Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Saimaannorpan pesintä on vaarassa – Lunta on liian vähän ja se on vääränlaista

Saimaalla kokeillaan tänä vuonna ehkä myös uudenlaista keinopesää

Kotimaa
 
Helsingin Sanomat
Jussi Nukari / Lehtikuva
Jos lunta ei ole tarpeeksi, norppa ei voi rakentaa kylmältä ja pedoilta suojaavaa pesää.
Jos lunta ei ole tarpeeksi, norppa ei voi rakentaa kylmältä ja pedoilta suojaavaa pesää. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva
Fakta

Saimaannorppa (Pusa hispida saimensis)

 Eräs maailman uhanalaisimmista ja harvinaisimmista hyljelajeista.

 Viime talven kokonaiskanta oli noin 320 eläintä, joista lisääntymiskykyisiä oli 135–190.

 Kanta on pirstoutunut eri puolille Saimaata.

 Saimaannorppaa pidettiin 1900-luvun alussa kalastukselle ”sangen wahingollisena elävänä”, ja siitä maksettiin tapporahaa. Se rauhoitettiin vuonna 1955.

 Nykyään suurimpia uhkia ovat hukkuminen kalanpyydyksiin, ilmastonmuutos, hajanainen ja pieni kanta sekä pesinnän häirintä.

Lähteet: Metsähallitus, Suomen luonnonsuojeluliitto

Saimaannorppien luonnonpesinnän onnistuminen on yhä epävarmaa, sillä Saimaan rannoilla on liian vähän ja vääränlaista lunta. Saimaannorppa ei pysty kaivamaan pesää hentoiseen pakkaslumeen.

”Kun norppa tekee lumiluolan kinoksen sisälle, lumessa pitäisi olla sitkoa. Meillä on lunta, mutta se on sellasta pöpperöä, pelkkää pakkaslunta – siinä ei katto tahdo kestää pään päällä”, sanoo ylitarkastaja Tero Sipilä Metsähallituksen luontopalveluista.

Ensimmäiset saimaannorpat synnyttävät helmikuun puolivälissä. Jos lunta ei ole, pahimmassa tapauksessa norppa joutuu synnyttämään ja imettämään avojäällä, mikä heikentää kuuttien mahdollisuuksia selviytyä.

Suomen luonnonsuojeluliiton mukaan 2000-luvun huonolumisina talvina kuuttien pesäkuolleisuus on ollut 30 prosenttia, kun se normaalisti on alle kymmenyksen.

Saimaannorppa on äärimmäisen uhanalainen eläinlaji.

”Nyt silmä kovana katsomme säätiedotteita. Norpalle olisi hyvä, että tulisi lauha jakso, joka kovettaisi lunta ja sen jälkeen märempää lunta päälle.”

Sää ei suosi pesänrakennusaikeita ainakaan ensi viikolla. Ilma Saimaan alueella hieman lauhtuu mutta pysyy pakkasen puolella. Luntakin on luvassa niukasti.

Metsähallitus varautuukin nyt apukinosten kasaamiseen. Sipilä kertoo, että alustavat suunnitelmat ovat olemassa yli kahdensadan apukinoksen kolaamiseksi.

”Ensi viikolla teemme ratkaisuja keinokinosten suhteen ja kutsumme vapaaehtoisia kolaamaan.”

Viime vuonna osa kuuteista syntyi luonnonkinospesiin ja osa apukinoksiin, joita tehtiin vähälumisimmille alueille 68. Kaksi vuotta sitten vapaaehtoiset kasasivat Saimaalle 240 kinosta.

Metsähallitus suunnittelee yhdessä Itä-Suomen yliopiston kanssa myös erityisten keinopesien käyttöönottoa. Niitä voitaisiin sijoittaa apukinosten lähettyville. Tällä hetkellä yhdelle prototyypille on jo ely-keskuksen lupa.

Käsityömestari Taneli Porasen ja puolisonsa Taru Salosen suunnittelema pesä rakentuisi turvelevystä, muovikehikosta ja ponttoneista.

”Vielä ei kuitenkaan ole varmaa, kokeillaanko sitä vielä tänä talvena. Kyse on vielä pitkälti suunnitelmista”, sanoo suojelubiologi Miina Auttila Metsähallituksesta.

Päätös keinopesän hyödyntämisestä pitää tehdä tammikuun aikana ja pesät ottaa käyttöön samassa aikataulussa, kun mahdolliset apukinokset kasataan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat