Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ammattikorkeakouluissa käynnistyy kokeilu: Myös työstä voi saada opintopisteitä

Kotimaa
 
Mika Ranta / HS
Viasat Finlandin avainasiakkuuspäällikkö Juuso Nikander (vas.) ja myyntineuvottelija Janne Partanen ovat työn opinnollistamisen pioneereja. He hyödyntävät oppimiaan taitoja tradenomin tutkinnossa.
Viasat Finlandin avainasiakkuuspäällikkö Juuso Nikander (vas.) ja myyntineuvottelija Janne Partanen ovat työn opinnollistamisen pioneereja. He hyödyntävät oppimiaan taitoja tradenomin tutkinnossa. Kuva: Mika Ranta / HS
Fakta

Työssäkäynti yleistä

 Lähes puolet eli 48 prosenttia päätoimisista ja 89 prosenttia sivutoimisista korkeakouluopiskelijoista käy ansiotyössä opintojen ohella.

 Valtaenemmistöllä töissä käynnin motiivina on rahan ansainta ja elintason parantaminen, mutta moni haluaa myös hankkia työkokemusta ja verkostua.

 Yli puolet eli 59 prosenttia työssä käyvistä opiskelijoista kokee opintojensa etenevän tavoitteiden mukaisesti.

Valtiovalta etsii lisätehoja korkeakoulutuksesta esimerkiksi kolmannen lukukauden eli kesälukukauden avulla: valmistumista hidastavan työnteon sijaan kesäisinkin pitäisi haalia opintopisteitä.

Toinen keino on yhdistää työnteko ja opinnot niin, että ne hyödyntävät toisiaan.

Työn opinnollistaminen nivoo käytännön työn ja teoriaopinnot kokonaisuudeksi, jossa työ ei viivytä opintoja vaan pikemminkin nopeuttaa niitä.

Yhteensä 14 ammattikorkeakoulua on mukana ensi vuoden loppuun asti jatkuvassa Verkkovirta-hankkeessa, jonka tavoitteena on keksiä normaalin harjoittelun rinnalle uusia malleja opintojen aikaisen työn muuntamiseksi opintopisteiksi.

Räätälöidyissä ohjelmissa työssä opittu osaaminen voidaan osoittaa esimerkiksi näytöin, videoin tai vaikka päiväkirjan avulla.

Verkkovirtaa rahoittaa Euroopan sosiaalirahasto ja koordinoi ammattikorkeakoulu Haaga-Helian ammatillinen opettajakorkeakoulu.

Yksi Haaga-Helian yhteistyökumppani on maksutelevisioyhtiö Viasat Finland Helsingin Ruoholahdessa.

Avoimeen ammattikorkeakouluopiskeluun pohjautuvan paketin päätteeksi opiskelijat eli Viasatin työntekijät voivat hakeutua tutkinto-opiskelijoiksi ja suorittaa tutkinnon.

”Kehityskeskustelussa heitin, että voisihan sitä vaikka jonkin excel-kurssin suorittaa, mutta sitten suotiin mahdollisuus vähän laajempiin opintoihin”, kertoo myyntineuvottelija Janne Partanen.

Kun vuosien aikana töissä hankitun osaamisen on voinut osoittaa, on mahdollisuus saada tradenomin tutkinto kasaan parissa vuodessa.

Pohjalla Partasella ja avainasiakkuuspäällikkö Juuso Nikanderilla on merkonomin tutkinto. Lähiopetuspäiviä on keskimäärin yksi kuukaudessa.

”Motivaatio lisääntyy”, Nikander kehuu aidon työn ja opintojen yhdistelmää, jossa teoria ei jää pelkäksi hepreaksi.

Haaga-Heliassa opinnollistamista ovat kehitelleet yliopettajat Hannu Kotila ja Kimmo Mäki, joiden mukaan Suomessa korostetaan aivan liikaa opintojen aikaisen työnteon negatiivisia puolia, kuten valmistumisen hidastumista ja unohdetaan se, että työ voisi olla olennainen osa opetusta ja uraohjausta.

Kotila ja Mäki puhuvat opiskelijan, opettajan ja työnantajan roolien ja reviirien murtamisesta niin, opintojen aikaisesta työssäkäynnistä tulisi korkeakouluopiskelun voimavara ja keino lisätä työpaikan osaamispääomaa.

Mikään kumileimasin ei koulu kuitenkaan saisi olla, eikä koulutuksen laadusta saisi tinkiä.

Toisen vuoden ammattikorkeakouluopiskelijoille tehdyn kyselyn mukaan päätoimisten opintojen rinnalla keskimäärin 14 tunnin työnteko viikossa ei häirinnyt opiskelua.

Päinvastoin he arvioivat ajankäyttöään, motivaatiotaan ja opintosuorituksiensa kertymää myönteisesti.

Koulun näkökulmasta opiskelijoiden työssäkäynti näytti kuitenkin olevan opinnoista erillinen saareke.

Opiskelijoiden mukaan opetuksessa ei myöskään juuri kannustettu soveltamaan työssä opittua, vaikka työkokemus toisi heidän mielestään sellaista oppia, jota ei koulussa saa.

Kansainvälisten vertailujen valossa suomalaisopiskelijat valmistuvat vanhempina kuin muut, mutta toisaalta he työllistyvät sujuvammin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat