Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sikiölle vaarallinen virus leviää edelleen

Erityisesti raskaana olevien naisten on syytä varoa matkalla hyttysiä. THL päivittää pian suosituksensa.

Kotimaa
 
Rodrigo Paiva / Reuters
Keltakuumehyttysen levittämä zika-virus voidaan tunnistaa pikatestillä verestä.
Keltakuumehyttysen levittämä zika-virus voidaan tunnistaa pikatestillä verestä. Kuva: Rodrigo Paiva / Reuters

Sikiöiden kehityshäiriöihin vahvasti liitetty zika-virus on levinnyt jo 18 maahan tai itsehallintoalueeseen Latinalaisessa Amerikassa ja Karibialla. Lista on kasvanut viikoittain, ja infektioita raportoidaan uusilta alueilta myös todennäköisesti tällä viikolla.

Keltakuumehyttysen levittämän zika-viruksen epäillään aiheuttavan kehityshäiriöitä lapsilla, joiden äidit ovat raskausaikana sairastaneet zika-infektion. Brasiliassa epäillään jopa noin 3 000:ta mikrokefaliatapausta niillä alueilla, joilla virusta esiintyy.

Mikrokefalia aiheuttaa muun muassa pienipäisyyttä ja älyllistä jälkeenjääneisyyttä.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL on päivittämässä matkustussuositustaan zika-viruksen takia. Viime viikolla THL kehotti alueelle matkustavia suomalaisia matkailijoita suojautumaan hyttysiltä. Varoitus koski eritoten raskaana olevia naisia.

THL voi antaa pelkkiä epävirallisia matkustussuosituksia. Maakohtaisen matkustustiedotteen mahdollisine varoituksineen antaa ulkoministeriö.

THL:n mukaan Euroopan tartuntatautivirasto antaa päivitetyn suosituksen tämän viikon aikana.

Ruotsin terveysviranomainen ilmoitti tiistaina, että virusta on tavattu ruotsalaisten suosimissa lomakohdemaissa.

”Ruotsissa korostetaan entistä enemmän hyttysiltä suojautumista, mutta alueelle matkustamista ei ole ruotsalaisten mukaan syytä välttää”, THL:n epidemiologi Jussi Sane kertoo.

Yhdysvallat päivitti viime viikolla matkustussuositustaan zika-virusalueelle. Suosituksen mukaan raskaana olevien olisi syytä harkita matkansa lykkäämistä. Suositus koski myös raskautta suunnittelevia.

Amerikan terveysjärjestö PAHO taas antoi maanantaina oman uusitun matkustussuosituksensa. Sen mukaan alueelle matkustavien raskaana olevien ja raskautta suunnittelevien on syytä keskustella asiasta lääkärin kanssa.

Jussi Sane muistuttaa, että Yhdysvalloista tehdään huomattavasti enemmän matkoja virusalueelle kuin Euroopasta.

”Suosituksen taustalla on varovaisuusperiaate, sillä viruksen ja mikrokefalian yhteydestä ei tiedetä kaikkea”, Sane sanoo.

THL:n tilannearvioon voi vaikuttaa alueelle matkustavien raskaana olevien suomalaisten pieni määrä.

”Pitää muistaa, että vaikkapa tropiikkiin matkustavalle raskaana olevalle on muitakin terveysriskejä kuin zika-virus. Tiukan suosituksen ongelma olisi se, että sitä voidaan tulkita väärin ja ymmärretään esimerkiksi, että Brasiliaan ei saa matkustaa ollenkaan, vaikka suositus koskisi vain raskaana olevia”, Sane sanoo.

Matkanjärjestäjille ei ole tullut yhteydenottoja huolestuneilta matkustajilta. Useimmat matkanjärjestäjät myyvät virusalueelle reittilentomatkoja, mutta Finnmatkat järjestää tilauslentoja Meksikoon.

”Matkoilla on hyvin vähän raskaana olevia, sillä lentomatka on niin pitkä. Raskaana olevat valitsevat useammin esimerkiksi Kanariansaaret. Yhteydenottoja tai peruutuksia ei ole tullut yhtään”, viestintäpäällikkö Julia Melnik Finnmatkoilta sanoo.

Zika-viruksen uhan takia valmismatkansa peruuttavan on varauduttava maksamaan peruutuksesta lainmukaisen peruutusmaksun.

Matkan voi peruuttaa ja saada rahansa takaisin vain, jos ulkoministeriö päivittää kohdemaan matkustustiedotetta ja toteaa matkustajan turvallisuuden olevan vaarassa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat