Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pakkassää jatkuu, viikon päästä lauhtuu – Helsingissä valoista aikaa jo noin tunti enemmän kuin jouluna

Kotimaa
 
HS-sää 15.1.
HS-sää 15.1.

Luvassa lähipäiville on perinteistä suomalaista pakkastalvea. Alkava viikonloppu näyttäisi myös suosivan ulkoilua, vaikka mistään auringossa kimaltavista hangista ei vielä voikaan puhua.

”Oikein tyypillistä suomalaista pakkassäätä. Runsaita lumisateita ei ole liikkeellä, pakkanen kiristyy. Selkeillä alueilla voi olla viidestätoista kolmeenkymmeneen astetta, mutta jos on vähänkin pilviharsoa päällä, on vähän lämpimämpää”, sanoo HS:n meteorologi Anniina Törmä.

Tuuli on vähäistä, joten pakkanen ei pure enää niin ankarasti. Lumisateita viikonloppuna tullee pohjoisessa ja länsirannikolla, etelässä ja idässä pilvipeite rakoilee, mikä tarkoittaa kireitä pakkasia. Ennuste näyttää siis sellaista vanhan ajan talvea, jollaisia muutaman menneen mustan talven aikana kaipailtiin.

Pieni, erikoinen yksityiskohta on se, että huomenna lauantaina Suomen lauhin paikka löytyy Utsjoelta, jossa on noin kolme astetta pakkasta.

Aurinko ei vielä tähän aikaan vuodesta lämmitä, mutta valoisan ajan pitenemisen huomaa jo: esimerkiksi Helsingissä valoista aikaa on noin tunti enemmän kuin jouluna.

Sää ei juuri muutu sunnuntaina ja alkuviikosta, raikkaat kelit jatkuvat. Selkeillä alueilla pakkasta on parikymmentä ja Lapissa kolmisenkymmentäkin. Jonkin verran paikoin satelee kevyttä pakkaslunta.

Jatko on kysymysmerkki. Törmän mukaan osa pidemmän ajan ennusteista näyttää lauhtumista jopa suojakeliksi asti, osa ei. Joka tapauksessa ensi viikonloppu todennäköisesti on huomattavasti lauhempi kuin tämä viikonloppu.

Sanomalehti Kaleva kertoi perjantaina erikoisesta tapauksesta Oulun Talvikankaalta, jossa loppiaisena koettiin jääjäristys eli pakkaspaukku. Se aiheutti halkeamia ainakin yhteen taloon ja tiehen, lehti kertoi.

Paukahtava ääni kuultiin laajalla alueella, kun lämpötila putosi nopeasti. Tällöin maaperässä oleva vesi jäätyi ja laajeni, mikä aiheutti äänen ja maaperän liikkeen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat