Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Irakilainen delegaatio vieraili Suomessa – Suomi ja Irak aikovat tiivistää yhteistyötä irakilaisten palautuksissa

Irakin suurlähetystö lupasi paiskia viikonloppuisinkin töitä edistääkseen turvapaikanhakijoiden vapaaehtoista paluuta.

Kotimaa
 
Kari Pullinen
Turvapaikanhakijat jonottivat passeja Irakin suurlähetystön edessä Helsingissä lokakuussa.
Turvapaikanhakijat jonottivat passeja Irakin suurlähetystön edessä Helsingissä lokakuussa. Kuva: Kari Pullinen

Suomen ja Irakin viranomaiset aikovat tiivistää yhteistyötä irakilaisten turvapaikanhakijoiden vapaaehtoisten paluun edistämiseksi, sisäministeriö kertoo.

Yhteistyön tiivistämisessä otettiin lupaavia askelia, kun seitsemän irakilaisen virkamiehen delegaatio vieraili Suomessa viime viikolla.

Pääasiassa maahanmuuttoministeriöstä koostunut ryhmä tapasi Suomessa sisäministeriön, työ- ja elinkeinoministeriön, Maahanmuuttoviraston sekä poliisin edustajia. Keskusteluja käytiin kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden tai turvapaikkahakemuksensa peruuttaneiden irakilaisten paluusta Irakiin.

Neuvotteluissa oli mukana myös kaksi Irakin Suomen suurlähetystön edustajaa.

Irakin viranomaiset lupasivat tehdä kaiken mahdollisen edistääkseen vapaaehtoisesti palaavien mahdollisimman nopeaa paluuta, sanoo hallintoneuvos Eero Koskenniemi sisäministeriöstä.

”Sekä suurlähetystö että Irakista tulleet edustajat korostivat, että he pyrkivät tekemään kaiken mahdollisen. He sanoivat olevansa valmiita tekemään viikonloppuisinkin töitä myöntämällä dokumentteja ja matkustusasiakirjoja, jotta vapaaehtoisesti palaavat pääsisivät lähtemään mahdollisimman nopeasti.”

Suomen toiveena neuvotteluissa oli, että Irakiin vapaaehtoisesti palaavien lähtö sujuisi hallinnollisesti mahdollisimman nopeasti ja tehokkaasti. Lisäksi Suomen tavoitteena oli se, että Irakiin voitaisiin vastedes palauttaa Suomesta poistettavia henkilöitä myös silloin, kun henkilö itse ei halua palata.

Pakkopalautuksia koskevat keskustelut olivat hankalin asia, johon ei vielä saatu ratkaisua, Koskenniemi sanoo.

”He kyllä ymmärsivät meidän kantamme, mutta keskusteluja jatketaan vielä.”

Viranomaiset saattavat joutua turvautumaan pakkopalautuksiin, jos ulkomaalainen ei saa Suomesta oleskelulupaa, mutta kieltäytyy poistumasta maasta.

Koskenniemen mukaan Irakin delegaatio oli viitannut keskustelujen aikana Ruotsissa sattuneeseen tapaukseen, jossa viranomaisten pakolla palauttama irakilainen oli kuollut palautuksen yhteydessä.

”He korostivat, että tämä oli synnyttänyt pahaa keskustelua Irakin mediassa. Niinpä he suhtautuvat tämän tyyppisiin toimiin hyvinkin skeptisesti.”

Suomella ei toistaiseksi ole Irakin kanssa kahdenkeskistä palautussopimusta. Suomen hallitus on pyrkinyt kiirehtimään takaisinottosopimuksen allekirjoittamista Irakin kanssa sen jälkeen, kun Suomeen saapui yllättäen yli 30 000 turvapaikanhakijaa viime vuonna.

Lähes 70 prosenttia heistä oli irakilaisia.

Koskenniemien mukaan arviolta yli 2 500 irakilaista palasi jo viime vuonna vapaaehtoisesti kotimaahansa.

”Suomeen saapuminen ei ollutkaan heidän lopullinen toiveensa eivätkä olosuhteet vastanneetkaan sitä, mitä salakuljettajat olivat heille kertoneet. He tulivat virheellisin tiedoin ja halusivat palata takaisin.”

Palautukset toteutetaan yleensä palauttajamaan eli tässä tapauksessa Suomen kustannuksella.

Koskenniemi ei osaa arvioida sitä, milloin mahdollinen palautussopimus Irakin kanssa allekirjoitetaan. Hänen mukaansa toiveissa on, että sopimus voitaisiin allekirjoittaa myöhemmin keväällä, kun suomalaisten delegaatio todennäköisesti matkustaa Irakiin jatkamaan neuvotteluja.

Irakilaisten delegaatio ei matkustanut Eurooppaan pelkästään Suomen vuoksi. Delegaatio jatkoi Suomesta Saksaan, missä keskustelu jatkuu samasta aihepiiristä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat