Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkimus: Sähkösavukkeet vaikeuttavat tupakanpolton lopettamista – Suomessa myynnistä aiotaan tehdä luvanvaraista

Hallituksen esitys uudesta tupakkalaista tulee eduskunnan käsittelyyn helmikuussa.

Kotimaa
 
Laura Oja / HS
Sähkösavuke muistuttaa perinteistä savuketta, mutta toimii paristoilla.
Sähkösavuke muistuttaa perinteistä savuketta, mutta toimii paristoilla. Kuva: Laura Oja / HS
Fakta

Mikä on sähkösavuke?

 Sähkösavuke muistuttaa perinteistä savuketta, mutta toimii paristoilla.

 Sen käyttö jäljittelee tupakointia: säiliöön ladattu neste kuumennetaan höyryksi, jota hengitetään imemällä savuketta. Nesteampullit voivat olla joko nikotiinittomia tai nikotiinillisia.

 Nikotiinipitoista sähkötupakkanestettä ei saa myydä Suomessa. Käyttäjät ovat tilanneet nikotiininesteitä itselleen muista EU-maista.

 Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan sähkötupakkaa käyttää ainakin satunnaisesti noin kolme prosenttia 15–64-vuotiasta suomalaisista.

Lähteet: Suomen Ash, THL

Sähkösavukkeet eivät auta tupakoinnin lopettamisessa, vaan voivat jopa vaikeuttaa sitä, toteaa tuore amerikkalaistutkimus. Tutkimuksen mukaan sähkötupakan käyttäjät lopettavat tupakoinnin 28 prosenttia epätodennäköisemmin kuin muut.

”On ironista, että yksi sähkösavukkeiden käytön pääsyistä on tupakoinnin lopettaminen, mutta vaikutus on päinvastainen”, sanoo professori Stanton A. Glantz Kalifornian yliopistosta tutkimustiedotteessa.

Tutkijat kävivät läpi 38 tutkimusta, joissa arvioitiin yhteyttä sähkösavukkeiden käytön ja tupakoinnin lopettamisen välillä. Tämän jälkeen he yhdistivät meta-analyysiin tulokset 20 tutkimuksesta. Näissä oli mukana kontrolliryhmä, joka ei käyttänyt lopettamisen tukena sähkösavukkeita.

Amerikkalaistutkimuksen tulokset julkistettiin torstaina 14. tammikuuta The Lancet Respiratory Medicine -lehdessä.

Sähkösavukkeita markkinoidaan Suomessakin yhtenä keinona lopettaa tupakan poltto. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ylilääkäri Antero Heloma pitää useita tutkimuksia kokoavaa amerikkalaistutkimusta hyvin luotettavana.

”Kun sähkösavukkeita ja tavallista tupakkaa käytetään yhdessä, niin joku saattaa lopettaa. Mutta isossa mittakaavassa tupakanpolttoa ei lopeteta”, Heloma sanoo.

Sen suuntaista näyttöä on kuitenkin saatu, että sähkösavukkeiden käyttö saattaa vähentää tavallisen tupakan käyttöä joillakin ihmisillä. Eli sähkösavukkeen sisältämä nikotiini korvaa osan tavallisen tupakan nikotiinista.

Sähkösavukkeissa nikotiini vedetään keuhkoihin lämpimänä höyrynä. Maailman terveysjärjestön WHO:n tutkijat ovat olleet huolissaan tästä, koska tällaisen altistuksen toksikologista ja fysiologista vaikutusta ei ole tutkittu, kertoo kansanterveysjärjestö Suomen Ash internetsivuillaan.

Heloman mukaan tuotteesta liikkuu paljon ristiriitaista tietoa, osa tutkimuksista esimerkiksi väittää, ettei sähkötupakka ole terveydelle vaaraksi.

”Kukaan ei ole kuitenkaan pystynyt vielä osoittamaan, että sen käyttö olisi täysin vaaratonta. Ei edes pelkkien makuaineiden käyttö.”

Sähkösavukkeiden tilanne selkeytyy Suomessa, kun ne tulevat uuteen tupakkalakiin. Hallitus aikoo luultavasti esittää sähkösavukkeille ja niissä käytettäville nikotiininesteille 18-vuoden ostoikärajaa. Myynnistä aiotaan tehdä luvanvaraista eli tuotteita myydään tulevaisuudessa kaupoissa ja kioskeissa, kuten muitakin tupakkatuotteita.

Samalla internetistä tilaaminen kiellettäisiin niin kotimaasta kuin ulkomailta.

THL vastustaa sitä, että nikotiinia sisältävien sähkösavukkeiden myynti kaupoissa ja kioskeissa tultaisiin sallimaan. Silloin niiden saatavuus helpottuisi huomattavasti erityisesti nuorille, Heloma kertoo.

”Tuotteiden osto nuorelle on paljon hankalampaa esimerkiksi luottokortilla internetistä kuin kioskista.”

Hallitus aikoo luultavasti myös esittää, että sähkösavukkeita ei enää saisi tuprutella paikoilla, joilla tupakointi on kielletty. Niille tulisi myös esilläpito- ja mainontakielto. Myös makuaineet voidaan kieltää, tai ainakin karkki- ja hedelmämaut. Tätä THL pitää hyvänä, koska maut houkuttelevat sen mukaan lisää ihmisiä, etenkin nuoria, sähkösavukkeen käyttäjiksi.

”Tätä eivät EU-direktiivit vaadi. Voi olla että tästä riidellään paljonkin”, Heloma sanoo.

Hallituksen esitys uudesta tupakkalaista tulee eduskunnan käsittelyyn helmikuussa. Lain uudistus liittyy osittain EU:n tupakkatuotedirektiiviin, jonka pitää olla jäsenmaissa voimassa viimeistään 20.toukokuuta 2016.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat