Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ajokorttien lupapisteet ruuhkautuneet – lupien myöntäminen siirtyi poliisilta Trafille

Lupapisteet ovat ruuhkautuneet Helsingissä, Espoossa, Vantaalla, Turussa, Tampereella ja Oulussa.

Kotimaa
 
Jussi Nukari / Lehtikuva
Liikennettä Helsingin Lauttasaarentiellä tiistaina 12. tammikuuta.
Liikennettä Helsingin Lauttasaarentiellä tiistaina 12. tammikuuta. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva
Fakta

Ajokortin hinta laski

 Ensimmäisen ajokortin hinta laski 60 eurosta 40:een euroon, kun ajokorttien lupamenettely siirtyi poliisilta liikenteen turvallisuusvirasto Trafille.

 Myös esimerkiksi uuden ajokortin hankkiminen kadonneen tai tuhoutuneen tilalle on entistä halvempaa: ennen se maksoi 42 euroa, nyt hinta on 30 euroa. Helmikuussa tulee käyttöön uusi sähköinen palvelu, jonka kautta uusiminen maksaa 20 euroa.

 Ajolupa-asiat siirtyivät Trafille siksi, että poliisin halutaan keskittyvän yleisen järjestyksen ja turvallisuuden turvaamiseen. Trafi on jo aiemmin vastannut muun muassa itse järjestelmästä ja sen kehittämisestä sekä kuljettajaopetuksesta ja -tutkinnoista.

Lähde: Trafi

Ajokorttien lupapisteet ovat ruuhkautuneet suurimmissa kaupungeissa eli Helsingissä, Espoossa, Vantaalla, Turussa, Tampereella ja Oulussa. Ruuhka alkoi jo heti vuoden alussa, jolloin ajokorttien ja muiden tieliikenteen henkilölupien myöntäminen siirtyi poliisilta liikenteen turvallisuusvirasto Trafille.

”Jos tulee ilman ajanvarausta, niin suurimmissa kaupungeissa joutuu jonottamaan pahimmillaan reilusti yli tunnin verran, siksi suosittelemme ajan varaamista etukäteen”, sanoo lupapisteitä pyörittävän Ajovarma Oy:n toimitusjohtaja Hannu Pellikka.

”Uskoisin, että pisimmillään aikaa ajanvaraukseen joutua odottamaan noin viikon. Toki paikkakuntakohtaisia eroja voi olla.”

Ajovarma sai oman ajanvarausjärjestelmän toimintaan 22. joulukuuta 2015. Lupa-asioita hoidettiin vielä vuoden 2015 loppuun saakka poliisin lupapisteissä, joihin ei kuitenkaan loppuvuonna voinut enää varata aikaa. Näistä syistä Ajovarman ajanvaraus on nyt Pellikan mukaan ruuhkautunut. Myös rutiinit ovat haussa.

”Olemme kouluttaneet henkilökuntaamme koko syksyn, mutta kun on kyse uudesta tehtävästä, niin rutiinit puuttuvat.”

A-Katsastukseen kuuluvalla Ajovarmalla on 107 toimipistettä, joissa voi hoitaa liikenteen henkilölupiin liittyviä asioita. Pellikan mukaan määrä on aikalailla sama kuin poliisillakin oli.

”Pääkaupunkiseudulla on jopa enemmän. Helsingissä poliisilla oli lupapiste vain Pasilassa, kun meillä niitä on kolme.”

Pellikka uskoo, että Ajovarman lupapisteiden ruuhka helpottuu lähiviikkojen aikana, kun siirtymäajan aiheuttama kysyntäpiikki saadaan purettua.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat