Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Venäläinen tietoturva­yritys HS:lle: Venäjään liitetty verkko­vakoilu­ryhmä metsästää sotilaallista ja poliittista tietoa

Kotimaa
 
Markku Ulander / Lehtikuva
Yle kertoi keskiviikkona, että vuonna 2013 paljastunut Suomen ulkoministeriöön kohdistunut verkkovakoilu oli venäläisen verkkovaikoiluryhmän työtä.
Yle kertoi keskiviikkona, että vuonna 2013 paljastunut Suomen ulkoministeriöön kohdistunut verkkovakoilu oli venäläisen verkkovaikoiluryhmän työtä. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Pietari

Venäläisen tietoturvayhtiö Kaspersky Labin mukaan verkkovakoiluryhmä Turlan toiminta on vuosien aikana kohdistunut satoihin käyttäjiin yli 45 maassa.

”Meidän tietojemme mukaan ryhmä on edelleen aktiivinen. Sen toiminta on jatkunut noin vuosista 2007–2008 alkaen”, Kaspersky Labin johtava virusasiantuntija Igor Sumenkov sanoi HS:lle sähköpostitse.

Vakoilun kohteina ovat olleet valtiolliset tahot ja diplomaattiset edustustot, sotilaalliset organisaatiot, koulutus- ja tiedelaitokset ja lääkeyritykset. Suurin osa hyökkäyksistä on viime aikoina havaittu Kazakstanissa, Venäjällä, Yhdysvalloissa, Kiinassa ja Vietnamissa.

Yleisradio uutisoi keskiviikkona, että vuonna 2013 paljastunut Suomen ulkoministeriöön kohdistunut verkkovakoilu oli osa laajaa kampanjaa.

Venäjään liitetty verkkovakoiluryhmä Turla iski lukuisiin valtiollisiin kohteisiin tietoliikennesatelliitteja käyttäen.

Kaspersky Lab ei vahvista HS:lle, että juuri Turla olisi ollut Suomen ulkoministeriön verkkovakoilun takana.

Kaspersky Labin mukaan Venäjään Turlan yhdistää se, että osa tekijöistä käyttää venäjän kieltä. Myös muut tietoturvayhtiöt yhdistävät Turlan Venäjään.

”Me voimme sanoa varmasti, että ainakin jotkut ryhmän jäsenistä luultavasti osaavat venäjän kieltä”, Sumenkov totesi. Kaspersky Labin mukaan suoria todisteita kytköksistä juuri Venäjän valtioon ei ole, mutta Turla kuitenkin saanee valtiollista rahoitusta jostakin.

”Turla on erittäin monimutkainen ja moniosainen alusta verkkovakoilulle. Sen kehitys ja tuki vaativat kokeneiden asiantuntijoiden ryhmän ja isoja investointeja”, Sumenkov sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat