Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomessa halutaan oppia Ranskan lääketurmasta

Lääketutkimuksissa kuolee ihmisiä, mutta läheskään aina kuolemat eivät johdu lääkkeestä.

Kotimaa
 
Tuomas Marttila / Lehtikuva
Suomessa tutkittavalle on ennen tutkimuksen alkua annettava tietoa tutkimuksesta ja sen riskeistä.
Suomessa tutkittavalle on ennen tutkimuksen alkua annettava tietoa tutkimuksesta ja sen riskeistä. Kuva: Tuomas Marttila / Lehtikuva

Suomen Lääkealan turvallisuudesta vastaava viranomainen on seurannut tiiviisti Ranskan tapausta, jossa yksi ihminen kuoli ja viisi ihmistä joutui sairaalahoitoon osallistuttuaan lääkekokeeseen.

”Kliinisiä lääketutkimuksia tehdään Suomessakin paljon. Ranskan tapauksesta pitäisi pystyä oppimaan, miten tällaisen valmisteen pääsy kliiniseen lääketutkimukseen voitaisiin estää”, sanoo ylilääkäri Johanna Honkalammi Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimeasta.

Ranskan tapaus saattaa aiheuttaa muutoksia lääkealan valvonnassa EU-tasolla, myös Suomessa. Näin kävi esimerkiksi vuonna 2006, kun Lontoossa tehty lääkekoe vei useita ihmisiä sairaalaan.

Toisinaan lääketutkimuksissa kuolee ihmisiä, mutta läheskään aina kuolemat eivät johdu lääkkeestä, Honkalammi sanoo.

”Erilaisia haittatapahtumia, joiden syy-yhteydestä lääkkeeseen ei voi olla varma, ilmenee tutkimuksessa kuin tutkimuksessa. Mitä sairaampia tutkittavat ovat, sitä vakavampia haittatapahtumat voivat olla. Esimerkiksi syöpäpotilas saattaa kuolla.”

Fimea ei ole vielä saanut lopullista vahvistusta siihen, että Ranskan tapauksessa kuolema olisi johtunut lääkkeestä.

Honkalammi haluaisi nähdä Ranskassa testatun lääkkeen perustiedot sekä tutkimussuunnitelman ja kuulla, miten lääkettä on tutkittu laboratoriossa ja eläinkokeissa ennen kuin sitä testattiin ihmisillä. Toistaiseksi Fimea ei ole saanut asiasta lisätietoa.

Jotta lääke voidaan Suomessa hyväksyä testattavaksi ihmisillä, sen vaikutusmekanismeja ja käyttäytymistä elimistössä on pitänyt ensin tutkia laboratoriossa ja eläinkokeissa. Kun lääkefirma haluaa siirtyä ihmiskokeisiin, vaaditaan Fimean ja eettisen toimikunnan hyväksyntä.

Ennen tutkimuksen aloittamista tutkittavalle on annettava suullista ja kirjallista tietoa tutkimuksesta ja sen riskeistä. Tämä ei silti siirrä vastuuta osallistujalle, jos haittoja ilmenee.

”Mahdollisista potilaille koituvista haitoista vastaavat tutkimuksen toimeksiantaja ja tutkimusta suorittava lääkäri. Toimeksiantajalla pitää olla vakuutukset kunnossa.”

Viime vuosina lääkekokeisiin liittyvistä lääkkeiden sivuvaikutuksista on Suomessa hakenut korvauksia muutama yksittäinen ihminen, kerrotaan Suomen keskinäisestä lääkevahinkovakuutusyhtiöstä. Yleisimpiä sivuvaikutuksia ovat ihottumat, vatsaoireet sekä nivel- ja lihaskivut, sanoo toimitusjohtaja Tiina Hellgrén.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat