Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rikostekninen laboratorio varmisti: Mielenosoittajan silmään osui poliisin ammuksen osia Helsingissä

Mielenosoittaja aikoo hakea korvauksia valtiolta. Hän ei omien sanojensa mukaan uhannut poliisia.

Kotimaa
 
Poliisi ampui paineilma-aseella mielenosoittajia
Poliisi ampui paineilma-aseella mielenosoittajia
Poliisi ja mielenosoittajat ottivat yhteen Helsingissä itsenäisyyspäivänä.
Fakta

Poliisi hankkii lisää lamautusaseita

 Poliisin käyttämä paineilma-ase on tarkoitettu henkilöiden taltuttamiseen. Etälamauttimeen verrattuna laitteen etuna on pitkä kantomatka ja ampuma-aseeseen verrattuna kohdehenkilölle tyypillisesti aiheutuvien vammojen vähäisyys. Poliisi on kertonut julkisuudessa tähtäävänsä käyttötilanteissa alaraajoihin.

 FN 303 -nimisellä laitteella voi ampua noin 70 metrin päähän, mutta sen tarkkuus heikkenee kauas ammuttaessa.

 Paineilma-ase muistuttaa värikuula-asetta, joskin sen osuma on kivuliaampi. Poliisi on verrannut tehoa lamauttavaan lyöntiin teleskooppipampulla.

 Poliisi aikoo hankkia tänä vuonna mahdollisesti 4–5 uutta paineilma-asetta käyttöönsä. Nyt niitä on muutama.

Keskusrikospoliisin laboratoriotutkimuksissa on varmistunut, että mielenosoittaja sai silmäänsä poliisin paineilma-aseella ampuman ammuksen osia itsenäisyyspäivänä mielenosoituksen yhteydessä Helsingin Töölössä.

Mielenosoittaja aikoo hakea valtiolta korvauksia poliisin liiallisen voimankäytön perusteella. Hän kiistää uhanneensa poliisia mitenkään.

Poliisi käytti FN 303 -paineilma-asetta viime itsenäisyyspäivänä mielenosoituksen yhteydessä sen jälkeen, kun poliiseja kohti oli heitetty muun muassa kiviä. Poliisi ampui itsenäisyyspäivänä laitteella kahdessa paikassa yhteensä seitsemän kertaa.

Helsingin poliisin viestintäjohtaja Juha Hakola kertoi vielä viime viikolla Helsingin Sanomissa, että mielenosoittajan silmään on voinut osua jokin muu esine kuin poliisin ammus. Tapauksen tutkijoiden tiedossa oli kuitenkin jo Hakolan lausunnon aikaan, että kyse oli poliisin ammuksen osista.

Hakola kertoi torstaina, että ei tietoisesti antanut väärää tietoa, vaan tutkinnan tulokset eivät vielä tuolloin olleet hänet tiedossaan.

Rikoskomisario Toni Uusikivi kertoo, että lääkäri poisti mielenosoittajan silmästä alle millimetrin kokoisia palasia itsenäisyyspäivän tapahtumien jälkeen. Ne toimitettiin tutkittaviksi keskusrikospoliisin rikostekniseen laboratorioon.

Uusikiven mukaan tutkimustulokset vahvistavat, että palat vastaavat kemialliselta koostumukseltaan ja ulkonäöltään poliisin FN 303 -paineilma-aseen kuulien sisällä olevia pieniä vismuttipaloja.

”Arvoitukseksi jää varmaankin se, mihin kuula on osunut ennen sitä kun palaset ovat päätyneet silmään. Se ei ole voinut olla suora osuma, sillä silloin jälki olisi ihan toisenlaista”, Uusikivi sanoo.

Ammuksen palasia silmäänsä saanut Jari Laine, 45, arvelee itse, että ammus on osunut ensin maahan hänen edessään. Siitä palaset ovat Laineen mukaan voineet lentää hänen silmäänsä. Hänen mukaansa poliisin on täytynyt ampua ihmisiä kohti epätarkasti.

Laine osallistui mielenosoitukseen, joka yritti estää äärioikeistolaiseksi katsomansa toisen mielenosoituskulkueen etenemisen Töölössä. Hän sanoo huudelleensa ampumisen aikaan kansanedustaja Olli Immosen (ps) vastaisia herjoja.

Laine kertoo olleensa tuolloin kymmenien metrien päässä poliiseista. Hän kiistää heittäneensä poliiseja millään tai olleensa heihin muuten kosketuksissa.

”En mennyt sinne sinisilmäisenä, ja odotin, että poliisi saattaa käyttää esimerkiksi pamppua. Yllätyin, että poliisi alkoi ampua paineilma-aseella”, Laine sanoo.

Laineen esittämien valokuvien perusteella hänen silmänsä oli tilanteen jälkeen verenpunainen. Hänen mukaansa Meilahden sairaalassa onnistuttiin poistamaan silmästä lähes kaikki sirut ja silmä toimii nyt normaalisti.

”Selvisin säikähdyksellä. Silmään jäi kuitenkin yksi siru, jota lääkäri ei saanut poistettua. Sen vuoksi edessä voi olla vielä isompi leikkaus”, hän sanoo.

Aku Häyrynen / Lehtikuva
Poliisi käytti lamauttavaa paineilma-asetta mielenosoituksen yhteydessä Helsingissä itsenäisyyspäivänä joulukuussa 2015.
Poliisi käytti lamauttavaa paineilma-asetta mielenosoituksen yhteydessä Helsingissä itsenäisyyspäivänä joulukuussa 2015.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat