Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Joka toinen raskaana oleva luopuu tupakasta – Suomessa tupakointi kuitenkin yleisempää kuin muissa Pohjoismaissa

Kotimaa
 
Rosemarie Särkkä
Suomalaisnaisten tupakointi raskausaikana on vähentynyt, vaikka ei yhtä nopeasti kuin muissa Pohjoismaissa.
Suomalaisnaisten tupakointi raskausaikana on vähentynyt, vaikka ei yhtä nopeasti kuin muissa Pohjoismaissa. Kuva: Rosemarie Särkkä

Suomalaisnaiset tupakoivat raskaana ollessaan enemmän kuin naiset muissa Pohjoismaissa. Ruotsissa, Tanskassa ja Norjassa raskaana olevien tupakointi on vähentynyt yli 20 vuoden ajan. Suomessa vastaavaa ei ole tapahtunut.

Suomalaisnaisista noin 15 prosenttia tupakoi alkuraskaudessa.

”Luku on pysynyt tasaisena jo 30 vuotta. Esimerkiksi Ruotsissa 1980-luvun alussa joka kolmas tupakoi raskauden alussa, nyt enää alle kuusi prosenttia”, sanoo tutkijalääkäri Mikael Ekblad, joka tutki raskaudenaikaista tupakointia väitöskirjassaan vuonna 2013.

Suomessakin yhä useampi eli joka toinen nainen lopettaa tupakoinnin raskauden aikana. Silti loppuraskauden tupakointi on Suomessa selvästi Ruotsia ja Norjaa yleisempää.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusprofessorin Mika Gisslerin mukaan Suomessa naisten tupakointi yleistyi muita Pohjoismaita myöhemmin. Siksi se kääntyi myös laskuun muita myöhemmin.

”Meillä oikeastaan vasta vuodesta 2010 naisten tupakointi on alkanut vähentyä”, Gissler sanoo.

Kehitykseen vaikuttavat terveysvalistus ja yleinen tupakoinnin vastainen mielipide.

Raskaudenaikaisen tupakoinnin todennäköisyyttä lisäävät esimerkiksi äidin nuori ikä ja se, että äiti ei ole parisuhteessa.

Alle 20-vuotiaista lähes joka toinen tupakoi raskaana, alle 25-vuotiaista joka neljäs. Sitä vanhemmat naiset polttavat selvästi harvemmin.

Gisslerin mukaan Suomessa on hieman muita Pohjoismaita enemmän alle 20-vuotiaana synnyttäviä.

Suomessakin alle 20-vuotiaiden synnytykset ovat vähentyneet, mutta samalla heidän ikäryhmässään raskaudenaikainen tupakointi lisääntyi pitkään. Kehitys johtuu ryhmän valikoitumisesta.

”He, jotka hankkivat lapsia alle kaksikymppisinä, ovat hyvin erilainen ryhmä kuin 25 vuotta sitten. Heitä koskevat muutkin elämänhallintaan liittyvät riskitekijät”, Gissler sanoo.

”Vuonna 2014 näkyi pikku liikahdus, että alle 20-vuotiaiden tupakointi alkaisi vähetä. Sitä on jo aika kauan odotettu.”

Esimerkiksi Helsingin eteläisissä kaupunginosissa raskauden alussa tupakoi kolmisen prosenttia naisista, idässä puolestaan lähes kymmenen prosenttia.

”Tupakoijien joukossa on paljon kouluttamattomuutta ja muutenkin hankaluuksia elämäntilanteissa”, sanoo idän neuvoloiden ja perhetyön ylihoitaja Anni Mäkinen.

Äidit tupakoivat todennäköisimmin ensiraskautensa alussa, mutta ensiraskauden aikana he todennäköisimmin myös lopettavat tupakoinnin.

Neuvolassa tupakointi ja päihteet otetaan puheeksi jo ensikäynnillä. ”Yritämme motivoida, kannustaa ja lämpimästi lähestyä äitiä ilman, että hän kokee kohtaavansa painostusta”, Mäkinen sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat