Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

TNT:tä valuu vähitellen hanaveteen – viidellä ampuma-alueella mitattu räjähdemyrkkyjä pohjavedestä

Kotimaa
 
Jouni Kela / Lehtikuva
Tykistö harjoitteli Rovajärvellä Lapissa vuoden 2012 kesällä.
Tykistö harjoitteli Rovajärvellä Lapissa vuoden 2012 kesällä. Kuva: Jouni Kela / Lehtikuva

Useita Puolustusvoimien ampuma-alueita voivat uhata käyttörajoitukset tai ainakin mittavat pohjaveden suojaustoimet, jos Suomen ympäristökeskuksen (Syke) esitys pohjavesille haitallisista aineista hyväksytään.

Ampuma-alueiden pohjavesistä on löydetty terveydelle mahdollisesti haitallisia räjähdeainejäämiä. Osa jäämistä on päätynyt hanaveteen asti. Syke haluaa kolmelle pohjavedestä löydetylle räjähteelle kynnysarvot.

”Iso osa ampuma-alueista sijaitsee pohjavesialueella, joten onhan tämä huolenaihe”, johtaja Seppo Rekolainen Suomen ympäristökeskuksesta sanoo.

Räjähdysaineita on havaittu Rovajärven, Taipalsaaren, Niinisalon, Säkylän ja Syndalenin ampuma- ja harjoitusalueiden sekä Parkanon varikon pohjavedessä. Puolustusministeriön mukaan löydetyt ainejäämät ovat niin pieniä, ettei niistä ole terveydelle vaaraa.

Moni ampuma-alue perustettiin aikanaan harjunselälle, jonka alla sijaitsee pohjavesialue. Ensimmäisen kerran räjähdeainejäämiä tutkittiin vuosikymmenen alussa Säkylässä. Silloin Säkylänharjun pohjavedestä havaittiin pieniä määriä räjähdeainejäämiä.

”Se, että räjähdeaineita päätyy ympäristöön, taisi tulla kaikille yllätyksenä. Aiemmin oletettiin, että räjähdeaine palaa kokonaan räjähdyksessä. Analyysimenetelmien kehittyessä näitä aineita on todettu pieniä määriä pohjavedestäkin”, neuvotteleva virkamies Juhani Gustafsson ympäristöministeriöstä kertoo.

Hän painottaa, että ympäristönsuojelulain mukaisen pohjaveden pilaamiskiellon perusteella voidaan jo nykyisinkin edellyttää suojaustoimenpiteitä ja toiminnan rajoituksia.

Räjähdeaineita on päässyt pohjavesiin todennäköisesti vuosien, ellei vuosikymmenien ajan. Syke väläyttää ampuma-alueille jopa käyttörajoituksia.

”Eihän vanhoille jäämille mahda oikein mitään, mutta uusien aineiden pääsy pohjaveteen on estettävä. Nyt on tärkeä suunnitella toiminta niin, ettei uusia jäämiä synny. Jos tähän ei pystytä, ongelmaksi nousee se, voidaanko toimintoja jatkaa”, Rekolainen sanoo.

Puolustusministeriö on laatimassa lausuntoaan Syken esitykseen.

Suunnittelija Sami Heikkilä puolustusministeriöstä kertoo, että Puolustusvoimat seuraa ampuma-alueiden pohjavesitilannetta ympäristöntarkkailuohjelmiensa puitteissa. Puolustusvoimilla on noin 60 tarkkailukohdetta, ja pohjavedestä otetaan säännöllisesti näytteiltä.

Puolustusvoimien nykyisen linjauksen mukaan pohjavesille mahdollisesti haitallista toimintaa ei sijoiteta enää pohjavesialueille.

”Jos räjähdysaineita on päätynyt ampumaharjoitustoiminnan seurauksena pohjaveteen, tutkimme eri mahdollisuuksia asian kuntoon saattamiseksi. Yksi vaihtoehto on pintamaan käsitteleminen ja toinen pohjaveden puhdistaminen niin, ettei aineita joudu käyttöveteen”, Heikkilä sanoo.

Hän muistuttaa, että räjähdeainejäämät ovat syntyneet vuosikymmenien kuormituksen seurauksena, eikä ampumaharjoitustoiminnan lakkauttaminen muuttaisi tilannetta.

”Keskeistä on haittojen ennaltaehkäisy. Pyrimme kehittämään sellaisia toiminnallisia ja teknisiä ratkaisuja, jotta aineita ei jatkossa joudu pohjavesiin”, Heikkilä sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat