Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Puolet turvapaikanhakijoista tulee itärajan yli Lappiin – ”Maahantuloa pyörittää selvästi järjestäytynyt rikollisuus”

Turvapaikanhakijoilta rahastetaan Venäjällä tuhansia euroja kuljetuksista rajan tuntumaan.

Kotimaa
 
Raja-asema täyttyy vanhoista venäläisautoista
Raja-asema täyttyy vanhoista venäläisautoista
Sallan raja-asemalla on kymmeniä romuautoja, joista Suomeen pyrkivät turvapaikanhakijat maksaneet huikeita summia. Nyt vanhat venäläiset klassikkoautot, ladat ja volgat täyttävät takavarikkoalueen. Toimittaja: Heli Saavalainen, kuvaus ja leikkaus: Rio Gandara

Salla

Romutuskunnossa oleva venäläisauto pysähtyy puomille Sallan raja-asemalla iltapimeällä. Puomi ei nouse. Kukaan ei nouse autosta.

Rajaviranomaisten kehotuksesta kuljettaja ja matkustajat tulevat ulos. Seurue – iranilais- ja intialaismiehet sekä afganistanilainen nainen lapsineen – on tehnyt pienessä autossa pitkän matkan Venäjän puolella. Pakkasta oli liki 30 astetta.

Tämä on arkipäivää Itä-Lapin rajavartioasemilla, joiden kautta Suomeen on tullut tänä vuonna jo yli 250 turvapaikanhakijaa, suurin osa Sallasta.

Tulijat ajavat rajan yli vanhoilla romuautoilla, jotka he ovat ostaneet Murmanskista kalliilla hinnalla. Lapin rajavartioston mukaan suurin osa tulijoista on maksanut matkastaan tuhansia, jopa kymmenentuhatta dollaria – ja velkaantueet matkan järjestäjille.

HS:n Sallassa haastattelemien turvapaikanhakioiden mukaan matkanjärjestäjät kuljettavat autot rajan tuntumaan, josta matkalaiset jatkavat omin avuin. Näin maahantulon järjestäjä jää tuntemattomaksi.

Rajaviranomaisten mukaan toiminnan taustalla on järjestäytynyt rikollisuus, jonka lonkerot ulottuvat Suomeen saakka.

”Laitonta maahantuloa pyörittää selvästi järjestäytynyt rikollisuus, joka toimii lähtömaassa, kauttakulkumaassa ja kohdemaassa”, sanoo Lapin rajavartiolaitoksen apulaiskomentaja Jussi Sainio.

Itä-Lapin raja-asemilla vilkastui viime vuoden lopulla, kun Norja alkoi käännyttää Venäjältä tulleita turvapaikanhakijoita rajalla. Jos 20 tulijan päivätahti jatkuu, Suomeen saapuisi Venäjältä 7 500 maahantulijaa vuodessa, Sainio laskee.

HS vietti kaksi päivää Sallan raja-asemalla. Tänä aikana rajalle saapui 35 turvapaikanhakijaa kuudella autolla. Joukossa oli sekä lapsiperheitä että yksittäisiä tulijoita Afganistanista, Iranista, Intiasta, Syyriasta, Ghanasta, Kamerunista, Norsunluurannikolta ja Bangladeshista.

Syyrialainen mies istuu nukkuva pikkupoika sylissään. Perheen äiti on kuulustelussa, eikä mies halua kertoa matkastaan Suomeen. Pian koko perhe nukkuu ikkunalaudan lämpöpatterin päällä.

Afrikkalaiset kertovat lähteneensä kotimaastaan muun muassa kristinuskonsa vuoksi ja terrorismin pelossa. Monet ovat asuneet pitkään Moskovassa. Siellä he ovat kuulleet Suomesta.

Kamerunilainen Michel Fotson, 22, kertoo, miten kuuden miehen seurue tapasi Murmanskissa ja keräsi porukan autoon, joka maksoi 800 dollaria (730 euroa).

”Sekä venäläiset että suomalaiset antoivat ruokaa ilmaiseksi”, miehet kertovat. Poliisi puolestaan auttoi miehiä pääsemään rajalle korjaamalla rikki menneen auton.

Nyt Fotson ja niin ikään kamerunilainen Frack Bilong, 25, haluaisivat päästä Suomeen opiskelemaan ja pelaamaan jalkapalloa.

Tulijat tunnistaa nopeasti: Venäjän rekisterissä oleva auto pysähtyy raja-asemalle, eikä kukaan tule passintarkastukseen.

Näin tekevät myös bangladeshilaiset miehet, jotka nousevat autosta vasta kehotuksesta. Reppu selässä he kävelevät odotushalliin. Miehet kertovat viettäneensä autossa kuusi päivää. Auton he hankkivat Murmanskista, josta tuntematon venäläiskuljettaja toi heidät Kantalahteen, lähes 200 kilometrin päähän rajalta. Sieltä talveen tottumattomat ajoivat auton rajalle.

Rio Gandara / HS
Bangladeshilainen Joi Raisui, 21.
Bangladeshilainen Joi Raisui, 21.

Joi Raisui, 21, lähti Bangladeshista joulukuussa ja tuli Moskovan kautta Murmanskiin. Hän maksoi automatkastaan rajalle 1 500 dollaria (noin 1 370 euroa).

”Minun oli pakko tulla Suomeen, koska tarvitsen suojelua. Olin Bangladeshissa mukana opiskelijapolitiikassa, enkä kuulu kansallispuolueeseen”, Raisui sanoo.

Myös Abu Sayed MD, 25, kertoo lähteneensä mielipiteidensä vuoksi: ”Bangladeshissa valtapuolueen mielipiteistä poikkeavat kannat ovat laittomia.”

Miehet kertovat kuulleensa, että Suomessa on rauhallinen poliittinen ilmapiiri.

Työ raja-asemalla on muuttanut melkoisesti. Koskaan ei tiedä etukäteen, milloin ja kuinka monta tulijaa rajalle ilmaantuu. Sen jälkeen maahanmuuttopuhuttelut ja rekisteröinnit kestävät tunteja.

”Välillä kestää kauan, ennen kuin selviää, minkä kielen tulkkia tarvittaisiin”, sanoo Sallan Kelloselän rajavartioaseman varapäällikkö Matti Pekkala.

Jokainen turvapaikanhakija pääsee maahan. ”Rajalla me emme voi muuta kuin ottaa kaikki vastaan”, Pekkala sanoo.

Pekkala harmittelee, että matkojen, autojen ja kuljetusten järjestäjät käyttävät hyödykseen järjestelmää, joka on luotu hädänalaisten ihmisten suojelemiseksi. ”Tässä on selvästi havaittavissa turvapaikkaprosessin väärinkäyttöä laittoman maahantulon mahdollistamiseksi. ”

”Taustalla on rikollishyöty. Joku hyötyy tästä taloudellisesti.”

Raja-aseman odotushuoneessa on unelias ilmapiiri.

Sekä työntekijöiden että turvapaikanhakijoiden päivä venyy pitkäksi. Kyyti Tornion järjestelykeskukseen lähtee vasta yöllä, kun kaikki tulijat on puhutettu.

Rio Gandara / HS
Ryhmä turvapaikanhakijoita saapui Suomeen Sallan raja-aseman kautta keskiviikkoiltana. Auton kyydissä olivat iranilainen ja intialainen mies sekä afganistanilainen nainen ja kolme pientä lasta.
Ryhmä turvapaikanhakijoita saapui Suomeen Sallan raja-aseman kautta keskiviikkoiltana. Auton kyydissä olivat iranilainen ja intialainen mies sekä afganistanilainen nainen ja kolme pientä lasta.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat