksänsivuisessa muistiossa moukaroidaan käräjäoikeuden päätös, jolla Vilhunen tuomittiin kolmeksi vuodeksi vankeuteen. Siinä käydään yksityiskohtaisesti läpi käräjäoikeuden päätös ja sen heikkoudet. Lopputuloksena todetaan, ettei Vilhusen syyllisyydestä ole mitään näyttöä. Sittemmin hovioikeus piti voimassa Vilhusen tuomion.

Aarnio on myöntänyt lähettäneensä muistion Sunellille, mutta hän on kiistänyt laatineensa sen.

Sunell kertoi käsittäneensä, että Aarnio halusi auttaa Vilhusta.

”Hän oli vakuuttunut siitä, että käräjäoikeuden ratkaisu oli väärä”, Sunell sanoi.

Aarnio on myöhemminkin ollut järjestelmässä huumesyytettyjen puolustusta. Hasistynnyrijutun käsittelyn yhteydessä hän laati muistioita, joissa hän ehdotteli, mitä syytettyjen kannattaa kertoa oikeussalissa.

Aarnio on myöntänyt tämän, mutta hänen mukaansa tarkoituksena oli estää oikeusmurha. Keskusrikospoliisi epäili hänen mielestään väärää miestä.

Nyt Aarnio on itse syytteessä muun muassa törkeistä huumerikoksista, sillä syyttäjien mielestä hän on tynnyrijutun päätekijä.

Näistä asioista Aarnio-käräjillä kiistellään
Näistä asioista Aarnio-käräjillä kiistellään
Jari Aarnion huumeoikeudenkäynti on edennyt syytettyjen ja todistajien kuulemiseen. Kaikki syytetyt ovat kiistäneet syytteet. Toimittaja: Minna Passi, leikkaus ja grafiikka: Boris Stefanov
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat