Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Äidin tupakointi vaikuttaa lapsen terveyteen vielä aikuisenakin

Kotimaa
 

Raskaudenaikainen tupakka-altistus vaikuttaa monin tavoin syntyvän lapsen terveyteen. Osa vaikutuksista näkyy vasta aikuisena.

Tupakan myrkylliset aineet heikentävät sikiön kasvua. Tupakoivien äitien vauvat syntyvät keskimääräistä pienempinä, ja heillä on pienempi päänympärys. Pieni syntymäpaino altistaa aikuisena lihavuudelle. Myös kakkostyypin diabetes on tavallista yleisempää.

Äidin tupakointi raskauden aikana lisää myös lapsen psyykkistä sairastavuutta. Tutkijälääkäri Mikael Ekbladin tutkimuksessa tupakoimattomien äitien lapsista 14 prosenttia sai erikoissairaanhoidossa psykiatrisen diagnoosin. Alle kymmenen savuketta päivässä polttavien äitien lapsista joka viides lapsi sai diagnoosin, yli kymmenen savuketta polttavien äitien lapsista joka neljäs.

Ekblad tutki myös pikkukeskosia, joiden äidit olivat polttaneet raskaana. Vauvojen etuaivolohkot ja pikkuaivojen tilavuudet olivat pienempiä.

”Ne ovat tärkeitä aivoalueita normaalille psyykkiselle kehitykselle”, Ekblad sanoo.

Tupakka vaikuttaa myös muun muassa sikiön suoliston kehitykseen ja nostaa koliikkiriskiä. Se saattaa heikentää myös lasten lisääntymisterveyttä aikuisena, etenkin pojilla.

Äidin kohdussa tupakalle altistuneet vauvat sairastuvat muita yleisemmin astmaan. Nuorina aikuisina he ovat myös muita alttiimpia nikotiiniriippuvaisuudelle.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat