Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sisäministeriö herättelee vapaaehtoista poliisitoimintaa – myös poliisilta vihreää valoa täydennyksille

Vapaaehtoisia täydennyspoliiseja ei ole käytetty vielä kertaakaan. Ministeriö alkaa uudistaa toimintamallia mutta ei aio tehdä vapaaehtoisista uusia katupartioita.

Kotimaa
 
Sami Kero / HS
Vanhemmat konstaapelit Ville Niskanen ja Sanna Lautamatti käväisivät maanantaina Helsingin asematunnelissa. ”Poliisissa tämä paikka tunnetaan nimellä infopiste”, Niskanen kertoo. Reissusta jää mukaan yksi löytölompakko.
Vanhemmat konstaapelit Ville Niskanen ja Sanna Lautamatti käväisivät maanantaina Helsingin asematunnelissa. ”Poliisissa tämä paikka tunnetaan nimellä infopiste”, Niskanen kertoo. Reissusta jää mukaan yksi löytölompakko. Kuva: Sami Kero / HS
Fakta

Suomessa 2 000 täydennyspoliisia

 Eduskunta sääti täydennyspoliisijärjestelmästä poliisilain uudistuksen yhteydessä vuonna 1995.

 Vapaaehtoisia yksityishenkilöitä alettiin kouluttaa täydennyspoliiseiksi 1990-luvun loppupuolella.

 Täydennyspoliisisopimuksen tehneitä vapaaehtoisia arvioidaan olevan yhteensä noin 2 000. Kukaan ei tiedä, kuinka moni heistä on edelleen sitoutunut toimintaan.

 Ruotsi luopui omista täydennyspoliiseistaan vuonna 2012, koska poliisilla ei enää katsottu olevan reservin tarvetta.

Poliisipäälliköiden mielestä vapaaehtoiset täydennyspoliisit voisivat toimia virkavallan apuna monissa tehtävissä myös muulloin kuin kriisitilanteissa. Sisäministeriö aikoo herättää täysin käyttämättömäksi jääneen täydennyspoliisitoiminnan henkiin.

HS:n haastattelemat poliisipäälliköt arvioivat, että täydennyspoliiseja voitaisiin käyttää poliisin apuna ainakin suurissa yleisötapahtumissa, liikenteenohjauksessa ja -valvonnassa sekä vartiointi-, kuljetus- ja asiakaspalvelutehtävissä.

Poliisihallitus on ainakin osittain samoilla linjoilla.

Osa päälliköistä uskoo myös, että täydennyspoliisit voisivat osallistua riittävän koulutuksen avulla vastaanottokeskusten turvallisuudesta huolehtimiseen.

Myös puolustusministeri Jussi Niinistö (ps) esitti marraskuussa, että täydennyspoliiseja voitaisiin käyttää järjestelykeskusten toiminnan turvaamiseen, jos Suomeen saapuu poikkeuksellisen paljon pakolaisia.

Sisäministeriön lainsäädäntöneuvoksen Timo Kerttulan mukaan täydennyspoliisitoiminnan uudistaminen ei liity turvapaikanhakijatilanteeseen eikä katupartiokeskusteluun.

”Täydennyspoliisit eivät ole katupartioita”, Kerttula sanoo.

Myöskään poliisipäälliköt eivät kaipaa täydennyspoliiseista apua kansalaisten turvallisuuden tunteen lisäämiseen kaduilla. Poliisi haluaisi itse näkyä kentällä entistä paremmin.

”Yleinen turvallisuustilanne – viittaan vaikka Pariisin terrori-iskuun – ja ympäristö on muuttunut niin, että näköpiirissä on tarvetta lisätä poliisin voimavaroja. Se on ristiriidassa sen kanssa, että voimassa olevat kehysratkaisut edellyttävät poliisien vähentämistä”, Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen poliisipäällikkö Kari Rantala sanoo.

Sisäministeriö aikoo käynnistää alkuvuoden aikana lakihankkeen täydennyspoliisijärjestelmän henkiin herättämiseksi. Asiasta kertoi ensimmäisenä sanomalehti Keskisuomalainen.

Täydennyspoliiseiksi koulutettuja yksityishenkilöitä ei ole kutsuttu avuksi vielä kertaakaan, vaikka järjestelmä perustettiin jo 1990-luvulla.

Kynnys täydennyspoliisien käytölle on nykyisten säädösten perusteella korkea. Heidät voidaan kutsua palvelukseen vain valtioneuvoston päätöksellä poikkeusoloissa tai muuten yleisen turvallisuuden niin vaatiessa.

Poliisilaitokset eivät ole voineet pyytää täydennyspoliiseja avukseen normaalioloissa.

Sami Kero / HS
Ville Niskanen ja Sanna Lautamatti selvittävät epäiltyä kolaritilannetta Helsingin Mannerheimintiellä.
Ville Niskanen ja Sanna Lautamatti selvittävät epäiltyä kolaritilannetta Helsingin Mannerheimintiellä.

Poliisipäälliköt suhtautuvat täydennyspoliisijärjestelmään osin varautuneesti.

Varsinaiset hälytys- ja rikostutkintatehtävät ja järjestyksenvalvonta edellyttävät pitkää koulutusta eikä niitä voi tehdä kuin oikeat poliisit, he korostavat.

”Voimankäyttöön ja kansalaisten turvallisuuteen liittyvien tehtävien pitää olla koulutuksen saaneilla poliiseilla”, Rantala sanoo.

Päälliköt painottavat, ettei täydennyspoliiseja saa käyttää poliisin resurssien paikkaamiseen.

”Kohtuulliseen tehtävien lisääntymiseen pitäisi olla valmiina vakituista poliisihenkilöstöä. En pidä hyvänä tällaista ajattelutapaa, että täydennyspoliiseista saataisiin lisäapua, jos turvallisuustilanne muuttuu”, Sisä-Suomen poliisilaitoksen poliisipäällikkö Markku Luoma sanoo.

Myöskään Länsi-Uudenmaan poliisilaitoksen poliisipäällikön Jari Liukun mielestä tilanteita ei voi hoitaa säännönmukaisesti täydennyspoliiseja kutsumalla.

”Jos vaikka yleisötilaisuus muuttuu joukkojenhallintatilanteeksi ja joudutaan suojaamaan kohteita, tämän tyyppisiin tilanteisiin täytyy olla poliisilla itsellään riittävästi resursseja.”

Liukku painottaa, että täydennyspoliisien käyttö edellyttää jatkuvaa koulutusta. Koulutusta voisi harkita järjestettävän varusmiespalveluksen ja sotilaspoliisikoulutuksen yhteydessä, jolloin sitä voisi jatkaa kertausharjoituksissa.

Vielä on epäselvää, millaisia tehtäviä tuleva lakihanke antaisi täydennyspoliiseille. Sisäministeriön virkamiehet vaikenevat vielä lakihankkeen sisällöstä, koska linjauksista päättävät poliitikot.

Sisäministeri Petteri Orpo (kok) ei vastannut maanantaina HS:n soittopyyntöön, mutta hänen avustajansa mukaan lakihankkeen sisältö tarkentuu vasta myöhemmin.

Sisäministeriön työryhmä ehdotti viime helmikuussa, että poliisilaitokset voisivat alkaa kutsua täydennyspoliiseja avukseen isojen yleisötilaisuuksien järjestyksenvalvontaan sekä liikenteen ohjaustehtäviin vakavien liikenneturmien yhteydessä.

Tuleva täydennyspoliisimalli voi kuitenkin olla toisenlainen kuin työryhmän esitys. Sen antamisen jälkeen hallitus on vaihtunut ja Suomeen on saapunut kymmeniätuhansia turvapaikanhakijoita.

Sisäministeriön mukaan lakiesitys voisi siirtyä eduskunnan käsittelyyn aikaisintaan ensi vuonna.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat