Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Paukkupakkaset ovat harrastajakuvaajan henkireikä – ”luontoa tarkkaillessa unohtuvat huolet ja murheet”

Talvinen ja jäinen maisema houkuttelevat kylmää pelkäämättömät harrastajakuvaajat luontoon. Sosiaalinen media on tärkeä väylä esitellä omia töitä.

Toni Lehtinen HS

Miten luontokuvausta harrastava valokuvaaja pysyy paukkupakkasessa lämpimänä? Tietenkin pysymällä liikkeessä.

Kirkkonummella asuva Mikael Ekberg käyttää kaiken vapaa-aikansa luonnossa liikkumiseen kameran kanssa. Hirvieläimiin erikoistuneen kuvaajan sormet ovat kovilla paukkupakkasessa, mutta mikään sää ei estä kuvaamaan lähtöä.

Mikael Ekberg
Hirvinaaras Porkkalassa tammikuussa.
Hirvinaaras Porkkalassa tammikuussa.

”En ole semmoinen kuvaaja, joka seisoo passissa odottamassa kuvauskohdetta. Nautin luonnossa liikkumisesta, ja eläimet tulevat kohdalle, jos ovat tullakseen. Talvisaikaan päivät ovat niin lyhyitä, että töiden jälkeen ei oikein kannata lähteä metsään vaan on odotettava viikonloppuun”, Ekberg kertoo.

Mies on harrastanut valokuvausta yli kymmenen vuotta, joista neljä viimeistä ”tosissaan”. Hän kertoo olleensa viime kesänä joka päivä luonnossa kuvaamassa. Hirvien lisäksi hän tallentaa maisemia ja muita eläimiä.

Irja Lehtinen
Jääkeilat Porin Mäntyluodossa tammikuun toisena päivänä.
Jääkeilat Porin Mäntyluodossa tammikuun toisena päivänä.

”Isot hirvet, varsinkin hirvisonnit herättävät kunnioitusta. Jos sellaisen kohtaa vaikkapa aamuhämärässä, siihen hetkeen vain pysähtyy. Näitä hetkiä ja luonnon kauneutta on hieno jakaa sosiaalisessa mediassa niille, joilla ei ole välttämättä mahdollisuutta kokea tällaista itse”, Ekberg kertoo.

Hän jakaa kuviaan muun muassa Facebook-ryhmässä Luontokuvaus. Samassa ryhmässä toimii myös lempääläläinen Irja Lehtinen. Eläkkeellä oleva opettaja kertoo kantavansa kameraa aina mukanaan.

”Kuvaus on minulle henkireikä, jos asiat painavat mieltä tai jos muuten ahdistaa. Luontoa tarkkaillessa unohtuvat huolet ja murheet. Metsissä, soilla ja pusikoissa liikkuminen on sitä paitsi erittäin hyvä liikuntamuoto”, Lehtinen perustelee.

Pääsääntöisesti hän kulkee kotipaikkakuntansa luonnossa. Jo omalla pihalla on paljon lintuja, ja talvisaikaan Lempäälän jäisiä koskia on hieno kuvata, kertoo Lehtinen. Kuvausreissussa kuluu usein koko päivä.

Mikael Ekberg
Kettu Porkkalassa.
Kettu Porkkalassa.

”Parhaita hetkiä ovat yllättävät tilanteet, kuten metsäkauriin vasan kohtaaminen. Nautin myös muuttuvan ympäristön kuvaamisesta. Sen, miten valtavasti maisema muuttuu vaikkapa syksystä talveen”, Lehtinen selvittää.

Maisemakuvien lisäksi hän kuvaa myös muurahaistasoa.

”Yritän katsoa myös hyvin lähelle: vaikkapa sitä, kun lihansyöjäkasvi kihokki nappaa sammakonpojan suolla. Pienet jutut voivat olla aivan superihania yllätyksiä”, Lehtinen sanoo.

Molemmat harrastajakuvaajat kertovat pyrkivänsä kehittymään harrastuksessaan – ilman paineita. Ekberg vinkkaa löytäneensä hyviä ohjeita Facebook-ryhmästä Valokuvaajan neuvola.

”Ryhmässä annetaan hyviin kysymyksiin asiantuntevia vastauksia. Omaa kehitystä on tietenkin vaikea itse arvioida, mutta uskon, että kuvani puhuvat enemmän kuin aikaisemmin ja tuovat enemmän luonnon tunnelmaa”, Ekberg arvioi.

Irja Lehtinen kertoo, että hän katselee joskus harrastuksensa alkuaikojen kuvia huvittuneena ja ehkä hieman häpeissään. Pokkarikameralla otetut kuvat näyttävät niin amatöörimäisiltä.

”Silloin talitinttini oli sellainen perus postikorttitalitintti. Nyt pystyn miettimän valoa ja varjoja”, Lehtinen sanoo.

Irja Lehtinen
Oravakuvat kuuluvat talveen.
Oravakuvat kuuluvat talveen.

Luontokuvaamiseen kuuluu usein yksinäisyydestä nauttiminen. Lehtinen kertoo, että hänelle on kuitenkin välillä apulaisia. Kylässä käyvät lapsenlapset osaavat jo vinkata hyvistä kohteista.

Mikael Ekberg
Merisavua Porkkalassa. Kuvauspäivä 6. tammikuuta.
Merisavua Porkkalassa. Kuvauspäivä 6. tammikuuta.

”Joku lapsista voi huikata, että pellolla on haukka, ja toinen vinkkaa, että pihalla on musta lintu, josta en ole vielä ottanut kuvaa. Hienoa, että kaupunkilapset innostuvat tätäkin kautta luonnosta”, Lehtinen iloitsee.

Irja Lehtinen
Irja Lehtinen hankki järjestelmäkameran kolmisen vuotta sitten. Aiemmin hän kuvasi pienellä pokkarikameralla.
Irja Lehtinen hankki järjestelmäkameran kolmisen vuotta sitten. Aiemmin hän kuvasi pienellä pokkarikameralla.
Mikael Ekberg
Mikael Ekberg kulkee kameran kanssa Porkkalan luonnossa.
Mikael Ekberg kulkee kameran kanssa Porkkalan luonnossa.

Korjaus 18.1.2016 kello 18.20: Korjattu Facebook-ryhmän nimi. Se on Luontokuvaus, ei Luontokuvaajat.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat