Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Joulukuu oli harvinaisen leuto ja sateinen

Kotimaa
 
Päivän sää 17.1.
Päivän sää 17.1.

Joulukuu oli harvinaisen leuto suuressa osassa Suomea. Lämpötilat olivat keskimäärin kolmesta kuuteen astetta tavanomaista korkeampia.

Myös terminen talvi koitti verrattain myöhään. Terminen talvi alkaa, kun vuorokauden keskilämpötila laskee pysyvästi pakkaselle.

”Terminen talvi alkoi Vaasa–Lappeenranta-välillä vasta 26.–27. joulukuuta, kun se tyypillisesti alkaa maan etelä- ja keskiosissa marraskuun puolivälissä”, sanoo HS:n meteorologi Anniina Törmä.

Lämpimintä oli Porissa 20. joulukuuta, jolloin lämpöasteita oli 11,3. Edellinen ennätys, 10,8 astetta vuodelta 2006, rikottiin viime vuonna kahdesti.

Kylmintä oli Utsjoen Kevojärvellä 18. joulukuuta, jolloin pakkasta oli 31,3 astetta.

Ilmatieteen laitoksen mukaan näin leuto joulukuu toistuu nykyilmastossa keskimäärin kerran 10–30 vuodessa. Myös Lapissa joulukuu oli keskimääräistä leudompi.

Suuressa osassa maata myös satoi tavanomaista enemmän. Ilmatieteen laitoksen mukaan ainoastaan maan kaakkoisosassa sademäärä jäi hieman keskiarvosta.

Maan keski- ja pohjoisosissa sademäärä oli monin paikoin harvinaisen ja paikoin jopa poikkeuksellisen suuri. Kajaanissa ja Oulussa satoi jopa 2,5 kertaa tavanomaista enemmän.

Millimetreissä mitattuna eniten satoi Puolangalla, jossa joulukuun sademäärä kasvoi 122 millimetriin.

Tilastojen valossa koko mennyt vuosi oli ennätyksellisen lämmin koko maassa lukuun ottamatta Lappia, jossa vuosi oli mittaushistorian toiseksi lämpimin. Suhteessa lämpimintä oli helmi–maaliskuussa ja marras-joulukuussa.

Vuoden 2015 keskilämpötila 4,2 astetta on noin 1,9 astetta pitkän ajan keskiarvoa eli vuosien 1981–2010 jaksoa lämpimämpi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat