Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Valelääkäri Esa Laiho epäilee päihdeongelmaisen tuttavansa ilmiantaneen hänet – halusi rauhoittavia lääkkeitä

Esa Laiho kertoo perjantaina omin sanoin oikeudessa toiminnastaan. Kuulemiselle on varattu koko päivä. Hän ei enää muista sitä tilannetta, jolloin päätös valetutkinnon hankkimisesta syntyi.

Kotimaa
 
Valelääkäri Esa Laihon rikossyytteiden oikeuskäsittely alkoi
Valelääkäri Esa Laihon rikossyytteiden oikeuskäsittely alkoi
Laihoa syytetään kaikkiaan 22 eri rikoksesta. Vakavimmat syytteet koskevat kahta tappoa ja neljää törkeää pahoinpitelyä.
Fakta

Laiho toimi lääkärinä kymmenisen vuotta

 Syytteiden mukaan Esa Laiho esitti Suomen viranomaisille väärennetyn todistuksen, jonka mukaan hän olisi valmistunut lääkäriksi pietarilaisesta Pavlovin yliopistosta vuonna 1994. Ensimmäisen kerran Laiho esitti väärän tutkintotodistuksen vuonna 1995, mutta lähti pian sen jälkeen Yhdysvaltoihin.

 Yhdysvalloissa lääketieteen opinnot kuitenkin lopahtivat, kun hänen venäläinen todistuksensa huomattiin väärennetyksi. Hänet karkotettiin Yhdysvalloista sen jälkeen, kun hän oli saanut vankeusrangaistuksen reseptiväärennyksistä.

 Suomessa Laiho alkoi työskennellä lääkäriharjoittelijana vuonna 2001. Pari vuotta sen jälkeen hän sai luvan toimia itsenäisenä lääkärinä.

 Laiho työskenteli suurelta osin geriatrian eli vanhustenhoidon parissa. Laiho ehti toimia lääkärinä kymmenisen vuotta ennen kuin Ilta-Sanomat paljasti marraskuussa 2011, ettei hänellä ole tutkintoa.

Valelääkäri Esa Laiho kertoi perjantaina Helsingin käräjäoikeudessa, että hänellä oli paineita alkaa tehdä Yhdysvaltojen vuosien jälkeen harjoittelijana lääkärin töitä Suomessa, koska hänen äitinsä ja kaverit luulivat kaiken olevan ammatillisesti kunnossa.

Laiho kertoo perjantaina omin sanoin oikeudessa toiminnastaan. Kuulemiselle on varattu koko päivä.

Laiho oli joutunut lopettamaan pyrkimyksensä saada lääkärin tutkinto Yhdysvalloissa, koska viranomaisille ja hänet työllistäneen tutkimuslaitoksen johdolle oli selvinnyt Yhdysvalloissa, että hänellä on epäselvyyksiä taustalla. Laiho oli hankkinut väärennetyn lääkärin tutkinnon Venäjältä.

Laiho kertoi, että paljastuminen Yhdysvalloissa ”hävetti ihan älyttömästi”. Laihon mukaan se saattoi olla hänelle pahempi tilanne kuin paljastuminen vuosia myöhemmin Suomessa.

Hän syyllistyi vielä Yhdysvalloissa väärennettyjen reseptien kirjoittamiseen, minkä vuoksi hänet tuomittiin vankilaan ja karkotettiin.

”Minulla oli kaikki rahat loppu. En tiennyt, mitä tekisin. Kotona oli myös paineita”, Laiho kuvaili tilannettaan Suomeen palaamisen jälkeen.

Laiho sai paikan Laakson sairaalasta. Omasta mielestään hän oli Yhdysvalloissa hankkinut ainakin amanuenssia vastaavan osaamisen, mikä vastasi hänen tehtäviään Laaksossa.

Sen jälkeen hän työskenteli lääkärinä Suomessa väärennetyn tutkintotodistuksen turvin vuosina 2001–2011. Hänen epäillään aiheuttaneen kahden potilaan kuoleman ja vaarantaneen neljän muun hengen ja terveyden.

Laiho sanoi oikeussalissa, ettei hän saanut noina vuosina huomautuksia työstään sen enempää valvovalta viranomaiselta, työtovereilta kuin potilailta tai heidän omaisiltaan.

Jussi Nukari / Lehtikuva
Esa Laiho Helsingin käräjäoikeudessa maanantaina.
Esa Laiho Helsingin käräjäoikeudessa maanantaina.

Laihon avustaja, oikeustieteen tohtori Kari Uoti kysyi aamulla, mitä Laiholle tapahtui sen jälkeen, kun Ilta-Sanomat paljasti hänet Suomessa vuonna 2011.

”Kai se elämä romahti. Tietenkään en osannut tällaista odottaa”, Laiho vastasi.

Laiho kertoi, että seuraavana päivänä poliisi tuli tekemään kotietsinnän ja vei hänet poliisilaitokselle Pasilaan.

Hän kertoi olevansa 95-prosenttisen varma, että eräs hänen päihdeongelmainen tuttavansa ilmiantoi hänet, koska Laiho ei suostunut kirjoittamaan hänelle rauhoittavia lääkkeitä.

Tuttava oli Laihon mukaan uhannut, että hänen tulee kirjoittaa reseptit, jos hän haluaa jatkaa työtään. Laiho luonnehti sitä oikeudessa kiristykseksi.

Laiho kertoi aamupäivän aikana lääketieteen opinnoistaan Pohjois-Amerikassa. Ne katkesivat ensimmäisen kerran Rossin yliopistossa, koska hän ei saanut maksettua opintomaksuja.

Laiho kertoo ajautuneensa rahapulan vuoksi umpikujaan ja hankkineensa väärennetyn todistuksen lääkärin tutkinnosta Venäjällä, jotta voi edistää mahdollisuuksiaan edetä kohti lääkärin ammattia Yhdysvalloissa.

”En puolustele sitä mitenkään”, Laiho sanoi oikeussalissa.

Hän ei enää muista sitä tilannetta, jolloin päätös valetutkinnon hankkimisesta syntyi.

”Olen miettinyt, miksi tein tällaisen päätöksen, joka muutti minun elämäni. En muista. Kun viranomaiset saivat paperit Pietarista, niin ei ollut enää paluuta”, Laiho sanoi.

Oikeudenkäynnissä käsitellään Esa Laihon syytteitä muun muassa törkeästä petoksesta ja törkeästä väärennyksestä. Laiho kiisti kaikki syytteet oikeudenkäynnin pääkäsittelyn ensimmäisenä päivänä maanantaina.

Vakavampien rikossyytteiden eli hoitovirheitä koskevien syytteiden käsittely alkaa maaliskuun alussa. Syyttäjä vaatii Laiholle rangaistusta muun muassa kahdesta taposta ja neljästä törkeästä pahoinpitelystä.

Laihon avustaja Kari Uoti on arvioinut, että oikeudenkäynnin keskeiseksi kysymykseksi nousee Laihon pätevyys työskennellä lääkärinä. Laiho myöntää, että hänen venäläinen tutkintotodistuksensa on väärä.

Oikeudenkäynnin pääkäsittely jatkuu toukokuuhun asti.

Valelääkärin avustaja Kari Uoti: Lääkärintutkinto on "license to kill"
Valelääkärin avustaja Kari Uoti: Lääkärintutkinto on "license to kill"
Valelääkäri Esa Laihon avustajan, oikeustieteen tohtori Kari Uotin mukaan Laiho oli pätevä työskentelemään lääkärinä, vaikka papereita ei ollut. Uotin mukaan Laihon potilaiden turvallisuus ei vaarantunut sen enempää kuin muodollisesti pätevien lääkäreiden potilaiden. Lääkärintutkinto onkin hänen mielestään vähän kuin "license to kill", lupa tappaa. Toimittaja: Susanna Reinboth HS. Kuvaus ja leikkaus: Terhi Liimu HS.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat