Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pätkätyötä tekevät pelkäävät lasten päivähoitoajan puolesta

Kotimaa
 
Aino Halonen ja Matti Halonen
Aino Halonen ja Matti Halonen

Päivähoito-oikeuden rajaaminen on huolettanut pätkä- ja silpputyötä tekeviä vanhempia jo ennen kuin uudistusta on ehditty toteuttaa.

Vantaalainen animaatio-ohjaaja ja kuvittaja Ami Lindholm, 33, jäi hiljattain työttömäksi 1,5 vuotta kestäneestä määräaikaisesta työsuhteestaan peli- ja viihdeyhtiö Roviolla.

Lindholmin nelivuotias tytär on edelleen kokopäivähoidossa, sillä äiti etsii rahoitusta ja apurahoja elokuvalleen ja tekee muutaman päivän mittaisia, nopeallakin varoitusajalla tulevia työkeikkoja osuuskunnan jäsenenä.

”Vaikka olen statukseltani työtön, käytän koko päivän työn etsimiseen ja tekemiseen. Luovalla alalla projektien alkuun saattaminen voi kestää pitkään ja olla palkatonta. Tilanteet ovat väliaikaisia, ja parin kuukauden päästä töitä voi taas olla niin paljon, etten enää olekaan työtön.”

Lindholm pelkää nyt, miten hänen vaihteleva työelämänsä vaikuttaa jatkossa tyttären hoitoon Vantaalla, joka on päättänyt rajata hoito-oikeutta. Lindholmin puoliso on kokopäivätyössä.

”Kaikkein hirveintä olisi, jos lapsi joutuisi eroon tutuista hoitajista ja hyvistä kavereistaan ja häntä heiteltäisiin ryhmästä toiseen osa- ja kokopäiväisen hoitoajan vaihdellessa.”

Lindholmin tapaan itsensä työllistävien freelancereiden määrä on kaksinkertaistunut 2000-luvulla. Heitä on jo yli 40 000, ja suurella osalla heistä on päivähoitoikäisiä lapsia.

”Miten työllistymistäni helpottaa, jos minulla on lapsi kotona, enkä voi ottaa vastaan tarjottua työtä?” Lindholm kysyy.

Epäsäännöllisiä ja lyhyitä työpätkiä tekevän vanhemman lapsen hoito-oikeuden määritteleminen voi olla haastavaa, opetus- ja kulttuuriministeriön neuvotteleva virkamies Tarja Kahiluoto myöntää. Perheiden tilanteet ratkaistaan kunnissa tapauskohtaisesti.

”On monimutkainen palapeli, miten toimitaan, kun vanhempi ei aidosti tiedä, milloin työtä on ja milloin ei. Toivoisin, että kunnilla olisi se viisaus, että jos vanhemmilla on hyvin muuttuvainen työ, lapsella olisi kokopäiväpaikan mahdollisuus. Ettei lapsi joutuisi jatkuvasti vaihtamaan ryhmää.”

Kulttuurialan tuottajana työskentelevä Aino Halonen, 42, on onnellinen siitä, ettei Helsinki toteuta päivähoitoleikkauksia. Viime vuonna hän oli asiasta stressaantunut, eikä uskaltanut lakkauttaa talousvaikeuksissa olevaa pienyritystään.

Halonen oli epävarma siitä, miten työttömän tai pätkätyöläisen lapsen päivähoidolle kävisi. Hänen poikansa oli juuri saanut mukavan päiväkotipaikan, ja Halonen pelkäsi, että päivähoidon rajaus tekisi elämänhallinnasta hankalaa. Hänen puolisonsa tekee kokoaikaista vuorotyötä.

Halosen alalla työ on epäsäännöllistä, ja sen määrä voi vaihdella muutamasta tunnista 16-tuntisiin kuvauspäiviin.

”Tulen lopun elämääni olemaan pätkittäisissä työsuhteissa. Mutta jos lastani rangaistaisiin siitä, että äiti on epämääräinen työntekijä, se kalahtaa väärään nilkkaan”, hän sanoo.

”Arvostan valtavasti sitä, että päivähoitosysteemi on olemassa. Olen tavannut kehitysyhteistyöhankkeessa naisia, jotka eivät voi edes päättää, milloin ja miten lapsia syntyy – saati että he voisivat tehdä töitä samalla, kun lapsi on hoidossa.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat