Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Verkkovakoojaryhmä Turla iski Suomen jälkeen Ukrainaan

Ryhmä käyttää räätälöityjä haittaohjelmia, ja sillä on mittavat resurssit.

Kotimaa
 

Pietari

Ensin verkkovakoojaryhmä Turlan käyttämällä haittaohjelmalla iskettiin Suomen ulkoministeriön tietojärjestelmiin. Vakoilu paljastui vuonna 2013. Seuraavana vuonna sama ryhmä hyökkäsi Ukrainan ulkoministeriöön.

Turla tunkeutui Ukrainan diplomaattisten edustustojen tiedonvaihtoon Euroopassa, muun muassa Ranskassa ja Belgiassa, kirjoitti sanomalehti The Wall Street Journal marraskuussa. Lehden mukaan hyökkäys havaittiin Ukrainassa vuonna 2014.

”Me olemme sitä mieltä, että maailmassa on vain yksi maa, jota nämä hyökkäykset hyödyttävät – se on Venäjä”, Ukrainan vastavakoilua johtava Vitali Naida sanoi lehdelle. Venäjä on kiistänyt väitteet.

Venäjän tukemia kapinallisia vastaan sotaa käyvään Ukrainaan on kohdistunut viimeisten kahden vuoden aikana useita kyberhyökkäyksiä. Kohteina ovat olleet ulkoministeriön lisäksi ainakin puolustusministeriö ja presidentin hallinto. Sadat hallituksen tietokoneet ovat saastuneet haittaohjelmista.

Naidan mukaan verkkorikolliset saivat lähes esteettömän pääsyn Ukrainaan sen jälkeen, kun Venäjä valtasi Krimin niemimaan keväällä 2014. Ukrainassa oli käytössä venäläistä teknologiaa tietoliikenneinfrastruktuurista valtion laitosten virustorjuntaohjelmiin. Ukraina osoittautui suojattomaksi hyökkäyksille.

Turlan kaltaisten verkkoryhmien käyttämiä viruksia kehitetään käsityönä ja räätälöidään tiettyjä hyökkäyksiä varten.

Varmasti Venäjään Turlan liittävät hakkereiden ohjelmaan jättämät venäjänkieliset jäljet, venäläinen tietoturvayhtiö Kaspersky Lab selvitti HS:lle.

Se on vaativa ja monimutkainen kokonaisuus, jonka toimintaa pyörittämään tarvitaan suuri joukko huippuasiantuntijoita. Tämä vaatii isoja investointeja.

Suoria todisteita Venäjän valtion komentoketjusta Turlaan ei ole, mutta Kaspersky Labin mukaan vakoojia rahoittaa valtio. Ryhmä ei toimi hakkereiden tyypillisissä operaatioissa, joissa yritetään varastaa rahaa. Sen sijaan he keskittyvät valtiolle arvokkaan tiedon hankintaan: sotilaalliseen, poliittiseen ja osin yritysten tietoihin.

Samaa mieltä on tietoturvayhtiö F-Securen tietoturvatutkija Artturi Lehtiö.

”Turlan osalta on vahvoja viitteitä siitä, että ainakin osa heidän työkalujensa kehittäjistä on venäjänkielisiä, että he työskentelevät sillä alueella ja heidän toimintansa viittaa yleisesti siihen, että ryhmällä on kytköksiä Venäjän valtioon”, Lehtiö sanoi puhelinhaastattelussa torstaina.

Suojautuminen verkkohyökkäyksiltä on vaikeaa, joskaan ei mahdotonta.

”Puolustaja voi vaikeuttaa murtautumista ja nostaa sen kustannuksia. On Turlallakin olemassa jonkinlainen budjetti”, Lehtiö sanoi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat