Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Näin koulutuksen leikkaukset, aivovuoto ja vastakkainasettelu etenivät

Kotimaa
 
Liisa Takala
Jaakko Hämeen-Anttila
Jaakko Hämeen-Anttila Kuva: Liisa Takala

2011–2015 Jyrki Kataisen / Alexander Stubbin (kok) hallitus lähti leikkaamaan etenkin ammattikorkeakoulujen resursseja, joskin osaa leikkauksista pehmennettiin ja osa kaatui. Edellisen vaalikauden koulutus- ja tutkimusleikkauksiksi saatiin lopulta 1,44 miljardia euroa, kun luku ei sisältänyt vaikutuksia kuntien rahoitusosuuksiin.

Toukokuussa 2015 Pääministeri Juha Sipilän (kesk) uusi hallitus päätti jatkaa tutkimus- ja koulutusleikkauksia. Valtiovarainministeri Alexander Stubb naljaili professorien kesälomista jo hallitusohjelman esittelyssä. Opettajien ammattijärjestö laski, että hallitus aikoo säästää koulutuksesta ja tutkimuksesta kolme miljardia euroa ja lisää toista väylää ”kärkihankkeena” koulutukseen 300 miljoonaa euroa. Luvut vahvistettiin opetus- ja kulttuuriministeriössä. Nettoleikkaukset tälle hallituskaudelle näyttivät siis olevan 2,7 miljardia euroa, kun kumulatiivinen laskelma vuoteen 2019 sisältää kuntien tehtävien leikkaukset.

Elokuussa 2015 Arabian kielen ja islamin tutkimuksen professori Jaakko Hämeen-Anttila kertoi vaihtavansa Edinburghin yliopistoon. Päätöstä vauhdittivat Suomen ”järkyttävän isot koulutusleikkaukset”. Pääministeri Sipilän puhe Helsingin yliopiston avajaisissa johti meluisaan mielenilmaukseen.

Syyskussa 2015 hallitus vastasi välikysymyksessä huoleen koulutusleikkauksista: säästöt eivät ole suurin uhka, vaan se, jos koulutusjärjestelmä ei uudistu. Samassa kuussa Helsingin yliopisto aloitti yt-neuvottelut jopa 1 200 ihmisen irtisanomisesta. Aivovuoto nousi puheenaiheeksi.

”Lahjakkaat tutkijat ovat siirtymässä tai siirtyneet Suomesta”, Professoriliiton puheenjohtaja Kaarle Hämeri arvioi. ”Näköalattomuus on pahempaa kuin 1990-luvun lamassa”, hän kommentoi Helsingin Sanomille.

Ruotsista huippupaikan saanut professori Olli Kallioniemi arvioi samassa artikkelissa, että Suomessa on tapahtunut ”järkyttävä alenema tutkimuksen arvostuksessa”. Hänen mielestään oli yksiselitteisesti väärin, että hallitus halusi alentaa palkkoja, jotta voidaan tehdä ”halpatuotantoa ja 1970-luvun tuotantoa”. ”Korkean lisäarvon mahdollistavia työpaikkoja ja tuotteita tässä pitäisi luoda”, Kallioniemi muistutti.

Lokakuussa opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok) kirjoitti avoimen kirjeen yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen johdolle. Leikkauksista huolimatta hän epäili, että ”resurssien puute ei ole keskeinen ongelmamme, vaan niiden tehoton hyödyntäminen”.

Professoriliiton ja Tieteentekijöiden liiton mukaan kirjeen sävy oli loukkaava.

Marraskuussa Stubb puhui Helsingin yliopistolla ja poliisi poisti protestoijia juhlasalista. Professori ja Helsingin yliopiston eteläsuomalaisen osakunnan inspehtori Laura Kolbe puhui vihamielisestä ilmapiiristä sivistystä ja koulutusta kohtaan.

Finlandia-voittaja Laura Lindstedtin palkintopuheen mukaan hallituksen ”ideologisesti tarkoitushakuinen politiikka murentaa turvallisuudentunnetta ja muuttaa Suomea tietoisesti luokkayhteiskunnaksi”. Puhe herätti kiihkeän keskustelun. Samalla yhä uudet yliopistot kertoivat irtisanomissuunnitelmista.

Joulukuussa pääministeri Sipilä naljaili A-studiossa ”kaiken maailman dosenteista”. Professori Jukka Kekkonen kritisoi ”voimakkainta tieteen, tutkimuksen ja tieteellisen sivistyksen vastaista kampanjaa sitten maailmansotien välisen ajan”.

Vuoden 2014 Finlandia-voittaja Jussi Valtonen muistutti esseessään riippumattomuuden tärkeydestä: vain mahdollisimman korkeatasoinen, puolueeton tiedeyhteisö voi varjella meitä vedättäjiltä.

13. tammikuuta 2016 Helsingin yliopisto esitteli säästöihin tähtäävää hallintouudistusta. Kaikkien irtisanottavien määrä täsmentyy 27. tammikuuta.

Laura Lindstedt
Laura Lindstedt
Jukka Kekkonen
Jukka Kekkonen
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat