Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hossasta tulee Suomen uusi kansallispuisto

Porkkala hävisi kilvan kansallispuistosta mutta saa lohdutuspalkinnon.

Kotimaa
 
Ia Samoil-Salomaa
Hossassa on niin karuja, mäntyvaltaisia kankaita, kirkasvetisiä jokia ja järviä kuin suopainanteitakin.
Hossassa on niin karuja, mäntyvaltaisia kankaita, kirkasvetisiä jokia ja järviä kuin suopainanteitakin. Kuva: Ia Samoil-Salomaa
Fakta

Suomessa on 39 kansallispuistoa

  Kansallispuistot ovat suuria luonnonsuojelualueita ja samalla yleisölle avoimia virkistysalueita.

  Kansallispuistojen avulla pyritään säilyttämään luonnon arvokkaimmat kohteet ja erilaiset elinympäristöt sekä eläin- ja kasvilajit.

  Kansallispuistoissa on merkittyjä reittejä, luontopolkuja ja tulentekopaikkoja.

  Kansallispuisto perustetaan erityislailla. Muiden luonnonsuojelualueiden perustamiseen riittää asetus.

Yrittäjä Jarmo Heikkinen lähti eilen illansuussa päivittäiselle karhujen ruokintamatkalle tavallista iloisempana. Muutamaa tuntia aiemmin kainuulaisessa Suomussalmen kunnassa oli kuultu, että kunnan alueella sijaitsevasta Hossasta tulee todennäköisesti Suomen seuraava kansallispuisto.

Heikkinen pyörittää seudulla kahtakin eri yritystä. Toinen niistä järjestää matkailijoille karhujen kuvausretkiä. Suurin osa asiakkaista tulee ulkomailta, pääosin Ranskasta, Saksasta ja muista Keski-Euroopan maista.

Heikkinen toivoo, että uusi kansallispuisto lisäisi asiakasmääriä, varsinkin kun yrittäjät ovat alkaneet tehdä markkinointia yhdessä.

”Kyllä nyt on myönteiset tunnelmat. Odotan, että tämä toisi alueelle uusia matkailijoita, ehkä kiinalaisetkin matkailijat voisivat löytää tänne”, Heikkinen sanoo.

Uusi kansallispuisto on tarkoitus perustaa Suomen satavuotisen itsenäisyyden kunniaksi vuonna 2017.

Maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk) esitti eilen, että uudeksi kansallispuistoksi tulee alue, johon kuuluvat Suomussalmen Hossa, sen länsipuolella sijaitseva Moilasenvaara sekä Kuusamon Julma-Ölkky. Alueet ovat valtion omistuksessa.

Ehdotetulla seudulla on ollut merkittävä rooli Suomen itsenäisyydelle, ja tämä oli yksi valintaperusteista. Suomussalmella järjestettiin huhtikuussa 1917 tiettävästi ensimmäinen kansalaiskokous, jossa vaadittiin Suomen julistamista itsenäiseksi.

Kunnan alueella käytiin myös kuuluisa Raatteen taistelu. Lisäksi seutu oli Elias Lönnrotin runonkeruualuetta, joten alue on tärkeä myös kansalliseepos Kalevalan synnyssä.

Hossa, Moilasenvaara ja Julma-Ölkky muodostavat monipuolisen ja luonnoltaan rikkaan kokonaisuuden.

Hossassa on karuja, mäntyvaltaisia kankaita ja harjuja sekä kirkasvetisiä jokia ja järviä, suppalampia ja suopainanteita. Moilasenvaaralla taas on kuusivaltaista aarnimetsää, luonnontilaisia aapasoita ja runsas kääpälajisto.

Alueen ehkä vaikuttavin yksittäinen paikka on noin kolme kilometriä pitkä kanjonijärvi Julma-Ölkky, jonka reunoilla kohoavat pystysuorat kallioseinämät. Julma-Ölkyn alueella on myös Värikallio tuhansia vuosia vanhoine kalliomaalauksineen.

Hossan alueella on jo valmiiksi rakennetut reitit, laavut, opasteet ja tuvat.

Lakiesitystä Hossan kansallispuistosta aletaan valmistella ympäristöministeriössä kevään aikana.

Toisena ehdokkaana uudeksi kansallispuistoksi oli ehdolla Porkkalan alue, jonka valtion omistamille maille suunnitellaan nyt luonnonsuojelualuetta.

Luonnonsuojelualueeseen kuuluisivat Kirkkonummen ja Inkoon saaristojen Natura-alueet ja niiden lisäksi avomeren yleisiä vesialueita.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat