Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Liki miljoona suomalaista laskettelee vuosittain – näillä neuvoilla viihdyt rinteessä turvallisesti

Laskettelu voi olla koko perheen yhteinen liikuntaharrastus. Kokenut hiihto-opettaja sanoo, että rinnelajien suosio aikuisten parissa on kasvanut.

Kotimaa
 
Outi Pyhäranta / HS
Hiihdonopettaja Marja Salokangas (oik.) selittää seuraavan harjoituksen oppilailleen Ira Ensiolle (toinen oik.), Niina Pajarille ja Johanna Kattelukselle (vas.) Kauniaisten hiihtokeskuksen mäessä. Aikuisten hiihtokoulu.
Hiihdonopettaja Marja Salokangas (oik.) selittää seuraavan harjoituksen oppilailleen Ira Ensiolle (toinen oik.), Niina Pajarille ja Johanna Kattelukselle (vas.) Kauniaisten hiihtokeskuksen mäessä. Aikuisten hiihtokoulu. Kuva: Outi Pyhäranta / HS
Fakta

Hiihtokeskukset Helsingin seudulla

 Vihti Ski, Peuramaa Ski (Kirkkonummi), Solvalla-Swinghill (Espoo), Serena Ski (Espoo), Kauniaisten laskettelurinne, Klaukkalan Tornikeskus (Nurmijärvi) Talma Ski (Sipoo) ja Sveitsi (Hyvinkää).

 Suomessa on kaikkiaan

71 hiihtokeskusta.

 Rinnelajeja ovat esimerkiksi laskettelu, alppihiihto, lumilautailu, telemark, freestyle ja snowbiking.

Neljän naisen letka laskeutuu rinnettä hitaasti kaarrellen.

Laskettelusuksien kärjet kääntyvät v-kirjaimen muotoon ja sauvattomat kädet heilahtelevat silloin tällöin kehon tasapainottamiseksi.

Kärjessä hiihdonopettaja Marja Salokangas vinkkaa, että kädet kannattaa nostaa eteen kuin koripalloilija tai nyrkkeilijä. Rinteen juurella pakkanen höyrystää hengityksen, kun suorituksille naureskellaan hyväntuulisina.

”Aura on kuningasliike. Sillä voi pysähtyä ja ohjata liikettä. Seuraavalla kerralla pyrimme siihen, että rinteeseen jää vain kaksi vauhtiviivaa”, Salokangas sanoo.

Niina Pajari, Ira Ensio ja Johanna Kattelus osallistuivat torstaina Kauniaisten laskettelurinteessä järjestettävän aikuisten laskettelukurssin toiselle tunnille. Viisiosaisen kurssin tavoitteena on valmistaa laskettelijat selviytymään esimerkiksi Lapin pidemmistä rinteistä.

Suurin osa laskettelukursseista on suunnattu lapsille, mutta Salokankaan mukaan vanhemmatkin ovat aiempaa kiinnostuneempia rinnelajeista. Myös tämänpäiväisten oppilaiden ajatuksissa laskettelu siintää tulevaisuuden kivana perheharrastuksena.

”Olen vuosikausia seurannut rinnekahvilasta, kun lapset kehittyvät. Nyt äitikin päätti tulla rinteeseen”, Ira Ensio kertoo ja muut nyökkäilevät.

”Itselläni on selkeä tavoite, että tämän jälkeen pysyn lasten mukana”, sanoo puolestaan Johanna Kattelus.

Harjoittelussa kiinnitetään huomiota etenkin turvallisuuteen, kehonhallintaan ja käännöksiin. Salokangas kertoo, että itseoppinut laskettelija saattaa omaksua esimerkiksi väärän laskuasennon, josta on myöhemmin vaikea opetella pois.

Perustaitojen, kuten kääntämisen, kuormittamisen ja kanttaamisen ohella opetus sisältää tietoa turvallisuusasioista ja joukon neuvoja: kuinka kaadutaan oikein ja rinteessä takaa tulevalla on väistämisvelvollisuus.

”Laskeminen koostuu peräkkäisistä käännöksistä, joilla säädellään vauhtia. Jos ei ole tietotaitoa, vauhti karkaa helpommin tai tulee kaatumisia”, Salokangas sanoo.

Laskettelun alkeet oppii nopeasti, ja harrastuksen voi aloittaa periaatteessa missä iässä vain.

Suomen hiihtokeskusyhdistyksen (SHKY) vuoden 2014 hiihto- ja laskettelututkimuksen mukaan laskemassa käy edes joskus jopa 900 000 suomalaista. Potentiaalisia uusia harrastajia olisi puolestaan selvästi enemmän: jopa 1,3 miljoonaa.

Kauniaisten kaupungin omistamalla nyppylällä toimiva Grifk Alpine ry järjestää lapsille ja aikuisille joukon kausikursseja, joihin on tänä talvena ilmoittautunut noin 800 henkeä.

Valtaosa Suomen 52 hiihtokoulun järjestämistä kursseista on suunnattu lapsille. SHKY:n jäsenkeskuksissa on tarjolla esimerkiksi standardoituja Werneri-kursseja eri ikäisille ja tasoisille laskettelijoille ja lumilautailijoille.

”Aikuisille ei samalla tavalla ole konseptoituja kursseja. Aikuiset opettelevat usein yrityksen ja erehdyksen kautta”, sanoo toiminnanjohtaja Harri Lindfors SHKY:stä mutta huomauttaa, että hyvin monessa keskuksessa myös aikuisille on hiihtokoulutoimintaa. Kursseja löytyy kaikilta taitotasoilta.

”Olemme huomanneet, että hiihtokoulun käyneet jatkavat laskettelua usein pidempään kuin he, jotka eivät sitä käy.”

Suomalaisten lasketteluinto riippuu erityisen paljon säästä. Laskettelukauden pituus voi eri vuosina vaihdella paljonkin, ja tänä vuonna laskettelukausi alkoi Etelä-Suomessa kunnolla vasta tammikuussa.

Rinnelajien harrastus myös maksaa. Yhden hengen hissilipun ja välineiden päivävuokra maksavat yhteensä esimerkiksi pääkaupunkiseudun hiihtokeskuksissa yleisesti 50–60 euroa. Perhelipun ilman välineitä voi saada satasella.

Laskettelukurssien hinnat liikkuvat puolestaan sadoissa euroissa. Pajari, Ensio ja Kattelus maksavat kurssistaan 175 euroa, mitä he kuitenkin pitävät kohtuullisena – pienessä ryhmässä hiihdonopettaja on kuin kuntosalien personal trainer.

”Tällä kurssilla on hyvä opettaja. Hinta ole aikuiselle paha, vaikka laskettelu yleisesti onkin törkeän kallista, jos laskee kaiken yhteen”, Niina Pajari pohtii.

Outi Pyhäranta / HS
Hiihdonopettaja Marja Salokangas näyttää mallia.
Hiihdonopettaja Marja Salokangas näyttää mallia.

Pistä päähän kypärä ja kokeile uutta

Hiihdonopettaja Marja Salokankaalla on yli kolmenkymmenen vuoden kokemus hiihdonopetuksesta ja -opastuksesta. Kauniaisissa ja Tahkolla opettava Salokangas listasi HS:n pyynnöstä neuvoja rinteeseen.

1 Muista turvallisuus

”Tarkista laskuvälineitten toimivuus ja siteiden säädöt. Muista kypärä! Valitse rinne taitosi mukaan ja tutustu erityissuorituspaikkoihin [kuten hyppyreihin] etukäteen. Huomioi muut rinteessä laskijat ja noudata rinnesääntöjä.”

2 Käytä kypärää

”Kypärä on rinteessä päähineistä paras, sillä se on pakkasellakin lämmin ja suojaa päätäsi iskuilta. Kypärä kuuluu niin aloittelijan kuin kokeneenkin laskettelijan päähän. Monessa keskuksessa alle kuusivuotias kypäräpää laskee ilmaiseksi.”

3 Pidä jalat lämpöisinä

”Kovakaan pakkanen ei estä vauhdikasta menoa mäessä, kunhan on pukeutunut oikein. Usein kylmä nipistää ensimmäisenä varpaita. Laita puhtaisiin jalkoihin lasketteluun suunnitellut sukat, missä on mukana villaa. Kuivata joka laskukerran jälkeen monon sisäkengät ja pohjalliset huolellisesti – kostea kenkä on hetkessä kylmä. Urheiluliikkeistä ja hiihtokeskuksista on saatavilla myös apuvälineitä monojen kuivatukseen sekä lämmitettäviä pohjallisia tai sukkia.”

4 Kokeile uutta

”Nopein ja hauskin tapa oppia uutta on mennä mukavuusalueensa ulkopuolelle. Yritä uusia temppuja, laske yhdellä suksella, kokeile uusia välineitä tai vaihda välillä lajia – suksilla ikänsä laskenut voi innostua lumilautailusta ja vannoutunut lautailija voi löytää uutta potkua vaikka telemark-suksista. Tärkeintä on kuitenkin pitää mäessä hauskaa.”

5 Osallistu rinnetapahtumiin

”Hiihtokoulussa on opetusta kaiken ikäisille ja tasoisille laskijoille. Voit mennä yksityistunnille tai kerätä oman porukan. Hiihtokoulut järjestävät myös erilaisia rinnetapahtumia ja kilpailuja. Haglöfs Suomi Slalom on koko perheen suosittu laskettelukilpailu.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat