Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Viestintävirasto: Soneran viat vakavia

Sonera käsittelee verkon tiistaisia ongelmia koskevat kuluttajien korvausvaatimukset tapauskohtaisesti.

Kotimaa
 
Markku Ulander / Lehtikuva
Soneran verkon ongelmien takia matkapuhelimet eivät välttämättä löytäneet tiistaina lainkaan verkkoa.
Soneran verkon ongelmien takia matkapuhelimet eivät välttämättä löytäneet tiistaina lainkaan verkkoa. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva
Tästä on kyse

Soneran verkossa laajoja ongelmia tiistaina

 Teleoperaattori Soneran verkossa oli tiistaina vakava häiriö.

 Ongelmat koskivat koko Suomea ja kestivät noin yhdeksän tuntia. Soneran mukaan vika johtui verkon muutostöistä.

 Esimerkiksi puolen päivän aikaan vain noin puolet Soneran verkossa soitetuista puheluista onnistui. Hätäviestiliikenne toimi kuitenkin koko ajan.

 Verkon ongelmat haittasivat myös datayhteyksiä ja tekstiviestien lähettämistä.

Teleoperaattori Sonera jatkaa tiistaina sattuneen laajan mobiiliverkkovian tarkempaa selvittelyä. Sonera on kertonut vian johtuneen mobiiliverkon muutostyöstä, mutta vian tarkempien syiden tutkiminen vie aikaa.

Soneran matkapuhelinverkkoon tuli vika tiistaiaamuna kello viideltä. Vika vaikeutti etenkin puheyhteyksiä, mutta myös datayhteyksiä. Yhtiön verkossa olevat puhelimet saattoivat kadottaa verkon.

Esimerkiksi ennen puoltapäivää vain noin puolet verkon puheluista ja noin 70 prosenttia tekstiviesteistä onnistui.

Iltapäivällä kello 13.30 aikoihin 3g-puheluista toimi 70 prosenttia ja gsm-puheluista 60 prosenttia. Tuolloin tekstiviestit ja mobiilidata toimivat jo normaalisti.

Soneran vika ulottui koko maahan, ja se kesti noin yhdeksän tuntia.

”Nyt selvitetään mahdollisimman hyvin, mistä vika aiheutui ja analysoidaan tilanne, jotta voimme jatkossa välttää vastaavat tilanteet”, kertoo Timo Saxén Soneran Viestinnästä.

Viestintäviraston mukaan vian laajuus ja kesto tekivät siitä vakavan.

”Aamulla sekä puhe- että tekstiviesteistä osa ei mennyt läpi ollenkaan. Myös datassa oli ongelmia. Meidän tietojemme mukaan hätäliikenne toimi koko ajan. Se lieventää sitä jonkun verran, mutta edelleen se on sellainen vika, johon suhtaudumme erittäin vakavasti”, sanoo tietoturva-asiantuntija Tomi Kinnari Viestintäviraston Kyberturvallisuuskeskuksesta.

Viestintävirasto odottaa saavansa viikon kuluessa Soneralta loppuraportin tilanteesta. Sen perusteella Viestintävirasto arvioi omia mahdollisia toimiaan.

”Tarvittaessa puutumme tilanteeseen, jos siellä havaitaan puutteita tai vääriä toimintatapoja, jotka ovat johtaneet tällaiseen vikaan”, Kinnari sanoo.

Käytännössä Viestintävirasto voi vaatia operaattoria korjaamaan puutteet tai väärät toimintatavat uhkasakon voimalla.

Kuluttajien mahdolliset vaatimukset korvauksista käsitellään Sonerassa tapauskohtaisesti.

”Se täytyy katsoa tilanteen mukaan, kuten vahingonkorvausasiat yleensäkin. Asiakkaiden reklamaatiot käsitellään aina tilanteen mukaan ja katsotaan miten mennään”, Saxén sanoo.

Viestintäviraston kuluttajasuojaryhmän päällikkö Merja Saari kertoo, että käyttökatkosten varalle on vakiohyvityssäännökset. Hyvitys edellyttää, että käyttökatko on merkittävä.

”Ehdottomia aikarajoja ei voi sanoa, koska se riippuu siitä, mistä palvelusta ja miten laajasta käyttökatkosta on kyse. Ohje on, että kuluttaja tekee reklamaation operaattorille ja asioi operaattorin kanssa”, Saari sanoo.

”Mikäli asiassa ei päästä yksimielisyyteen, sen voi saattaa kuluttajariitalautakunnan ratkaistavaksi.”

Tomi Kinnarin mukaan tiistaisen vian kaltaiset tapaukset ovat harvinaisia, mutta eivät aivan poikkeuksellisia. Isompia vikoja tulee eri operaattoreilla muutamia vuodessa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat