Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hallintouudistus vähentää satoja työpaikkoja Helsingin yliopistosta

Yliopiston hallinnosta ja palveluista vähenee ehkä jopa satoja työpaikkoja ensi vappuun mennessä. Uuden organisaation työtehtävät tulevat sisäiseen hakuun.

Kotimaa
 
Sami Kero / HS
Sebastian Porceddu (vas.) ja Ilkka Davidsen huolehtivat Viikin kampuksen tietokoneista. Heitä askarruttaa it-palveluiden tulevaisuus.
Sebastian Porceddu (vas.) ja Ilkka Davidsen huolehtivat Viikin kampuksen tietokoneista. Heitä askarruttaa it-palveluiden tulevaisuus. Kuva: Sami Kero / HS
Fakta

Yliopisto säästää tiloissa

 Yliopisto aikoo säästää myös tiloissa. Se luopuu 60 000–80 000 neliöstä vuoteen 2020 mennessä.

 Näin arvioidaan säästettävän noin seitsemän miljoonaa euroa.

 Yliopisto aikoo hankkia myös vuokratuloja, kun se peruskorjaa Porthanian vastapäätä olevan rakennuksensa. Tilat vuokrataan ulkopuolisille, vain uusi tiedekulma ja liikuntasalit jäävät yliopiston käyttöön.

 Helsingin yliopistolla on 380 opetustilaa, joiden koko vaihtelee 700 hengen auditoriosta 10 hengen ryhmätyöhuoneisiin.

Viikki

Säästöjen puristuksessa Helsingin yliopisto myllertää hallintonsa uuteen malliin. Samalla yliopisto karsii työntekijöiden määrää sadoilla ensi vappuun mennessä.

Keskiviikkona yliopisto julkisti uuden mallin, jossa hallinto ja muut palvelut niputetaan yhteen. Toukokuussa aloittavassa uudessa yliopistopalveluissa arvioidaan olevan työpaikkoja noin 800.

Käytännössä tämä merkitsee sitä, että yliopisto joutuu irtisanomaan satoja työntekijöitä.

Nykyisin keskushallinnossa sekä eri tiedekuntien hallinto- ja palvelutehtävissä työskentelee yhteensä 1 450 työntekijää. He työskentelevät 50 eri paikassa kampuksilla.

Heistä 150 on määräaikaisia, ja osa on vanhempain- tai opintovapaalla.

Uudistus on ensimmäinen osa suuren säästöpaketin toimeenpanoa. Varsinaiset yt-neuvottelujen tulokset saadaan 27. tammikuuta. Niissä ovat mukana yliopiston lähes 4 000 opettajaa ja tutkijaa.

Helsingin yliopisto havittelee enintään 1 200 työntekijän vähennystä vuoteen 2020 mennessä. Tavoitteena on säästää 66 miljoonaa euroa palkkakuluista. Palkat vievät 700 miljoonan budjetista noin kaksi kolmasosaa.

Lisäksi ensi viikon maanantaina Aalto-yliopisto ilmoittaa omien yt-neuvottelujensa tuloksen. Enimmillään on pelätty 350 työpaikan katoamista, jotta yliopisto saisi syntymään 17 miljoonan euron säästöt henkilöstökuluissa.

Helsingin yliopiston yli 1 400 hallinnossa ja tukipalveluissa työskentelevän joukosta 100–110 puurtaa talousasioiden kimpussa.

Yksi heistä on talouspäällikkö Jaana Ikävalko maatalous- ja metsätieteellisen tiedekunnan kansliassa Viikin kampuksella.

Jo ennen kovaa säästökuuria väki on harvennut kirjastorakennuksen toisessa kerroksessa.

”Meiltä on lähtenyt väkeä pitkin viime vuotta, osa on mennyt yliopiston ulkopuolelle töihin”, Ikävalko kertoo.

Naapurihuoneen toinen työpiste tyhjenee, kun 28 vuotta yliopistolla työskennellyt taloussihteeri Pirjo Fredriksson lähtee pian eläkkeelle.

Viime kesänä eläköityi hallintopäällikkö, ja Ikävalko on siitä lähtien sijaistanut tehtävää oman toimensa ohella.

”Koska rekrytointikielto on voimassa, ketään ei voida palkata. Työt on kuitenkin jonkun tehtävä”, Ikävalko kertoo.

Yliopisto aloitti rekrytointikiellon yli kaksi vuotta sitten.

Hallinnon karsiminen tuntuu ärsyttävän Ikävalkoa.

”Onko hallinto aina se kaiken pahan alku”, hän tyytyy toteamaan.

Uudet työtehtävät pannaan sisäiseen hakuun tammi–helmikuussa eli työntekijät voivat ilmoittautua uusittuihin työtehtäviin.

Niitä voivat hakea vain nykyisin vakituisessa työsuhteessa olevat, määräaikaisilla ei ole oikeutta hakea paikkoja.

”Ilmoittautumismenettelyyn mentiin siksi, että kaikkia halutaan kohdella tasapuolisesti ja etteivät vain esimiehet omissa kabineteissaan tekisi valintoja”, kertoo hallintojohtaja Esa Hämäläinen.

Ensin valitaan johtajat, sitten yli 700 työntekijää.

Hämäläinen uskoo, että uuden organisaation työntekijät on valittu maalis–huhtikuun vaihteeseen mennessä.

Moni on hoitanut työssään niin talous- kuin henkilöstöasioita ja tiedottamista. ”Tulevaisuudessa työnimikkeet ovat kokopäiväisiä niin, että henkilö hoitaa esimerkiksi vain talouteen keskittyviä tehtäviä”, Hämäläinen kuvaa.

Uuden organisaation tavoitteena on Hämäläisen mukaan poistaa päällekkäisyyksiä, hyödyntää henkilöstön osaamista monipuolisemmin sekä vähentää hallinnon kustannuksia.

Lisäksi uuden palveluorganisaation tärkeimpiä tavoitteita on turvata yliopiston eri yksiköille riittävät lähipalvelut.

Sellaisia ovat hoitamassa Viikin kirjastorakennuksen kellarissa puurtavat tietotekniikkakeskuksen it-asiantuntijat Ilkka Davidsen ja Sebastian Porceddu.

Viereisessä tilassa toimi painotöitä tehneen Unigrafian piste – se lopettiin kesällä.

”Saimme vähän lisää tilaa”, Davidsen kertoo. ”Niitä tarvitaan, sillä hoidamme Viikin lisäksi Meilahden ja Kumpulankin koneita. Nyt saimme tähän esivaraston.”

Viikin kampuksella on kolmisen tuhatta tietokonetta.

”It-palveluja tarvitaan opetuksessa, mutta myös tutkijat tarvitsevat apua myöhäiseen iltaan. Ehkä meillä pitäisi joku olla iltatöissä”, Ilkka Davidsen pohtii.

Miesten mielissä on käynyt montakin kertaa kysymys siitä, ulkoistaako yliopisto it-palvelunsa ennen pitkää.

”Ehkä me saamme kahden viikon kuluttua tietää siitäkin”, Porceddu sanoo ja kertoo, että hänen vuodesta 2009 alkaneen työuransa aikana it-yksikön nimi on vaihtunut kolme kertaa eli osastosta palveluksi ja palveluista keskukseksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat