Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ammattikoulut eivät halua maakuntien huomaan

Koulutuksen järjestäjät: ”Vastuuta ammatillisen koulutuksen kehittämisestä ei voi jakaa 18 erikokoiselle alueelle.”

Kotimaa
 
Heidi Piiroinen / HS
Opiskelijoita Stadin ammattiopistossa viime keväänä.
Opiskelijoita Stadin ammattiopistossa viime keväänä. Kuva: Heidi Piiroinen / HS

Ammattikoulutusta ei pidä siirtää tulevien itsehallintoalueiden eli maakuntien hoteisiin. Tätä mieltä on Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys (Amke), joka edustaa koulutuksen järjestäjiä.

Näillä näkymin toisen asteen koulutus ei olisikaan vielä vuonna 2019 siirtymässä kunnilta, kuntayhtymiltä ja yksityisiltä ylläpitäjiltä itsehallintoalueille, mutta myöhemmin se voi olla edessä. Etenkin keskusta on pitänyt esillä myös koulutuksen siirtoa maakuntien vastuulle.

Ammatillinen koulutus valmistaa työvoimaa valtakunnallisille ja jopa maailmanlaajuisille työmarkkinoille, minkä vuoksi Suomi tarvitsee kansallista koulutuspolitiikkaa, Amke linjaa lausunnossaan.

”Jokaisella suomalaisella on vapaa oikeus hakeutua opiskelemaan yli kunta- ja maakuntarajojen. Samoin yrityksillä ja työnantajilla on vapaus hankkia koulutuspalveluja, kuten lisä- ja henkilöstökoulutusta, yli aluerajojen”, yhdistys linjaa.

”Vastuuta ammatillisen koulutuksen kehittämisestä ei voi jakaa 18 erikokoiselle alueelle”, sanoo Amken toimitusjohtaja Petri Lempinen. Lempisen mukaan maakunta ei voisi myöskään olla koulutuksen tilaaja, vaan sen tulisi olla vastakin valtio.

Riittävä opiskelijapohja, kysyntää vastaava tarjonta ja kohtuullinen rahoitus takaavat Amken mukaan keskitettyä hallintomallia paremmin koulutuksen saatavuuden eri alueilla.

”Emme pidä tarpeellisena tiukasti säädellä yksittäisen koulutuksen järjestäjän juridista muotoa tai organisaatiota”, Lempinen lisää.

Nykyisin ammatillisen koulutuksen järjestäjistä kolme neljäsosa on yksityisiä eli osakeyhtiöitä, säätiöitä ja yhdistyksiä, joilla on moninaisia omistajia.

Ammatillista koulutusta järjestävistä kuntayhtymistä kolme noudattelee maakuntarajoja. Ne ovat Etelä-Karjala, Pohjois-Karjala ja Keski-Pohjanmaa.

Rahoituksen pitää vastakin tulla Amken mukaan suoraan koulutuksen järjestäjille, jotka käyttävät sen vain koulutukseen.

Ammatilliseen koulutukseen osallistuu vuosittain noin 340 000 suomalaista, joista yli puolet on aikuisia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat