Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

”Vääränlainen” karjalanpiirakka postimerkissä kuohuttaa – Posti puolustautuu: Kodeissa syödään teollisia piirakoita

Kotimaa
 
Posti
Karjalanpiirakkapostimerkki tulee myyntiin perjantaina 22.1.
Karjalanpiirakkapostimerkki tulee myyntiin perjantaina 22.1. Kuva: Posti

Perjantaina julkaistava uusi postimerkki on herättänyt keskustelua ja kritiikkiä jo ennen ilmestymistään. Sen kuvassa on tuiki tavallisen näköisen karjalanpiirakka, mutta kriitikot ovat havainneet, että se on liian teollisen näköinen.

Ja teollinen se onkin. Kyse on valmispiirakasta.

Asia nousi esiin Tampereella sijaitsevan Postimuseon Facebook-sivuilla, jossa alettiin ihmetellä liian siistiä, tasareunaista ja tasalaatuista kuvaa kullankeltaisesta karjalanpiirakasta uudessa postimerkissä.

Postimuseo vastasi pian sivuillaan, että nimenomaan postimerkissä oleva piirakka on valmispiirakka, siis sellainen, jota kaupastakin saa.

Tähän oli Postimuseon mukaan syynsä. Museon vastaus sivulla oli tällainen: Piirakat ovat teollisia, merkin suunnittelija kyllä kokeili myös käsintehtyjä, mutta ne eivät näyttäneet postimerkkikoossa enää kovin hyvälle, siksi päädyttiin teollisiin.

”Se on herättänyt sellaista keskustelua, että kun se on teollinen piirakka, se rikkoo perinteitä”, sanoo Postimuseon tiedottaja Helena Pärssinen.

”Aika iso ihmisistä kyllä syö teollisia karjalanpiirakoista, harva niitä itse rupeaa vääntämään. Taiteilija sitä kommentoi, että hän kokeili myös itse tehtyjä piirakoita, mutta koska se menee niin pieneen tilaan, ne eivät olisi näyttäneet kuvassa hyviltä”, Pärssinen sanoo.

Museon sivuilla kommentoidaan tapauksen olevan muun muassa häpeällinen.

”Te päätitte, että teollinen piirakka näyttää paremmalta kuin käsityö? Ei piirakka ole mikään liukuhihnatuote!” toteaa yksi.

”No kaikkea sitä näkee... Todellinen tunnustus perinteelle.. En tykkää!!!” toteaa toinen.

Posti pitää hyvänä, että postimerkki herättää keskustelua.

”Suunnittelija todellakin kokeili käsintehtyjä piirakoita kuvata siihen. Siitä tuli suttuisen näköistä eikä se ole visuaalisesti näyttävää. Sen takia mentiin teollisiin karjalanpiirakoihin”, sanoo Postin design manager Tommi Kantola.

Hänen mukaansa Posti halusi tuoda kuvaan karjalanpiirakan, joka kunniakkaasti edustaa piirakkaa ulkomaita myöten. Aika näyttää, tuleeko merkistä vielä filateliapiireissäkin haluttu. Se ilmestyy perjantaina.

Alla olevalla videolla kondiittorimestari Pirkko Heinonen näyttää, miten karjalanpiirakat rypytetään.

Kondiittorimestari näyttää, miten karjalanpiirakoita rypytetään
Kondiittorimestari näyttää, miten karjalanpiirakoita rypytetään
Kondiittorimestari Pirkko Heinonen näyttää, miten karjalanpiirakoita rypytetään.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat