Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Asianajajaliitto: Käräjäoikeuksien vähentäminen veisi kansalaisten oikeuspalvelut yhä kauemmaksi

Asianajajaliitto ja KKO:n uusi presidentti vastustavat kaavailuja käräjäoikeusverkon harventamisesta. He pelkäävät, että myös muut oikeudelliset palvelut pakenevat kansalaisten ulottuvilta.

Kotimaa
 

Hallituksen kaavailut harventaa käräjäoikeusverkostoa herättävät vastustusta. Asianajajaliiton puheenjohtaja Risto Sipilä ja korkeimman oikeuden(KKO) uusi presidentti Timo Esko ilmoittivat perjantaina asianajajapäivillä suhtautuvansa hankkeeseen hyvin varauksellisesti.

Suomessa on nykyisin 27 käräjäoikeutta, mutta oikeusministeriön kaavailuissa niiden määrä olisi jotain 14 ja 17 välillä.

Asianajajaliiton Sipilä pelkää, että käräjäoikeuksien mukana paikkakunnalta katoavat myös muut oikeudelliset palvelut, esimerkiksi asianajotoimistot.

”Kun nuori juristi miettii toimiston perustamista, hyvin todennäköisesti hän perustaa sen käräjäoikeuspaikkakunnille. Kun käräjäoikeuksia on vähemmän, palvelut siirtyvät yhä kauemmaksi kansalaisista. Ja kun paikkakunnalla ei ole enää asianajajaa, äkkiä voi käydä niin, että testamentti, avioehto tai muu asiakirja voi jäädä tekemättä. Tämä on oikeusturvakysymys”, Sipilä korostaa.

Käräjäoikeusverkon harveneminen tarkoittaa myös sitä, että matkat lähimpään käräjäoikeuteen pitenevät. Tämä taas merkitsee oikeudenkäyntikulujen kasvua, sillä matkakulut lisääntyvät, kun asianosaiset, heidän avustajansa ja todistajat joutuvat liikkumaan.

”Yksityisille ihmisille ja yrityksille tämä tarkoittaa lisää kustannuksia”, Sipilä sanoo.

Hän ei ole vakuuttunut siitä, että edes valtion kulut pienenevät merkittävästi, sillä jos asianosainen on julkisen oikeusavun piirissä, hänen kustannuksensa tulevat veronmaksajien maksettaviksi.

Samanlaisia huolia käräjäoikeusverkoston karsimisesta oli myös KKO:n presidentillä Timo Eskolla. Tässä suhteessa hän on edeltäjänsä Pauliine Koskelon kanssa eri mieltä. Koskelo kannatti käräjäoikeusverkon karsimista, sillä hänen mielestään isoissa yksiköissä työt voidaan tehdä tehokkaammin.

Asianajajaliiton Sipilän mielestä 14 tai 17 käräjäoikeutta on liian vähän. Jos tähän kuitenkin päädytään, yksiköiden vahvuus pitää turvata, jotta tuomareiden erityisasiantuntemusta voidaan hyödyntää.

Säästöjä voitaisiin saada aikaan myös etäyhteyksillä.

”Jos etäyhteydet toimivat, istuntoon voi osallistua myös niin, ettei tarvitse saapua istuntopaikalle. Kaikkia juttuja ei tietenkään voi hoitaa näin.”

Asianajajaliitto on jo vuosia halunnut hakea säästöjä luopumalla lautamiehistä.

”Tämä taitaa olla poliittisesti haasteellista. Uskon, että lautamiehistä luovutaan kyllä, mutta on eri asia, millä aikataululla.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat