Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Alkuomavastuu yllätti apteekkien asiakkaat

Kotimaa
 
Markus Jokela / HS
Vähän lääkkeitä ostavilla kulut kasvavat muutamalla kympillä.
Vähän lääkkeitä ostavilla kulut kasvavat muutamalla kympillä. Kuva: Markus Jokela / HS

Moni reseptilääkkeitä ostava kokee apteekissa yllätyksen. Lääke maksaa nyt enemmän kuin ennen vuodenvaihdetta, koska vuoden alusta on otettu käyttöön uusi lääkekorvausten 50 euron alkuomavastuu.

Se on hämmentänyt asiakkaita, kertoo apteekkari Hilkka Lakeus Arabianrannan apteekista Helsingistä.

”Sitä on jouduttu selittelemään. Osa on ajatellut, että viidenkympin omavastuu maksetaan jokaisen ostoksen yhteydessä. Näin se ei mene, vaan kyseessä on alkuomavastuu”, Lakeus sanoo.

”Vuoden aikana ostetuista reseptilääkkeistä ensimmäiset 50 euroa maksetaan ilman Kela-korvausta”.

Kenenkään ei tarvitse seurata itse omia ostoksiaan tai kerätä kuitteja. Ostokset päivittyvät Kelan reaaliaikaiseen seurantajärjestelmään.

Kun Kela-korvattavien lääkkeiden ostoksia on kertynyt 50 euron edestä, sen jälkeen saa aiemman 35 prosentin sijaan 40 prosentin korvauksen.

Kelan arvion mukaan noin 800 000 suomalaisen kustannukset jäävät alle 50 euron vuodessa.

”Aika isolla porukalla kulut kasvavat suhteellisesti paljon. Kyse on kuitenkin niin pienistä summista, ettei sillä ole heidän kannaltaan kovin isoa merkitystä”, pääsuunnittelija Timo Partio Kelasta toteaa.

”Toki se voi asiakkaalla tuntua, kun antibioottia ostaessaan joutuukin yhtäkkiä latomaan tiskiin paljon suuremman summan kuin ennen”, Partio myöntää.

Työttömyys- ja sairausvakuutusyksikön johtaja Liisa Siika-aho sosiaali- ja terveysministeriöstä painottaa, että maksukorotukset haluttiin kohdentaa niille, jotka eivät käytä paljon lääkkeitä.

Vähän reseptilääkkeitä tarvitsevilla kokonaiskulut kasvavat tänä vuonna muutamalla kympillä. Paljon lääkkeitä käyttävien kulujen lisäys jää Kelan arvion mukaan alle 15 euroon.

”Tuska haluttiin jakaa isommalle joukolle”, Siika-aho toteaa.

Siika-aho muistuttaa, että alaikäisten lääkeostot jäävät alkuomavastuun ulkopuolelle. Lasten reseptilääkkeet maksavat tänä vuonna aiempaa vähemmän, kun 40 prosentin Kela-korvauksen saa heti ensimmäisestä reseptilääkeostoksesta.

Alkuomavastuuta sovelletaan sen vuoden alusta, jolloin henkilö täyttää 19 vuotta. Alkuomavastuu koskee kaikkia korvausluokkia.

Stm:n arvion mukaan lääkekorvaussäästöt tuovat valtion kassaan 25 miljoonaa euroa tänä vuonna.

Noin puolella lääkkeiden käyttäjistä kustannukset nousevat 10-50 euroa vuodessa. Muilla hieman vähemmän.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat