Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EIT: Työnantaja saa lukea työntekijän yksityisviestejä – suomalaisprofessori ihmettelee linjausta

Työoikeuden professori Seppo Koskinen: Suomen laki on tiukempi kuin Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen linja.

Kotimaa
 
Jarmo Stenmark / Lehtikuva
Euroopan ihmisoikeustuomioistuin linjasi, että työnantaja saa lukea työntekijänsä yksityisviestejä.
Euroopan ihmisoikeustuomioistuin linjasi, että työnantaja saa lukea työntekijänsä yksityisviestejä. Kuva: Jarmo Stenmark / Lehtikuva

Työnantaja saa lukea työntekijänsä yksityisviestejä, linjasi Euroopan ihmisoikeustuomioistuin EIT tuoreessa päätöksessään. EIT:n ratkaisemassa tapauksessa romanialainen insinööri erotettiin vuonna 2007 sen jälkeen, kun yhtiö huomasi, että hän oli viestitellyt työajallaan myös kihlattunsa ja veljensä kanssa Yahoo Messengerilla. Yhtiö oli kieltänyt viestittelyn henkilökohtaisissa asioissa.

Asiasta kertovat muun muassa Britannian yleisradioyhtiö BBC ja uutistoimisto AFP.

Tuomarit katsoivat, että työnantaja toimi toimivaltansa rajoissa. Tuomioistuimen mukaan insinööri rikkoi yhtiön sääntöjä ja yhtiöllä oli oikeus tarkastaa miehen toiminta. Oikeus myös huomautti, että työntekijää oli varoitettu etukäteen, että yhtiö voi tarkistaa tämän viestejä.

Alun perin romanialainen insinööri oli hävinnyt kiistan oikeudessa Romaniassa. Hän kuitenkin valitti EIT:hen. Hän oli sitä mieltä, että työnantaja loukkasi hänen yksityisyyttään, kun tämä luki hänen viestejään Yahoo Messengerista.

Turun yliopiston työoikeuden professori Seppo Koskinen vertaa tuoretta EIT:n ratkaisua Suomen tilanteeseen ja sanoo, ettei Suomessa työnantaja voi näin kevein perustein lukea työntekijän viestejä. Suomen lainsäädäntö rajoittaa siis tiukemmin kuin ihmisoikeustuomioistuin sitä, miten työnantaja saa avata työntekijän viestejä.

”Voimme varmaan noudattaa omaa lainsäädäntöämme, joka suojelee yksityistä viestintää tiukemmin.”

Suomessa työnantajan edellytykset seurata työntekijän viestintää on määritelty laissa tietoyhteiskuntakaaressa. Ehdot ovat monin tavoin tiukat. Työntekijän viestiliikennettä voi olla mahdollista käsitellä esimerkiksi yrityssalaisuuksien paljastamisen ehkäisemiseksi.

”Ihme, ettei EIT pysty tuon kummallisempaan”, Koskinen pohtii.

EIT valvoo Euroopan ihmisoikeussopimuksen noudattamista, ja kyseinen sopimus tähtää ihmisoikeuksien ja perusvapauksien, kuten sananvapauden, suojaamiseen.

Jos suomalainen yritys haluaisi yhtä laajat oikeudet lukea työntekijöidensä viestejä kuin EIT:n tuore päätös sallii, ei kantelu EIT:hen kuitenkaan onnistu, Koskinen sanoo. Tämä johtuu siitä, että EIT:hen voivat valittaa niemenomaan yksityishenkilöt.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat