Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Venäjä voisi halutessaan käyttää pakolaisia keinona Suomea ja muita länsimaita vastaan

Kotimaa
 
Kari Huhta Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on ulko- ja turvallisuuspolitiikan toimittaja.

Jos Suomen itärajalle ilmaantuu sankoin joukoin turvapaikanhakijoita, on kyseessä jotakin aivan muuta kuin tähänastinen pakolaiskriisi. Kyseessä olisi Venäjän johdon Suomeen kohdistama toimi, joka jättäisi täysin varjoonsa maiden suhteita rasittaneet tuontikiellot ja huoltajuuskiistat.

  Venäjällä asuvia mahdollisia lähtijöitä on yhteensä miljoonia, ja Keski-Aasiassa heitä on lisää. Heidän siirtyminen suurin joukoin rajalle edellyttäisi maksettujen järjestelyjen lisäksi Venäjän hallituksen myötävaikusta.

Suomen johdon kommenteissa on viime kuukausina suhtauduttu yhä vakavammin mahdollisuuteen, että itärajalle ilmaantuisi vähintäänkin tuhansia turvapaikanhakijoita. Ehkä juuri siksi arviot ovat pidättyväisiä. Poliittista ongelmaa ei lausuta ääneen.

Suomalaiskommenteissa on painotettu Suomen ja EU:n Venäjän kanssa solmimia sopimuksia rajavalvonnasta sekä kahdenkeskistä dialogia. Suomen ja Venäjän sisä- ja pääministerit tapaavat ja keskustelevat aiheesta tulevina viikkoina.

Lopputulos ei kuitenkaan ole kiinni yksin Suomesta.

Venäjän mahdollisuus ohjata suuria pakolaismääriä muiden maiden rajoille liittyy Venäjän ja länsimaiden laajempaan kriisiin. Tapahtuman todennäköisyys on kytköksissä kriisin kehityssuuntaan. Suomella ei länsimaana ole erillissuojaa.

Arviot Venäjän ja lännen suhteiden kehityksestä vaihtelevat lievästi toiveikkaasta hyvin synkkään.

Venäjän johdon kannustaman näkemyksen mukaan pakotteiden aika on väistymässä. Päinvastaisen näkemyksen mukaan todellisia odotuksia paremmasta ei ole, ja Venäjän tähänastinen toiminta viittaa siihen, että se ottaa etujensa ajamisessa käyttöön uusia keinoja.

Kovin konkreettisia perusteita optimismille on vaikea löytää. Venäjä on juuttunut sotaretkeensä Ukrainassa ja sama uhka on edessä myös Syyriassa. Taloustilanne heikkenee yhä.

Pakolaisten ohjaaminen pois Venäjältä oli jo koekäytössä Venäjän ja Norjan rajalla viime vuoden lopussa.

Suomen pohjoisille raja-asemille on tullut viime kuukausina Venäjältä kymmeniä turvapaikanhakijoita. Venäjä on muuttanut vuosien aikana vakiintunutta käytäntöä tarkistaa Suomeen lähtevien asiakirjat.

Kuinka todennäköistä sitten on, että Venäjä ohjaa pakolaisvirrat Suomen rajalle? Suomen johto suhtautuu mahdollisuuteen selvästi vakavasti, vaikka se ei ole välittömästi todennäköinen. Teko kohdistuisi koko länteen, mutta myös erikseen Suomeen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat