Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rauhanturvaajistakin tulee veteraaneja – asema oikeuttaa kuntoutukseen ja etuihin

”Kaivattu uudistus”, sanoo Afganistanissa vakavasti loukkaantunut rauhanturvaaja.

Kotimaa
 
Kaisa Rautaheimo / HS
Juha Kataja loukkaantui pahasti jaloistaan Afganistanissa 2008, kun maastoauto suistui kovassa vauhdissa tieltä. Hän pitää veteraaniuudistusta tarpeellisena.
Juha Kataja loukkaantui pahasti jaloistaan Afganistanissa 2008, kun maastoauto suistui kovassa vauhdissa tieltä. Hän pitää veteraaniuudistusta tarpeellisena. Kuva: Kaisa Rautaheimo / HS
Fakta

Lähes 50 kuollut

  Lähes 50 suomalaista on kuollut operaatioissa, joista moni onnettomuuksissa. Vaikean fyysisen vamman saaneita on joitakin kymmeniä.

  Psyykkisesti vammautuneiden määrää ei tiedetä. Tutkimusten mukaan noin kaksi prosenttia osallistuneista sairastuu psyykkisesti.

Puolustusministeriö myöntää kaikille kansainvälisissä kriisinhallintaoperaatioissa palvelleille sotilaille veteraanistatuksen.

Ministeriö aikoo lähettää ensi syksynä entisille kriisinhallintasotilaille kriisinhallintaveteraanikortin, joka osoittaa veteraanistatuksen. Rauhanturvaamis- ja kriisinhallintaoperaatioissa on ollut mukana 60 vuoden aikana noin 45 000 suomalaista.

”Statuksen tavoitteena on vakiinnuttaa kriisinhallintaveteraani-käsite ja tukea kriisinhallintapalveluksen jälkeistä sopeutumista”, kertoo vanhempi osastoesiupseeri Mika Pelton iemi puolustusministeriöstä.

Asiassa liikutaan herkällä alueella. Kaikki eivät hyväksy, että veteraani-nimikettä käyttävät muut kuin sotaveteraanit.

”Ymmärrettävistä syistä olemme aika varovaisia tämän teeman kanssa niin kauan kun sotaveteraaneja riittää”, Peltoniemi myöntää.

Tämä vuosi on rauhanturvaamisen ja kriisinhallinnan 60-vuotisjuhlavuosi.

Kriisinhallintaveteraanikortti lähetetään automaattisesti kaikille niille, joiden nimi on yhä asevelvollisuusrekisterissä. Siitä poistetaan yli 60-vuotiaat, joten he joutuvat pyytämään kortin todennäköisesti Suomen Rauhanturvaajaliiton kautta. Korttiin liittynee tulevaisuudessa myös taloudellisia etuja yritysten myöntämien erilaisten alennusten kautta.

Veteraanikortilla on merkitystä niille kriisinhallintaveteraaneille, jotka ovat vammautuneet palveluksen aikana. Kortilla avautuvat ovet hoitolaitoksiin, joissa järjestetään Valtiokonttorin tukemaa kuntoutusta.

Afganistanissa maastoauton ulosajossa loukkaantuneen Juha Katajan mukaan uudistus on kaivattu. Hänen mukaansa kyse ei ole rauhanturvaajien rinnastamisesta sotaveteraaneihin, vaan siitä että operaatioissa olleet saavat pääsyn tarvittavaan hoitoon.

”Tälle on erittäin paljon tarvetta. Tärkeintä ei ole veteraanistatuksen saaminen, vaan se, että tarvitsevat pääsevät maksettuun hoitoon. Operaatioissa ollaan kuitenkin oltu töissä valtiolla. Kun joku haavoittuu ulkomailla, niin hänet pitää hoitaa kuntoon, ilman että tarvitsee taistella Suomen päässä korvauksista tai hoitoon pääsystä”, Kataja sanoo.

Kataja kertoo tuntevansa useita rauhanturvaajia, joilla on haasteita mielenterveyden kanssa.

”Kaikilla ei ole vuotavia haavoja, vaan ongelmia mentaalisen puolen kanssa. Se liittyy monesti tilanteisiin, joissa oma tai kaverin henki on ollut vaarassa. Välillä kun joku kaveri on ottanut yöllä kaljaa, niin tulee sellaisia tekstiviestejä että kylmää. Heille pitää taata pääsy hoitoon.”

Suomen Rauhanturvaajaliiton puheenjohtaja Paavo Kiljunen on tyytyväinen. Liitto on ollut varovainen veteraanistatuksesta puhuttaessa.

”Ne sotaveteraanit, joiden kanssa olen jutellut, suhtautuvat asiaan erittäin positiivisesti. He ymmärtävät, että tämä on toinen juttu, että emme tavoittele tässä mitään kunniakansalaisuuksia.”

”Sotaveteraanien vankkureista syömistä on vältetty viimeiseen saakka, eikä tässä ole sellaista.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat