Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kolmesta sentistä vettä tulee jopa 73 senttiä lunta – lumen syvyys ei kerro kaikkea sataneen lumen määrästä

Kotimaa
 
Petri Hakosalo LEHTIKUVA
Lauri Hakosalo kaivoi autoaan esiin lumikinoksen alta Merikarvialla Satakunnassa 9. tammikuuta. Merikarvialla satoi ennätysmäärä lunta viime viikon lopulla.
Lauri Hakosalo kaivoi autoaan esiin lumikinoksen alta Merikarvialla Satakunnassa 9. tammikuuta. Merikarvialla satoi ennätysmäärä lunta viime viikon lopulla. Kuva: Petri Hakosalo LEHTIKUVA
Fakta

Helsingissäkin on ollut metri lunta

 Lumisimmat talvet Helsingissä: Vuoden 1941 maaliskuussa Kaisaniemessä mitattiin lumen syvyydeksi 109 senttimetriä. Vuonna 1916 lunta oli 96 senttiä, vuonna 1931 lunta oli 94 senttiä.

 Vähälumisimmat talvet: Vuonna 1964 lumen syvyydeksi mitattiin Kaisaniemessä enimmillään vain 15 senttiä. Vuosina 2007–08, 1990–91 ja 1982–83 lunta oli enimmillään 18 senttiä.

Lähde: Ilmatieteen laitos

Miksi Ilmatieteen laitos ilmoittaa internetsivullaan sateen määrän millimetreissä talvellakin, Ilmatieteen laitoksen meteorologi Pauli Jokinen?

”Sademäärä vedeksi muutettuna kertoo paremmin, paljonko sadetta on tulossa. Pelkkä lumensyvyyden ennustaminen voisi antaa täysin väärän kuvan. Mikäli esimerkiksi höttöisen pakkaslumen päälle sataa raskasta nuoskalunta, voi lumensyvyys reippaasti pienentyä kunnon lumipyrystä huolimatta.”

Kuinka paljon on yksi senttimetri lunta vedeksi muutettuna?

”Karkea sääntö on se, yhden millimetrin sademäärä nostaa lumen syvyyttä yhden senttimetrin. Tämä pätee, jos lämpötila on lähellä nollaa. Riippuu paljon lämpötilasta eli siitä, millaista lumisade on: höttöistä pakkaslunta vai raskasta nuoskalunta. Esimerkiksi Merikarvialla lumen syvyys kasvoi perjantaina 73 senttiä. Kun katsottiin vuorokauden sademäärää vedeksi muunnettuna, se oli 31 millimetriä. Kun lumi satoi höttöisenä pakkaslumena, niin esimerkki kertoo, kuinka paljon lämpötila vaikutti asiaan.”

Ilmatieteen paikallissää-sivulla on ennuste sateen määrästä lähivuorokausina. Esimerkiksi Helsinkiin ennustettiin keskiviikkoaamuna satavan 0,6 millimetriä kolmen tunnin aikana. Kuinka paljon tämä on lumena?

”Pakkasta ennustettiin kymmenen astetta, jolloin sademäärä voidaan kertoa kahdella tai kolmella. Eli lumen syvyys kasvoi yksi tai kaksi senttimetriä karkeasti ottaen. Siihen vaikuttaa lämpötilan lisäksi se, puhaltaako tuuli juuri mittauspisteeseen vai ei.”

Kuinka paljon kinokset vielä kasvavat tällä viikolla, HS:n meteorologi Anniina Törmä?

”Keskiviikkona runsaimmat sateet, 5–8 senttimetriä, tulivat maan keskiosissa, jonne jo tiistaiaamun ja keskiviikkoaamun välisenä aikana satoi lunta 15–30 senttimetriä. Torstaina runsaimmat sateet jäävät Suomen itä- ja pohjoispuolelle. Mutta länsirannikolle voi Pohjanlahdelta ajautua jälleen sakeitakin paikallisia lumikuuroja torstain, perjantain ja lauantain aikana. Taivaalta tulevan lumen määrää on nyt todella vaikea arvioida, määrät voivat olla 5–50 senttimetrin välillä.”

Tuleeko lunta nyt poikkeuksellisen paljon?

”Ei. Ihmisistä saattaa tuntua, että näin on, kun joulukuu oli niin lämmin. Mutta tämä on ihan Suomen perustalvea, paikallisesti voi sataa paljonkin lunta. Esimerkiksi 2010-luvun alussa oli lumisia talvia.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat