Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Poliisi: Yli 800 000 tarvitsee uuden passin tänä vuonna – tiedossa on ruuhkaa

Kyseessä on ennätysmäärä passeja. Lukumäärä on poliisin arvio, ja sen suuruus johtuu siitä, että nyt vanhenevat viimeiset kymmeneksi vuodeksi myönnetyt passit.

Kotimaa
 
Sari Gustafsson / Lehtikuva
Tänä vuonna uuden passin hankkivat saavat vielä nykyisen mallisen matkustusasiakirjan, mutta ensi vuonna passin ilme uudistuu.
Tänä vuonna uuden passin hankkivat saavat vielä nykyisen mallisen matkustusasiakirjan, mutta ensi vuonna passin ilme uudistuu. Kuva: Sari Gustafsson / Lehtikuva

Poliisi arvioi, että tänä vuonna myönnetään ennätysmäärä eli noin 815 000 uutta passia. Syynä on se, että nyt vanhenevat viimeiset aikoinaan kymmeneksi vuodeksi myönnetyt passit. Ruuhkaa aiheuttaa sekin, että umpeutumassa on myös toinen erä sittemmin myönnettyjä enintään viiden vuoden passeja.

Viime vuosina uusia passeja on myönnetty 600 000–700 000 vuodessa. Viime vuonna poliisi käsitteli 774 544 passiasiaa. Tänä vuonna vanhenevia passeja on noin 820 000.

”Yritämme viestiä, että passia kannattaisi hakea etupainotteisesti jo alkuvuodesta eikä jättää sitä ainakaan juhannuksen seutuville”, opastaa lupahallintopäällikkö Minna Gråsten Poliisihallituksesta.

Uuden passin hankinta edellyttää asioimista poliisilaitoksella, joissa jo nyt on ainakin pääkaupunkiseudulla jonoa passiasioissa. Passia varten tarvitaan sormenjälki ja valokuva.

Tänä vuonna uuden passin hankkivat saavat vielä nykyisen mallisen matkustusasiakirjan, mutta ensi vuonna passin ilme uudistuu ja myös turvatekijöitä lisätään.

Väärentämistä pyritään vaikeuttamaan muun muassa niin, että passin toinen metallikalvotettu kuva on ikään kuin negatiivinen haamukuva.

Passien noutopisteitä luvataan lisätä. Niitä ovat vastedes jakelusta vastaavan Matkahuollon toimipaikkojen lisäksi nimetyt Lähikaupan, R-kioskin ja mahdolliset muiden vähittäiskauppaketjujen pisteet.

Nykyinen passi otettiin käyttöön vuonna 2012, jolloin passin aukeamille ilmestyivät juokseva hirvi ja muut eläinhahmot.

Uuden passin ulkonäössä luvataan ottaa huomioon Suomen 100-vuotisjuhlan. Viikonlopun matkamessuilla voi yleisökin asiaan vaikuttaa, sillä poliisin ja ulkoministeriön yhteisellä osastolla on ideakilpailu kuvituksen aiheesta. Passin kannet pysyvät entisellään eli viininpunaisina EU-passeina.

Asiakirjojen suunnittelu pääsee käynnistymään nyt, kun vuoteen 2020 ulottuva sopimus Gemalton kanssa on tehty.

Digitaalisen turvallisuuden ratkaisuja tuottava pörssiyhtiö Gemalto valittiin Poliisihallituksen viime kesänä järjestämän kilpailutuksen perusteella Suomen uusien biometristen passien, sähköisten henkilökorttien ja oleskelulupakorttien tekijäksi. Poliisihallitus edusti hankinnassa myös Maahanmuuttovirastoa, ulkoministeriötä ja Väestörekisterikeskusta.

Passit suunnitellaan ja valmistetaan Vantaalla. Myös Ruotsiin, Viroon, Norjaan, Tanskaan, Belgiaan ja Luxemburgiin Gemalto toimittaa passeja.

Poliisihallituksen kesäinen hankintapäätös joutui valituksen takia Markkinaoikeuteen, josta tuli ratkaisu ennen joulua. Valittaja oli passien nykyinen toimittaja.

”Sopimus on meille erittäin tärkeä, ja palaaminen Suomen passitoimittajaksi on merkittävä luottamuksen osoitus myös suomalaiselle työlle”, sanoo Gemalton toimitusjohtaja Tommi Nordberg.

Palaamisella Nordberg viittaa siihen, että aikoinaan passeja tuottanut Setec oli ennen yritysjärjestelyjä sama yhtiö kuin Gemalto.

Amsterdamista ja Pariisista johdetun Gemalto-konsernin liikevaihto oli 2,5 miljardia euroa vuonna 2014. Suomessa on noin 400 työntekijää.

Gemalto valmistaa muun muassa matkapuhelinten sim-kortteja. Yhtiö sai kielteistä julkisuutta viime vuoden alussa, kun sen verkoista oli vuotanut sim-korttien salausavaimia muun muassa Yhdysvaltain NSA:lle. Ongelma koski myös Suomea.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat