Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EK:n päätös helpottaa ja vaikeuttaa neuvotteluja

Kotimaa
 

Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n tiistaina julkaisema päätös ilmoittaa halukkuudestaan neuvotella yhteiskuntasopimuksesta oli ovela veto. Ilmoitus ei vielä sitouta järjestöä mihinkään, mutta näin se näyttäytyy osapuolena, joka ei kaatanut yhteiskuntasopimusta.

Pallo on nyt palkansaajaleirillä, etenkin SAK:lla. EK:n linjaus sekä helpottaa että vaikeuttaa sovun syntyä.

Näin linjaus helpottaa sopua

Kun yhteiskuntasopimus kaatui jälleen kerran joulukuussa tuskin kukaan uskoi, ettei enää kertaakaan sopua yritettäisi, koska jokseenkin kaikki haluavat työmarkkinoille rauhan sekä vihatut pakkolait pois päiväjärjestyksestä.

Tarvittiin kuitenkin jokin keino, joka avaisi pattitilanteen, jossa EK ei halunnut neuvotella, koska AKT ei halunnut neuvotella. EK:n linjaus oli siemenvesi, joka voi laittaa neuvottelukoneen taas liikkeelle.

AKT pelattiin ainakin joksikin aikaa pois kentältä jakamalla neuvottelut kahtia. EK:n mallissa palkoista sovittaisiin liittokierroksella, kuten AKT ja EK haluavat.

AKT on ilmoittanut, että se voi olla mukana neuvotteluissa, jos pakkolait vedetään ainakin pääosin pois. Nyt näin voi käydä, jos sopimus syntyy. AKT joutuu silloin valitsemaan joko ikävämmät pakkolait tai paketin, joka käy muille.

Näin linjaus vaikeuttaa sopua

EK:n linjaus ei tarkoita, että edes EK on valmis aloittamaan neuvottelut. Jos neuvottelut nyt alkavat, osapuolten täytyy olla kohtuullisen varmoja, että sovun ainekset myös ovat olemassa.

EK ilmoitti, ettei se halua neuvotella palkoista keskitetysti, mikä poisti ratkaisulta keskeisen pelinappulan.

Joulukuussa neuvotteluja käytiin SAK:n esityksestä, jonka keskeinen osa oli palkkaratkaisu, jossa palkat käytännössä pysyisivät ennallaan vuonna 2017.

SAK ilmoitti neuvottelujen kaatumisen jälkeen joulukuussa, ettei sen palkkatarjous ole enää voimassa. Tiistaina SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly ja Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder ehdottivat, että myös palkoista edelleen neuvoteltaisiin keskitetysti.

SAK osin yritti ostaa sopimuksen palkkamaltilla, jotta työehtoja ei tarvitsi heikentää.

EK:ta nollalinja houkuttelee, mutta vielä enemmän sitä houkuttelee liittokierros, jossa työehtoja voidaan muuttaa joustavammiksi.

Akavalle ja STTK:lle kävisi myös työajan pidennys ja jotkut muut työehtojen heikennykset. SAK:n hallitus on linjannut, että työehtoja ei saa heikentää. Ja juuri niistä EK haluaa nyt neuvotella, jotta pakkolait korvautuisivat.

SAK:hon kuuluvan JHL:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta ilmoittikin tiistaina suhtautuvansa epäilevästi yhteiskuntasopimuksen ja palkkasopimisen erottamiseen.

Hänen mukaansa se tarkoittaisi helposti sitä, että ensin sovittaisiin kustannusten siirtämisestä palkansaajille esimerkiksi työttömyysvakuutusmaksuissa, ja sitten työehtosopimuskierroksella palkansaajat saisivat vastaansa uusia heikennysesityksiä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat