Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kolmipyöräisten lastenvaunujen suosio romahti

Jopa perinteinen isopyöräinen vaunu voi jäädä kiinni ”pöpperölumeen”

Kotimaa
 
Vesa-Matti Väärä
Lietolainen Aino Heinonen on ollut tyytyväinen kolmipyöräisiin vaunuihin. Pienistä pyöristä huolimatta vaunut kulkevat kelvollisesti lumessa.
Lietolainen Aino Heinonen on ollut tyytyväinen kolmipyöräisiin vaunuihin. Pienistä pyöristä huolimatta vaunut kulkevat kelvollisesti lumessa. Kuva: Vesa-Matti Väärä

Viime vuosina katukuvassa paljon näkyneet kolmirenkaiset lastenvaunut ovat menettäneet suosiotaan ja kadonneet usean vaunuvalmistajan valikoimasta, kertoo myymälänhoitaja Ari Virtanen Vauvatalo Johannasta Turusta.

Kolmirenkaisia vaunuja markkinoitiin sporttisena vaihtoehtona tavallisille nelipyöräisille.

”Kolmen pyörän takia vaunujen tasapaino ei ollut hyvä, ja osa valmistajista piti sitä turvallisuuskysymyksenä. Tämän takia ilmeisesti mallien valmistus lopetettiin. Sitä paitsi Suomen talviolosuhteissa niiden työntäminen ei ollut helppoa”, Virtanen sanoo.

Ihan kaikki kolmipyöräiset lastenvaunut eivät ole kadonneet katukuvasta.

Lietolainen Aino Heinonen osti kolmipyöräiset lastenvaunut viime vuonna. Hän kertoo olevansa tyytyväinen ketteriin ja kevyisiin vaunuihin.

”Ovathan nämä vähän kiikkerät, mutta eivät nämä ole jääneet talvella mihinkään vielä kiinni”, Heinonen kertoo.

Heinosen työntämät vaunut ovat niin sanotut yhdistelmävaunut, jotka voi muuntaa vaunuista rattaisiin.

Vielä pari vuotta sitten suosiossa olivat yhdistelmävaunut, joissa istuinosa kaadettiin ja sen päälle voitiin nostaa pehmeä vaunukoppa.

”Nyt suosiossa ovat vaunut, joissa on erillinen rattaiden istuinosa ja joissa koppa on yleensä kovapintainen. Erillisten osien ansiosta vaunut ovat hieman kevyemmät ja siten helpommin työnnettävät”, Virtanen mainitsee.

Suurin osa yhdistelmävaunuista on nelipyöräisiä. Joko kaikki renkaat ovat yhtä isoja tai eturenkaat ovat pieniä ja kääntyviä.

”Pääsääntö on, että iso perinteinen kiinteä pyörä toimii parhaiten pitkillä lenkeillä ja huonolla säällä. Tietenkin voi sataa sellaista pöpperölunta, jossa mikään pyörä ei liiku”, Virtanen sanoo.

Pahimmat kelit lastenvaunujen työntämiseen ovat nollakeli sekä rankan lumisateen jälkeen, kun lunta ei ole vielä aurattu. Turkulainen Hanne Korpinen kertoo, että isopyöräiselle lastenvaunulle ei ole tullut vastaan mahdotonta keliä.

”Näitä on tullut työnnettyä jo aika paljon, eikä mitään ongelmia ole ollut. Toisaalta minulla ei ole vertailukohtaa pienempipyöräisiin”, Korpinen sanoo.

Virtanen neuvoo, että kääntyväpyöräinen vaunu sopii kaupunkiin sekä sisätiloihin pienemmän kääntösäteensä ansiosta.

”Vaikka kääntyvät pyörät saa lukittua, niissä on tiettyä väljyyttä, joten ne vetävät aina hiukan. Näin ollen kääntyväpyöräinen ei kulje niin vakaasti kuin kiinteäpyöräinen”, Virtanen sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat