Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lääkkeiden 50 euron omavastuu hämmentää asiakkaita apteekeissa

Kotimaa
 
Helsingin Sanomat
Markus Jokela / HS
Alkuomavastuuta sovelletaan sen vuoden alusta, jolloin henkilö täyttää 19 vuotta.
Alkuomavastuuta sovelletaan sen vuoden alusta, jolloin henkilö täyttää 19 vuotta. Kuva: Markus Jokela / HS

Moni reseptilääkkeitä ostava kokee apteekissa yllätyksen, kun ostoksista ei saakaan heti Kela-korvauksia.

Uutena tänä vuonna käyttöön otettu lääkekorvausten 50 euron alkuomavastuu on hämmentänyt asiakkaita, kertoo apteekkari Hilkka Lakeus Arabianrannan apteekista Helsingistä.

”Sitä on jouduttu selittelemään. Osa on ajatellut, että viidenkympin omavastuu maksetaan jokaisen ostoksen yhteydessä. Näin se ei mene, vaan kyseessä on alkuomavastuu. Vuoden aikana ostetuista reseptilääkkeistä ensimmäiset 50 euroa maksetaan ilman Kela-korvausta”, Lakeus sanoo.

Kenenkään ei tarvitse seurata itse omia ostoksiaan tai kerätä kuitteja. Ostokset päivittyvät Kelan reaaliaikaiseen seurantajärjestelmään.

Kun Kela-korvattavien lääkkeiden ostoksia on kertynyt 50 euron edestä, seuraavista ostoista saa aiempaa suuremman korvauksen. Aiemman 35 prosentin sijaan korvaus on nyt 40 prosenttia.

Kelan arvion mukaan noin 800 000 suomalaisen kustannukset jäävät alle 50 euron vuodessa.

”Aika isolla porukalla kulut kasvavat suhteellisesti paljon. Kyse on kuitenkin niin pienistä summista, ettei sillä ole heidän kannaltaan kovin isoa merkitystä”, pääsuunnittelija Timo Partio Kelasta toteaa.

”Toki se voi asiakkaalla tuntua, kun antibioottia ostaessaan joutuukin yhtäkkiä latomaan tiskiin paljon suuremman summan kuin ennen”, Partio myöntää.

Työttömyys- ja sairausvakuutusyksikön johtaja Liisa Siika-aho sosiaali- ja terveysministeriöstä painottaa, että maksukorotukset haluttiin kohdentaa niille, jotka eivät käytä paljon lääkkeitä.

Vähän reseptilääkkeitä tarvitsevilla kokonaiskulut kasvavat tänä vuonna muutamalla kympillä. Paljon lääkkeitä käyttävien kulujen lisäys jää Kelan arvion mukaan alle 15 euroon.

”Tuska haluttiin jakaa isommalle joukolle”, Siika-aho toteaa.

Siika-aho muistuttaa, että alaikäisten lääkeostot jäävät alkuomavastuun ulkopuolelle. Lasten reseptilääkkeet maksavat tänä vuonna aiempaa vähemmän, kun 40 prosentin Kela-korvauksen saa heti ensimmäisestä reseptilääkeostoksesta.

Alkuomavastuuta sovelletaan sen vuoden alusta, jolloin henkilö täyttää 19 vuotta.

Korvattavat lääkkeet kuuluvat kolmeen erityiskorvausluokkaan, kuten aiemminkin. Peruskorvaus nousi 40 prosenttiin, erityiskorvausluokkien korvausprosentit 65 prosenttia ja sata prosenttia säilyivät ennallaan.

Alkuomavastuu koskee kaikkia korvausluokkia. Ylemmän erityiskorvausluokan lääkkeestä asiakas maksaa omavastuuta aiemman kolmen euron sijasta 4,50 euroa per asiointikerta.

Stm:n arvion mukaan lääkekorvaussäästöt tuovat valtion kassaan 25 miljoonaa euroa tänä vuonna. Tästä puolet kertyy lääkkeiden käyttäjiltä, toinen puoli lääkealan toimijoilta. Toimijoiden osalta säästö toteutetaan apteekkimaksun korotuksella sekä uudella lääketeollisuuteen kohdentuvalla palautusmaksulla.

Noin puolella lääkkeiden käyttäjistä kustannukset nousevat 10-50 euroa vuodessa. Muilla kulut kasvavat hieman vähemmän.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat