Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Supo: Emme halua massavalvontaa

Supon päällikkyyttä hakeva Petri Knape valmis pohtimaan salassapitoaikaa uusiksi.

Kotimaa
 
Martti Kainulainen / Lehtikuva
Petri Knape, pisin ura Supossa ja suosittelijana entinen Supon päällikkö Ilkka Salmi.
Petri Knape, pisin ura Supossa ja suosittelijana entinen Supon päällikkö Ilkka Salmi. Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva
Fakta

Entistä pienempi syy riittäisi tarkkailuun

 Suojelupoliisi haluaa päästä tarkkailemaan tietoliikennettä nykyistä pienempien syiden perusteella.

 Nykyisin puhelinkuuntelu ja teleliikenteen tarkkailu on mahdollista rikoksen estämiseksi tai paljastamiseksi sekä myöhemmin, kun poliisi alkaa tutkia varsinaista rikosta.

 Tiedustelussa kynnys verkkovalvontaan alenisi, kun Supo voisi aloittaa tarkkailun ennen kuin kohteet varsinaisesti valmistelevat rikollista hanketta.

 Supon ja puolustusvoimien uusia tiedonhankintavaltuuksia pohditaan kolmessa työryhmässä.

Suojelupoliisi Supo kiistää tavoittelevansa minkäänlaista massavalvontaa uusiin tiedustelulakeihin. Supon apulaispäällikkö Petri Knape, 52, sanoi Helsingin Sanomille maanantaina, että tiedonhankinta pitää kohdentaa niin tarkasti ”kuin se kussakin ympäristössä on mahdollista”.

”Missään nimessä tämän päivän modernin tietoliikennetiedustelun osalta ei tavoitella minkäänlaista massavalvontaa. Pienet resurssit pitää kyetä kohdentamaan sinne, mistä on saatavissa suomalaisten turvallisuuden ylläpitämiseksi tarvittavaa tietoa”, Knape muotoilee.

Helsingin Sanomat yritti maanantaina kysyä Supon päälliköksi hakeneiden ja loppusuoralla olevien henkilökohtaisia kantoja verkkotiedusteluun ja tiedustelulakien valmisteluun. Kysymyksiin vastasi vain Knape, joka myöhemmin ilmoitti kommenttiensa olevan koko Supon kanta.

Loppusuoralla uudeksi Supon päälliköksi ovat käytännössä Knape, nykyinen päällikkö Antti Pelttari, 50, sekä apulaispäällikkö Olli Kolstela, 58.

Juhani Niiranen
Antti Pelttari on johtanut Supoa viisi vuotta, kokemusta sisäministeriöstä.
Antti Pelttari on johtanut Supoa viisi vuotta, kokemusta sisäministeriöstä.

Knape on jäsen työryhmässä, joka valmistelee Suomeen siviilitiedustelulainsäädäntöä. Se tarkoittaa Supolle tai uudelle siviilitiedustelupalvelulle annettavia uusia tiedonhankintavaltuuksia.

Helsingin Sanomat kertoi sunnuntaina, miten viisi vuotta Suomea edellä oleva Sveitsi on rakentanut omaa tiedustelulainsäädäntöään. Sveitsin tiedustelupalvelun päällikön Markus Seilerin mukaan Sveitsi ei tavoittele massavalvontaa, vaan kohdistaa tiedonhinnan noin 12 tapaukseen vuodessa.

”Vertailu on hedelmätöntä, koska ei ole tarkkaan tiedossa, miten kukin maa on nämä asiat ratkaissut. Nämä asiat pitää ratkaista kussakin maassa niin, että erilaiset intressit saadaan tasapainoon”, Knape sanoo.

Sveitsissä ja monessa muussa Euroopan maassa tiedustelu on annettu siviiliviranomaiselle, joka ei ole poliisi. Knapen mukaan asioita rakennetaan ”nykyisten rakenteiden varaan”.

”Tällä hetkellä me tulemme oikein hyvin toimeen nykyisillä rakenteilla”, Knape suostuu sanomaan.

Peter jansson
Olli Kolstela, poliisikokemusta vuodesta 1980 muun muassa keskusrikospoliisista.
Olli Kolstela, poliisikokemusta vuodesta 1980 muun muassa keskusrikospoliisista.

Kun viranomaisten tiedusteluvaltuudet Sveitsissä ovat lisääntyneet, samalla kansalaisten mahdollisuudet saada itseään koskevia tietoja ovat parantuneet. Sveitsin tiedustelupalvelun päällikön Markus Seilerin mukaan Sveitsi antaa kansalaiselle häntä koskevat tiedot muutamien vuosien viiveellä.

Suomen Supo noudattaa 60 vuoden salassapitoaikaa, jolloin kukaan ei käytännössä ehdi nähdä kaikkia omia tietojaan.

Jos Supo saa uusia tiedonhankintavaltuuksia, niin pitääkö kansalaisten omien tietojen salassapitoaikaa tarkastella uudestaan?

”Totta kai tämä pitää tarkastella uudestaan, mutta oikeassa tasapainossa huomioiden se, minkä tyyppisistä tiedoista on kysymys”, Knape sanoo.

Knapen maanantain selvitysten mukaan Sveitsissä yleinen salassapitoaika on 50 vuotta eikä muutamia vuosia.

”Tämä kolmen vuoden määräaika on käytettävissä vain silloin, jos henkilöstä ei ole mitään tietoja tiedustelupalvelun arkistoissa”, Knape sanoo.

Suomen kansalainen ei saa nykyisellään tietää edes sitä, onko hän ylipäätään Supon arkistoissa. Tarkistusoikeus on vain tietosuojavaltuutetulla, joka saa kertoa ainoastaan sen, onko Supon rekisteri kunnossa vai ei.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat