Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Näin turvapaikanhakijat yrittävät Venäjältä Suomeen: Moni maksaa lahjuksen saadakseen käännytyspäätöksen

Venäjältä Suomeen loppuvuodesta tulleista turvapaikanhakijoista yli 90 prosenttia sai kielteisen päätöksen.

Kotimaa
 
Nikolai Gontar
Ibrahim Zaki, 32, haluaa Suomeen ja aikoo matkustaa Murmanskiin junalla. Han on kotoisin Sudanin Darfurista ja kertoo tulleensa turistiviisumilla Venajalle vuosi sitten turvapaikkaa hakemaan.
Ibrahim Zaki, 32, haluaa Suomeen ja aikoo matkustaa Murmanskiin junalla. Han on kotoisin Sudanin Darfurista ja kertoo tulleensa turistiviisumilla Venajalle vuosi sitten turvapaikkaa hakemaan. Kuva: Nikolai Gontar

Venäjältä Suomeen pyrkivien turvapaikanhakijoiden määrä on lähtenyt nousuun. Joulukuussa rajan yli tulevien määrä kaksinkertaistui viikossa, kun Norja tiukensi rajakontrollia omalla Venäjän-vastaisella rajallaan.

Turvapaikanhakijoiden matkaan lähtömaasta Murmanskin kautta Suomeen on monta korruption paikkaa, kertovat HS:n Venäjällä haastattelemat asiantuntijat ja turvapaikanhakijat.

”On selvää, että virkamiehet katsovat sormien läpi turvapaikanhakijoiden virtaa Murmanskissa”, sanoo turvapaikanhakijoiden oikeuksia Venäjällä puolustavan Graždanskoje deistvie -kansalaisjärjestön johtaja Svetlana Gannuškina puhelimitse perjantaina.

”Korruptiolla on valtava rooli, kun ihmisille myönnetään turistiviisumi lähtömaassa Venäjän edustuston toimesta. [---] Lisäksi korruption mahdollisuus on tuomioistuimessa, joka päättää ihmisen käännyttämisestä”, Gannuškina selvitti.

Suomen ja Norjan rajan yli pohjoisessa pyrkivät turvapaikanhakijat kertovat pääsevänsä rajasta yli, jos heillä on passin lisäksi käännyttämispäätös venäläisestä tuomioistuimesta.

Tätä kulkua on seuraillut myös Sudanin Darfurista lähtöisin olevan Ibrahim Zakin, 32, matka. Päämääränä on nyt Suomi. Hän tuli kysymään perjantaina neuvoa Graždanskoje deistvie -järjestön juristilta Pietarissa.

Zaki kertoo tulkkina toimivan Adel Badreldinin välityksellä menettäneensä perheensä Darfurin konfliktissa. Hän hankki matkanjärjestäjän kautta 2 400 eurolla Sudanissa turistiviisumin, jonka Venäjän edustusto hänelle myönsi. Hän toivoi saavansa Venäjältä turvapaikan tai kansalaisuuden, mutta hän ei onnistunut pääsemään edes jonoon. Sen sijaan Zaki pantiin joulukuussa tutkintavankeuteen, omien sanojensa mukaan perusteetta.

Nyt hän on saanut tuomioistuimelta käännytyspäätöksen, josta puuttuu enää leima. Badreldinin mukaan eräs toinen mies joutui maksamaan käännytyspäätöksestä tuomioistuimelle 15 000 ruplan (180 euron) lahjuksen.

Maahanmuutosta keskustellaan korkealla tasolla, kun Suomen sisäministerin Petteri Orpon ja Venäjän sisäministerin Vladimir Kolokoltsevin on määrä tavata Helsingissä alkuvuodesta. Venäjältä Suomeen loppuvuodesta tulleista turvapaikanhakijoista yli 90 prosenttia on saanut kielteisen päätöksen.

Zaki ja Badreldin toistavat turvapaikanhakijoiden keskuudessa tietona leviävät huhut: Suomen eteläisistä rajanylityspaikoista ei pääse yli, samoin Norja on mennyt ”kiinni”. Vaihtoehdoksi jäävät Suomen pohjoiset rajanylityspaikat. Rahoja ei Zakin mukaan makseta suoraan venäläisille rajavartijoille, vaan matkanjärjestäjille Murmanskissa. Polkupyöräkyydin vaihtuminen autoon nosti hintaa 280 eurosta 1 100 euroon.

Gannuškinan mukaan ihmisiä johdetaan harhaan jo lähtömaassa, sillä todellisuudessa Venäjä ei täytä kansainvälisiä sitoumuksiaan turvapaikanhakijoiden oikeuksien turvaamiseksi. Venäjä myönsi viime vuonna marraskuuhun mennessä pakolaisstatuksen noin 800 henkilölle, joista syyrialaisia oli kaksi. Väliaikaisen turvapaikan sai 330 000 ihmistä, joista 227 000 ukrainalaista.

Syyriassa Venäjän edustustot ovat Gannuškinan mukaan lakanneet myöntämästä turistiviisumeja, mikä vie viimeisenkin toivon sotaa pakenevilta.

”Minä puhun sen puolesta, että Venäjä myöntäisi näille ihmisille turvapaikan, ei lopettaisi viisumien myöntämistä.”

Samaan aikaan Venäjän heikentyvä taloustilanne on lisännyt erityisesti Keski-Aasiasta tulevien siirtotyöntekijöiden muuttoa takaisin kotimaihinsa. Uutistoimisto Tassin haastatteleman Venäjän maahanmuuttoviraston päällikön Konstantin Romodanovskin mukaan Venäjällä oleskelee noin kymmenen miljoonaa ulkomaalaista, joista neljällä miljoonalla on laillinen työlupa ja kaksi miljoona on maassa laittomasti.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat