Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ensikertalaisille on nyt korkeakoulujen yhteis­haussa omat kiintiöt

Korkeakoulujen ensimmäisessä vaiheessa haetaan muun muassa taideyliopistoihin.

Kotimaa
 
Petteri Kivimäki
Jyväskyläläisen opinto-ohjaajan Johanna Ottavaisen mukaan abiturientteja koskevissa kiintiöissä on sekä hyviä että huonoja puolia.
Jyväskyläläisen opinto-ohjaajan Johanna Ottavaisen mukaan abiturientteja koskevissa kiintiöissä on sekä hyviä että huonoja puolia. Kuva: Petteri Kivimäki
Fakta

Yhteishakujen aikataulu

 Korkeakoulujen yhteishaun ensimmäinen hakuaika on alkanut 8. tammikuuta, ja se jatkuu 27.1 kello 15:een saakka.

 Korkeakoulujen yhteishaun toinen hakuaika alkaa 16.3 kello 8 ja päättyy 6.4. kello 15.

 Toisen asteen yhteishaku alkaa 23.2. kello 8 ja päättyy 15.3. kello 15. Toisen asteen yhteishaussa haetaan ammatilliseen koulutukseen ja lukioihin.

 Lisää tietoa verkosta osoitteesta opintopolku.fi.

Yhteishakujen kevätkausi on alkanut korkeakoulujen yhteishaun ensimmäisellä vaiheella. Nyt haettavana ovat muun muassa taideyliopistojen koulutuspaikat.

Suurin osa nyt haettavana olevista paikoista muodostuu ammattikorkeakoulujen vieraskielisen koulutuksen hakukohteista. Ne on tarkoitettu ulkomaalaisille ja suomalaisille.

Ensimmäisessä vaiheessa haettavana on vain pieni osa korkeakoulujen tarjonnasta, 180 koulutusohjelmaa.

Maaliskuussa alkaa korkeakoulujen yhteishaun kakkosvaihe, jolloin haettavaksi tulee valtaosa aloituspaikoista.

Viime keväänä korkeakoulujen yhteishakuun osallistui 150 000 koulutukseen pyrkinyttä.

Uutta kevään yhteishaussa ovat kiintiöt. Korkeakoulujen on pitänyt varata osa aloituspaikoista ensimmäistä korkeakoulupaikkaa hakeville.

Velvoite ei koske vieraskielisiä koulutuksia eikä koulutuksia, joihin valitaan vähän opiskelijoita.

Opinto-ohjaaja Johanna Ottavainen Jyväskylän lyseosta sanoo, että on hyvä, jos kiintiöiden avulla nuoret pääsevät helpommin opiskelemaan suoraan lukiosta. Toisaalta kiintiöt voivat aiheuttaa uudenlaista taktikointia etenkin aloilla, joihin on vaikea päästä.

”Kiintiöt voivat aiheuttaa sen, että nuoret eivät laita ollenkaan kakkosvaihtoehtoa tai eivät ota kakkosvaihtoehdoksi laittamaansa opiskelupaikkaa vastaan, koska seuraavana keväänä he eivät voi hakea ensikertalaiskiintiössä”, Ottavainen sanoo.

Tänä keväänä yhteishaussa ovat mukana myös yliopistojen maisterikoulutuksen haut, jotka on tarkoitettu niille, joilla on jo alempi korkeakoulututkinto.

Opetushallituksen erityisasiantuntija Pirjo Karhun mukaan hakulomake on yritetty tehdä niin, etteivät abiturientit vahingossa hae maisterikoulutukseen.

”Lomakkeelle tulee ilmoitus, jos hakijan pohjakoulutus ei kelpaa maisterikoulutukseen”, Karhu sanoo.

Karhu muistuttaa, että jos opiskelija hakee korkeakoulujen yhteishaun ensimmäisessä vaiheessa, hänen pitää muistaa varata samalle lomakkeelle tilaa myös kakkosvaiheen hakukohteille.

Opinto-ohjaaja Ottavaisen mukaansa koulutusalan valinta on lukiolaisille pitkä prosessi, jossa opo voi auttaa.

Opiskelijaa aletaan valmistella siihen jo ensimmäisen lukiovuoden aikana, jotta opiskelija oppisi tunnistamaan vahvuuksiaan, toiveitaan, tavoitteitaan ja tärkeinä pitämiään asioita.

”Nuoret elävät hetkessä. Opon tehtävänä on toimia tuuppaajana, että nuori pysähtyisi pohtimaan näitä”, hän sanoo.

Erilaisia ammatteja ja koulutuksia on valtava määrä, eikä opinto-ohjaaja ehdi esitellä kaikkia. Tärkeintä on neuvoa opiskelijalle paikat, joista tietoa löytää.

Ottavainen antaa opiskelijoille kolme neuvoa. Ensinnä kannattaa kuunnella itseään ja hakea sinne, minne itse oikeasti haluaa.

Toiseksi hän neuvoo selvittämään faktat: missä koulutusta tarjotaan, mitä sinne vaaditaan. Valintakoekirjojakin kannattaa silmäillä jo hyvissä ajoin, sillä jos ne eivät vaikuta kiinnostavilta, on syytä pohtia, onko ala oikea.

”Kolmanneksi: valmistaudu tekemään työtä haaveittesi eteen. Tee tarkka lukusuunnitelma, noudata sitä huolellisesti ja usko itseesi”, opinto-ohjaaja sanoo.

Oikaisu 17.1.2016 kello 13.40: Otsikkoa on tarkennettu. Kiintiöt eivät koske vain abiturientteja, vaan myös muita ensimmäistä korkeakoulupaikkaa hakevia. Käytännössä heistä suurin osa on abiturientteja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat