Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pakkaset saavat lämmittämään – asuntopaloja ja tulisijapaloja ennätysmäärä

Suuri osa tulipaloista johtuu tulisijojen väärästä käytöstä ja äkillisesti kuumenneiden hormien vaurioista.

Kotimaa
 
Lassi Rinne
Espoon Bensulsin kartanon päärakennus tuhoutui tulipalossa vuoden 2012 tammikuussa. Palo sai ilmeisesti alkunsa tulisijasta.
Espoon Bensulsin kartanon päärakennus tuhoutui tulipalossa vuoden 2012 tammikuussa. Palo sai ilmeisesti alkunsa tulisijasta. Kuva: Lassi Rinne
Fakta

Kylmän hormin lämmitys kannattaa aloittaa maltilla

  Kylmillään olleen takan tai uunin lämmittäminen kannattaa aloittaa maltilla.

  Liiallinen lämmitys voi rikkoa savuhormin, minkä seurauksena tuli voi levitä talon rakenteisiin.

  Yleensä ensimmäiseen lämmityskertaan riittää pesällinen puita.

  Tulisijan ja hormin kunto on syytä tarkistuttaa säännöllisesti. Tämä edellyttää nuohousta.

  Nuohous on lakisääteistä. Vastuu sen järjestämisestä on kiinteistön omistajalla.

  Ympärivuotisesti asutut talot on nuohottava kerran vuodessa ja omassa käytössä olevat vapaa-ajanasunnot kolmen vuoden välein.

Käsite tulipalopakkanen näyttää konkretisoituvan tänä talvena, sillä tammikuusta on tulossa ennätyksellisen paha tulipalokuukausi.

Sekä asuntopaloja että tulisijoista alkunsa saaneita tulipaloja on ollut parin viime viikon aikana poikkeuksellisen paljon.

”Vuoden 2009 jälkeen tähän aikaan vuodesta ei ole ollut niin paljon rakennuspaloja kuin nyt”, Pelastusopiston tutkimusjohtaja Esa Kokki kertoo.

Tänä vuonna on sattunut jo noin 220 asuntopaloa, kun niitä oli viime vuonna koko tammikuun aikana 264. Edellisen kerran asuinrakennusten paloja oli paljon tammikuussa 2010, lähes 400. Jos viime viikkojen tahti jatkuu, tänä vuonna saavutetaan Kokin mukaan uusi ennätys.

Myös talvi 2009–2010 oli hyvin kylmä.

Tulisijoista alkunsa saaneita paloja on niin ikään ollut poikkeuksellisen paljon. Niitä on ollut tänä vuonna 86, kun viime tammikuun aikana koko kuukauden lukumäärä oli 56.

Vuoden 2010 koko tammikuussa tulisijapaloja oli 143. ”Jos tämän tammikuun kehitys jatkuu, tulisijoihin liittyvä ennätys rikotaan myös”, Kokki sanoo.

Pakkasiin liittyvät palot johtuvat siitä, että kylmällä säällä tulisijoja käytetään poikkeuksellisen paljon, jopa useita kertoja päivässä. Tätä takat ja hormit eivät välttämättä kestä.

Suuri osa takkojen ja hormien vaurioista ja niistä aiheutuvista paloista johtuu tulisijan väärästä käytöstä. Kylmillään olleen tulisijan lämmittäminen on aloitettava hitaasti, sillä kylmä uuni ei kestä nopeaa lämmittämistä. Äkillinen lämpeneminen voi aiheuttaa hormissa halkeaman, josta tuli leviää rakenteisiin.

Tulisijat ja hormit tulisi tarkistaa säännöllisesti, jotta piippuun kertyneet jätteet eivät aiheuttaisi palovaaraa.

Pelastuslain mukaan tulisijat on nuohottava säännöllisesti. Jos piippua ei nuohota, se voi karstoittua. Seurauksena voi olla nokipalo.

Myös vakuutusyhtiöt edellyttävät säännöllistä nuohousta. Lähes kaikissa kotivakuutuksissa edellytetään, että nuohouksessa on noudatettava viranomaisten antamia ohjeita. Tämä tarkoittaa, että omatoiminen nuohous ei ole riittävä.

Vakuutuskorvauksen alentaminen nuohouksen puutteen vuoksi on kuitenkin harvinaista, sillä valtaosa palovahingoista korvataan täysmääräisesti.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat