Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tulli tutkii laajaa alkoholin nettikauppaa Virosta, epäily noin 350 000 euron verojen välttelystä

Kahden suomalaismiehen yritys ehti puolen vuoden aikana myydä Suomeen tuhansia litroja alkoholia. Miehiä epäillään muun muassa törkeästä veropetoksesta. Suomalaiset ostajat eivät ole syyllistyneet rikokseen.

Kotimaa
 
Tulli
Viinakauppa.eu ehti toimittaa puolen vuoden aikana Suomeen tuhansia litroja alkoholia.
Viinakauppa.eu ehti toimittaa puolen vuoden aikana Suomeen tuhansia litroja alkoholia. Kuva: Tulli

Tulli tutkii alkoholia ja savukkeita myyneen nettikaupan epäiltyä törkeää veropetosta. Viinakauppa.eu-nimellä toimineen sivuston takana olleet yritykset ehtivät puolen vuoden aikana välittää Virosta Suomeen tuhansia litroja alkoholia. Niiden epäillään välttäneen yli 350 000 euron verot.

Yritysten taustalla on kaksi kolmikymppistä suomalaismiestä. Toinen heistä asuu pysyvästi Virossa, ja hänellä on petosrikostaustaa. Hän on ollut lokakuusta 2015 lähtien vangittuna.

Tullin rikostorjunnan talousrikosyksikön esimies Tiina Tahvanainen kertoo tullin kiinnittäneen viime kesänä huomiota Virosta tuleviin alkoholikuljetuksiin, joissa lähettäjä oli sama, mutta vastaanottajat vaihtelivat.

Tutkinnassa selvisi, että taustalla oli keväällä 2015 toimintansa aloittanut nettikauppa. Asiakkaiden kannalta nettikauppa oli houkutteleva, sillä se kuljetti tuotteet edullisesti kotiovelle asti. Kuljetuksen kanssa hinnat olivat korkeintaan puolet Suomen hinnoista.

Suosituimpia merkkejä olivat A Le Coq ja Karhu-oluet sekä Saku-lonkero. Niitä on toimitettu Suomeen yhteensä yli 2 200 laatikkoa. Suurin yksittäinen tilaus oli yli 7 000 euron arvoinen.

”Suurin osa ostajista oli tavallisia suomalaisia, jotka tilasivat kohtuullisen määrän alkoholia omaan käyttöönsä. Tämä oli helppo, nopea ja edullinen tapa hankkia alkoholia”, Tahvanainen kertoo.

”Aika moni asiakas yritti selvittää yrityksestä, onko kaikki täysin laillista ja verot maksettu. Yrityksestä vakuutettiin, että kaikesta on huolehdittu. Suomalaisilla ostajilla ei ole ollut mahdollisuutta selvittää, olisiko heidän tullut maksaa verot.”

Suomalaisia ostajia ei epäillä mistään rikoksesta.

Tahvanainen muistuttaa, että Suomeen saa tilata EU-maista alkoholia. Jos ostaja järjestää kuljetuksen, hänen on itse huolehdittava verojen maksamisesta.

”Myös tällä tavalla syntyisi säästöä, sillä eivät ne verot niin isoja ole”, Tahvanainen huomauttaa.

Jos kuljetuksesta huolehtii myyjä, toiminta katsotaan etämyynniksi, ja tällöin myyjän pitäisi myös hoitaa verot. Niinpä tässäkin tapauksessa myyjäyhtiöiden olisi pitänyt maksaa verot Suomeen, mutta näin ei ole tapahtunut. Tutkinnan perusteella näyttää siltä, etteivät yritykset ole maksaneet veroja ja maksuja myöskään Virossa.

Tahvanainen kertoo, että tutkinnan perusteella rikoksesta epäillyt miehet keksivät liikeidean yhdessä. Miesten tarkoituksena oli ajaa yhtiöiden toiminta alas heti, kun siitä olisi saatu mahdollisimman suuri hyöty eli ennen kuin viranomaiset ehtisivät puuttua toimintaan.

Epäillyt ovat pääosin kiistäneet syyllistyneensä rikoksiin.

Juttu siirtyy lähiaikoina syyteharkintaan, ja se valmistunee alkuvuoden aikana.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat